Медия без
политическа реклама

Братът на ЛиЛана: Прокурори ме питаха дали познавам Васил Божков

Всички обвинения към мен са нелепи, не съм откраднал и лев, аз съм само творец, смята Александър Деянов

10 Май 2020Обновена
Фейсбук

По време на разпитите ме питаха дали познавам Васил Божков и аз чистосърдечно си казах, че нито го знам, нито съм го виждал този човек. Това заяви пред "Тази събота и неделя" по Би Ти Ви бийтбоксърът Александър Деянов-Скилър. Той нарече прокурорските обвинения срещу него нелепи и обяви, че е жертва на случаен огън.

Деянов беше задържан преди няколко дни заедно със сестра Лиляна Деянова, известна и като певицата ЛиЛана. Двамата и още няколко човека бяха обвинени като организирана престъпна група, свързана с незаконно усвояване на европейски средства по програма "Иновации и конкурентоспособност“. По-късно Скилър бе пуснат от ареста срещу 100 000 лв. парична гаранция, която дни след това бе намалена на 50 000 лв. Сестра му и нейният съдружник Мартин Димитров обаче бяха оставени за постоянно в ареста.

Думите на Деянов, че и той е бил питан дали познава Васил Божков, само доказва версията, че прокуратурата рови около певицата именно и заради бизнесмена. Самият той е обвинен задочно като ръководител на организирана престъпна група и в момента се намира в ОАЕ, откъдето българските власти го искат официално.

Само преди няколко дни Божков даде пространно интервю по Би Ти Ви, в което нарече настоящето управление хунта, поиска оставката на финансовия министър Владислав Горанов и обяви, че общото между мутрите пред и сега е Бойко Борисов. Той обеща скорошни разкрития. В същото интервю Божков заяви, че няма нищо общо с певицата ЛиЛана, като в същото време обяви, че се преследват всички, които могат да бъдат свързвани с него.

"Със сестра ми нямаме общ бизнес, тя се занимава с неща, от които аз не разбирам – единствената връзка е това, че ми е роднина", разказа сега Александър Деянов-Скилър. „Те ме обвиняват, че съм в престъпна група със сестра ми и нейния съдружник. Това е много странно, защото в делото се коментира всичко друго, но не и нещата, с които аз се занимавам. Коментира се АПИ, връзките с Васил Божков, а това са неща, от които аз не разбирам. Живял съм в творчески свят и винаги съм се занимавал с музика", казва още той.

В студиото на Би Ти Ви Деянв разказа за проекта, който неговата компания "Скилър" ЕООД печели проект по "Иновации и конкурентоспособност" през май 2017 г., като темата му е "Разработване на иновативна платформа за бийтбокс обучение и музикална бийтбокс транскрипция - BTL”. Общата стойност на проекта е оценена на 434 500 лв., от които 10% би следвало да са собствено финансиране, а останалите да се получат по линия на европейската програма. Реално изплатени са 237 777.30 лв..

Според Деянов всичко с този прект било наред и това щяло да се докаже. Той обяви, че е имал консултант, който го е съветвал за всяка стъпка и за всеки документ, а самия той се занимавал само с творческата работа. "Иновацията по проекта е свързана с това да бъде създадена онлайн платформа за обучение на деца, подрастващи и възрастни, както и създаването на универсален транскрипционен език, който да възпроизвежда отделните звуци и музикални комбинации", разказва Деянов. В следващ етап на развитието на тази идея целта е да стане възможно да се извлече от всяка аудио и видео информация под формата на текст (транскрипция), което би помогнало на милион брой хора, последователи на бийтбокс изкуството - да постигат бързи резултати в обучението. Сумата усвоена по проекта е частична и до стотинка е отишла по предназначение. За всяка една административна или финансова процедура има документи за одобрения от всички проверяващи институции и комисии., твърди още Деянов.

Относно съобщението на прокуратурата, че в офисите на сестра му е открита записваща техника за подслушване, Деянов заяви, че това е нелепо, защото адресите на въпросните фирми не принадлежат на нея. „В един „прекрасен“ ден дойдоха 15 служители от различни институции, които дори не им помня абревиатурите. Започнаха да ровят в бельото на моята приятелка. Предполагам, че по такива акции намират оръжие, пари, наркотици – мен ме питаха: „Какво става“. Прибраха ме в ареста и ми повдигнаха обвинение“, каза още той.

Никога не съм откраднал и един лев, не дължа един лев дори на приятели, камо ли да съм участвал в кражба от държавата, категоричен бе Деянов.

Скилър каза и, че трудно ще събере гаранцията от 50 000 лв, за което има 10 дни, дори обмислял ипотека. Първоначално присъдата ми беше 100 000 лв, което ме прави един от най-големите престъпници, заяви той и разказа, че от два месеца няма доходи заради извънредното положение. Все пак давал онлайн уроци на деца.

Още по темата