Медия без
политическа реклама

Коалицията излезе с консенсус за безплатни чадъри и шезлонги

След два часа и половина разговори партньорите се разбраха и за удължаването на строителството по Черноморието

05 Май 2020ОбновенаТАНЯ ПЕТКОВА
Извънреден брифинг в Министерския съвет

Извънреден брифинг в Министерския съвет

Posted by bTV Новините on Tuesday, May 5, 2020

След почти 3 часа заседание управляващата коалиция излезе с половинчати решения по отношение на справянето със социално-икономическата криза, породена от извънредното положение от коронавируса. На брифинг след разговорите стана ясно, че единствените направления, по които партньорите имат консенсус, са безплатните чадъри и шезлонги по плажовете на българското Черноморие, както и продължаването на строителството на големите инфраструктурни проекти, за които средствата вече са осигурени от държавата. Оказва се, че съгласие не е постигнато нито по темата с т. нар. безплатни ваучери за лятна почивка, нито за евентуално намаляване на ДДС-то на туристическите услуги.

Патриотите са поискали и да бъде намалено разстоянието между масите в заведенията от 2.5 на 1.5 м, за което настояват и от ресторантьорския бранш, но и това също предстои да бъде взето като решение от здравния министър.

ВАУЧЕРИ - САМО ЗА БЕДНИ

"Българският туристически сектор трябва да бъде подкрепен от държавата, но към момента няма конкретно решения как", обяви на брифинга вицепремиерът Томислав Дончев. По думите му причината да няма ясно решение за туризма е кога точно ще приключи епидемията, свързана с коронавируса. "Консенсус имаме по повечето въпроси как да преодолеем социално-икономическата криза, получихме предложение от коалиционните ни партньори", допълни той. Всяко от тях обаче щяло да се прецизира внимателно. "Спор по темата с безплатните ваучери имаме, защото какво ще правим с гражданите с високи доходи", обясни Дончев.

Същото обяви и вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, като посочи, че идеята им за ваучерите за безплатни почивки щяла да се обмисли по-детайлно. Въпросът е какъв да е размерът им, кой да ги ползва и пр., допълни той.

Ще се прилагат купони или талони за туризма, с конкретно предназначение на туристическите услуги, обяви от своя страна другият коалиционен партньор - Валери Симеонов. Ваучерите щели да важат само за хора, които нямали никакви задължения към държавата. Той обяви, че от 1 юли се надявал да стартира туристическият сезон по "прекрасното ни българско Черноморие".

Другото, за което постигнахме съгласие е микро услугите в туризма. "Отварянето на къщи за гости, малки хотели, апартаменти и пр. Чадърите и шезлонгите по Черноморието ще бъдат безплатни", обяви още лидерът на НФСБ.

СТРОИТЕЛСТВО

По думите на Симеонов в строителството имало много голям потенциал за увеличаването на възможността на назначаването на хора и отварянето на нови строителни обекти. Поръчки за ремонт имало за над 200 язовира, ще продължи ремонтът по техните стени. Бели Искър и Огоста ще бъдат реновирани, тъй като стените им също са много компрометирани.

Според Валери Симеонов решено било още строителството по морето да бъде удължено до 15 юни, като се дава право на местните общински съвети да го удължават още със свои заповеди.

Икономиката, социалният живот след 13 май трябва да работят максимално облекчени, заключи Томислав Дончев.

Той призна още, че едно от различията в коалицията е ДДС-то в туризма. Каракачанов пък му отвърна, че няма да има никаква промяна в данъците до края на годината с думите: "И коронавирус нямаше в управленската ни програма".

Още по темата