Медия без
политическа реклама

БФС не смята да връща 144 000 лв. на държавата

По всичко изглежда, че спорът с ММС ще бъде решаван в съда

09 Май 2020
Илияна Кирилова
От БФС са на мнение, че действията на ведомството на Красен Кралев целят уронване на престижа на съюза.

Българският футболен съюз не приема констатацията на Министерството на младежта и спорта за нецелесъобразно изразходени над 144 000 лв. държавни пари. В края на миналата седмица спортният министър Красен Кралев обяви, че наредената от него проверка по изпълнението на договорите за финансиране между двете страни в периода 2015-2018 г. е установила неправомерни харчове от страна на БФС на обща стойност 144 510,99 лв. - от тях 142 776 лв. за организацията на Евро `15 за юноши до 17 г. в Бургас и 1744,99 лв. по програмата за развитие на детския футбол.

Днес от футболната централа публикуваха на официалния си сайт позиция на ръководството.

"БФС категорично заявява, че не приема твърденията за извършени нецелесъобразни разходи, свързани с организацията на ЕВРО 2015 и претенциите за възстановяване на сумата от 144 510,99 лв. (...) Всички разходи са надлежно отчетени пред Министерството на младежта и спорта, което ги е приело без възражения, а допълнителен атестат за работата на администрацията на БФС е отличната оценка, поставена от ръководството на УЕФА за провеждането на ЕВРО 2015. (...) Българският футболен съюз още веднъж държи да подчертае, че в организацията се работи максимално прозрачно и коректно, а опитите за публични внушения за извършвани нарушения приемаме за безпочвени и целящи уронване престижа на съюза."

По всичко личи, че оттук нататък спорът между двете страни ще трябва да бъде решен в съда. Самият Кралев обяви още миналата седмица, че ако от БФС не се съгласят да възстановят изисканата сума по сметка на ММС, то министерството ще предприеме необходимите юридически мерки.

"Всичко е описано - заяви тогава спортният министър. - Оттук нататък сме отправили претенциите си към футболния съюз и чакаме техния отговор. Сега има два пътя - единият е да признаят нашите претенции и да платят дължимата сума, другият е да ги оспорват и да търсим разрешение на казуса по съдебен път, което също е вариант."

Българският футболен съюз е изразходил неправомерно 144 510,99 лв. отпуснати му от държавата. Това установи проверката на Министерството на младежта и спорта, разпоредена от Красен Кралев през октомври 2019 г.

Ключови думи:

БФС, ММС, Красен Кралев, футбол

Още по темата