Медия без
политическа реклама

Кабинетът пришпори проекта за детската болница въпреки протестите

Илияна Кирилова

Изграждането на На­ционална многопрофилна детска болница е определено като обект с национално значение, съобщи правителството в четвъртък. Това решение на Министерския съвет е мотивирано с "острата необходимост от изграждане на първата в страната Национална детска болница, в която да се предоставят комплексни медицински услуги за деца и на едно място да бъдат събрани медицински специалисти от всички специалности, работещи с деца". Статутът на обект с национално значение ще позволи да бъдат съкратени сроковете за административните процедури по проекта. "По този начин Министерството на здравеопазването ще успее да осъществи проекта в предвидените срокове, с което ще бъдат изпълнени изискванията и препоръките на Европейския съюз, изразени в изготвената през 2005 г. Европейска стратегия "Здраве и развитие на децата и подрастващите", информира правителството.

Т.нар. нова детска болница обаче изобщо не е нова, а проектът за нея се оспорва от много специалисти. Проблемът е, че правителството възнамерява да прекрои изоставен преди повече от 30 години строеж в модерна болница. Според архитекти и инженери строежът е не само морално остарял, но и опасен. Националната граждански инициатива "За истинска детска болница" внесе в кабинета петиция с над 17 000 подписа с искане за оставката на здравния министър Кирил Ананиев, който подписа договора за достояването на стария строеж насред извънредното положение и въпреки общественото недоволство. Министърът обаче не веднъж даде да се разбере, че няма да вземе предвид забележките на противниците на проекта. А те са и към сеизмичната устойчивост на сградата, както и към височината на помещенията в нея, които не са съобразени с новите технологични решения в болниците. НГИ отбелязват още, че не са предвидени отделения за всички специалисти, нито достатъчно място за престоя и на родителите на болните деца.

Трансформирането на стария строеж в уж нова детска болница ще бъде направено от ДЗЗД "Детско здраве". Договорът за проектиране, строителство и авторски надзор на болницата е за 93 407 331.47 лева с ДДС. Ананиев защити решението си с това, че има процедура по Закона за обществените поръчки, която е извървяна.

Националната гражданска инициатива "За истинска детска болница" ще внесе в Министерския съвет отворено писмо с искане за прекратяване на договора за превръщането на 30-годишен в строеж в детска болница.

 

Още по темата