Медия без
политическа реклама

Партиите и депутатите се връщат на държавната хранилка от 13 май

Субсидиите на водещите формации и заплатите на народните представители започват да текат отново с отмяната на извънредното положение

МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Партиите и депутатите ще се върнат на държавната хранилка от 13 май, когато се отменя извънредното положение. След тази дата водещите политически сили отново ще получават бюджетните си субсидии, тъй като законовата разпоредбата, която временно ги държеше настрана от хазната, важи само до края на извънредното положение. А във внесеното от правителството ново законодателство, които ще последва отмяната му, не се предвижда удължаване на този своеобразен мораториум.

На 13 май приключва действието и на решението на Народното събрание, с което депутатите спряха собствените си заплати, а също така отнеха и възнагражденията на стотици чиновници. Едва ли парламентаристите имат намерение да го продължат, косвено доказателство за което е и мълчаливият им отказ да изменят решението така, че да да бъде по-справедливо спрямо онези, които не са участвали във взимането му.

В същото време длъжниците ще загубят и без това слабата защита, с която разполагаха от своите кредитори по време на кризата. Става въпрос за прословутия чл. 6 от извънредния закон, който трябваше да даде на длъжниците известни гаранции, че няма да бъдат притискани в крайно влошилото се социално-икономическо положение в страната заради пандемията. Самата разпоредба се оказа беззъба, тъй като не са предвидени законови санкции при нарушаването й. Сега обаче длъжниците ще останат дори и без превантивното й въздействие, тъй като управляващите не предвиждат нейното удължаване след 13 май.

Тихомълком е подминат и текстът, който дава възможност на МВР да проследява по електронен път граждани, спрямо които трябва да се приложат противоепидемичните мерки, но без да иска съдебно разрешение. Това правомощие е записано в Закона за електронните съобщения и изглежда, че там ще си остане, въпреки критиките, че се прескача съдът.

Схемата 60/40 се удължава до 30 юни, предвижда още законопроектът. Същевременно обаче остава условието тя да се полага за срок, не по-дълъг от 3 месеца. Т.е. с удължаването на срока повече работодатели ще могат да се включат в мярката, но вече участвалите няма да имат право на допълнителна подкрепа.

Удължава се и действието на редица облекчения в срокове и условия за отпускане на помощи. Всички отпуснати до момента детски надбавки, чийто срок изтича в периода от 1 февруари 2020 г. до 31 май 2020 г., се удължава служебно до 30 юни 2020 г. Най-голяма отсрочка има за настанените в специализирани институции и социални услуги от резидентен тип - сроковете на валидност на техните заповеди за настаняване се удължават служебно до края на годината, ако изтичат след 1 март.

Такси за ползване на центрове за социална рехабилитация и интеграция, за временно настаняване, звено „Майка и бебе”, както и дневни центрове, включително при седмична услуга, няма да се заплащат от ползвателите за периода от 13 март до 31 август. Това обаче ще важи само за делегираните от държавата дейности. До 31 август се забранява на Агенцията за социално подпомагане и кметовете да закриват или намаляват капацитета на социални услуги, делегирани от държавата дейности и местни дейности, с изключение на специализираните институции за деца.

С промени в Кодекса на труда се предлага само тази година неплатен отпуск до 60 работни дни да се зачита за трудов и осигурителен стаж. Обичайно се признават наполовина по-малко дни - 30.

Заявления за пенсии и други обезщетения ще се считат за подадени в срок, ако са подадени до 2 месеца след края на извънредното положение. Сега този срок е 14 дни. Същевременно обаче няма да се удължава действието на другото облекчение, въведено в Кодекса за социално осигуряване при извънредно положение - че спират да текат всички срокове по най-важните глави на кодекса, които регламентират осигуряване и изплащане на обезщетения.

В законопроекта се регламентират и вече огласените промени в учебната програма. За тях информация сутринта даде просветният министър Красимир Вълчев.

Два месеца след отмяната на извънредното положение ще продължи действието на разпоредбата, която забранява налагането на запори на банкови сметки на граждани и на лечебни заведения, запори върху заплати и пенсии, обезпечителни мерки върху медицинска апаратура и оборудване. А също и описването на движимото и недвижимото имущество на граждани, освен ако става въпрос за задължения за издръжка, за вреди от непозволено увреждане и за вземания за трудови възнаграждения.

Министри, областни управители и общински съвети ще запазят още 2 месеца правото да освобождават частично или изцяло от заплащане на дължимото наемателите на имоти държавна и общинска собственост, които са засегнати от мерките срещу кризата. Чак сега управляващите се сещат да добавят, че наемателите трябва да предоставят финансови и други документи, с които да докажат, че наистина са пострадали.

Няма да се обявяват обществени поръчки още два месеца и при закупуването на предпазни средства, хигиенни материали, дезинфектанти, медицинска апаратура и др. Същото обаче се отнася и до възможността екоминистерството да избира без конкурс кой да изгаря пестициди и болнични отпадъци. С два месеца ще могат да бъдат предоговорени и срокът на действащите обществени поръчки по искане на изпълнителя.

Възможността правителството да приема протекционистки мерки в полза на местните производители на храни, която трябваше да важи само за срока на извънредното положение, се удължава до 31 декември 2020 г.

От един на два месеца ще бъде удължена отсрочката, която се дава на туроператорите, за да възстановят парите на своите клиенти с отложени почивки, ако не постигнат споразумение по друга оферта.

Ще се запази възможността и през следващите два месеца военни да могат да правят проверки, да задържат граждани и да спират коли на КПП, включително и с употребата на физическа сила и помощни средства, ако трябва да налагат мерките срещу епидемията.

Концесионерите и наемателите на морски плажове може да получат отсрочка или дори да бъдат напълно освободени от плащането на дължимото към държавата за 2020 г. Това ще става с решение на възложителя на концесията или на министъра на туризма. А сроковете по договорите за плажовете ще могат да бъдат удължавани в срок до една година, независимо от това дали така се надвишават действащите по закон срокове.

Изменя се и разпоредбата в Административнопроцесуалния кодекс, която позволява на властите да издават административни актове без заинтересованите лица да участват или дори да са уведомени. Това става на основанието, че трябва да се предотвратят или преустановят нарушения, свързани с националната сигурност и обществения ред, както и за осигуряване на живота, здравето и имуществото на гражданите. Сега правителството предлага, ако подобен акт се оспорва в съда, магистратите да го разгледат в рамките на 2 месеца от образуването на делото.

Още по темата