Quantcast
Половината дубайски фурми са раздадени на социално слаби | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Половината дубайски фурми са раздадени на социално слаби

Дезинфектантите, които са част от шумно рекламираното дарение, се изследват за годност в две лаборатории
3 285
 Фейсбук
Емил Караниколов лично посети ОАЕ, за да уреди сделката.

Около половината от доставката от фурми от ОАЕ е раздадена, но дезинфектантите не са, защото се изследват. Това съобщи пред "Сега" изпълнителният директор на БЧК Красимир Гигов.

Митичните фурми, които се оказаха преобладаващата част от съдържанието в кашоните, са стигали до социално слаби. С качеството им всичко било наред. "Няма проблеми, добре пакетирани са", заяви Гигов. Маските са препратени към държавната противопожарна служба.

Стоката, сред която има още маски, ръкавици и калцуни, бе предоставена на държавата под формата на дарение от фирмите "Интръст" и "Градус". Първата е собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски. Дарението бе шумно рекламирано от властта като огромна помощ срещу короновируса след бартер – ОАЕ получава 32 тона храни, дава ни 15 тона медицински изделия. Министърът на икономиката Емил Караниколов дори пътува до арабската държава, за да уреди сделката, въпреки че след това трябваше да излезе в 14-дневна карантина. 

После обаче дарението стана обект на скандал, защото сайтът "Бивол" написа, че медицинските консумативи са едва 3 тона. Останалата част са фурми, които Караниколов похвали като "питателна храна".

"Бивол" наля още масло в огъня с публикация, че дезинфектантите не отговарят на здравните изисквания и били изтеглени от пазара на ОАЕ. Именно заради тези писания сега се правят изследвания в две лаборатории – на РЗИ и Министерството на икономиката. Резултатите все още не са излезли.

Според Гигов няма към момента "негативни" данни, пък и метиловият алкохол, за който се писа, че се съдържа в препаратите, служел за чистене на повърхности, а не за пиене. Според медийни публикации в складовете на БЧК са били доставени към 5900 дезинфектанта в две разфасовки.

Още

Брюксел призна: Не си свършихме работата в България

16.09.2021

Обновена

СВЕТОСЛАВ ТЕРЗИЕВ

42364
Пише се закон за санкциите "Магнитски"

14.09.2021

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

2244
ДАНС: Прокуратурата ни забрани да дадем информация за Пеевски

31.08.2021

Обновена

6003