Медия без
политическа реклама

ВСС се оправда с вируса, за да въведе правосъдие на тъмно

Според разбирането на мнозинството журналистите само обикалят съдебните палати и се чудят с кого да се заядат

Илияна Димитрова

Висшият съдебен съвет взе скандалното решение да ограничи достъпа на публика в съдебните зали и след края на извънредното положение. Макар конституцията да казва, че разглеждането на делата във всички съдилища е публично, освен когато законът предвижда друго, членът на съвета Боян Новански обясни, че журналистите обикаляли палатите и се чудят с кого да се заядат. Затова и достъпът трябва да бъде забранен. Публичността на процеса е една от гаранциите за справедливостта му. Съветът обаче реши, че в съдебните сгради ще влизат само страните и адвокатите по делата.

Атанаска Дишева предложи достъпът до съдебните зали да бъде осигурен поне по обществено значимите дела, но това не беше прието, разказва Lex.bg. Прие се пресаташетата на съдилищата да предоставят информация по дела чрез всякакви средства. Също така протоколът от заседанието по възможност ще бъде публично обявен по възможност.

По време на извънредното положение единствено Софийският градски съд осигури публичност по делото за ареста на обвинения за катастрофата, при която загина Милен Цветков. Онлайн беше излъчван звук от процеса. Спецсъдът предостави протоколните определения от мерките за неотклонение на Нено Димов и жената на Васил Божков Елена Динева. Определението за ареста на певицата ЛиЛана обаче не беше огласено. От апелативния спецсъд пък се задоволяват да информират с по няколко изречения какво се е случило в съдебната зала.

Сега пресаташетата в съдилищата ще трябва всеки ден да подготвят подробни справки за делата с обществен интерес и по тези, по които има журналистически въпроси. Според ВСС е достатъчно след дадено заседание да има изявление на пиара или друг служител на съда.

Съветът реши още, че делата ще се насрочват в графиците през по-голям интервалкато се има предвид, че е необходимо залите да бъдат проветрявани и дезинфекцирани. По възможност делата, включително и мерките за процесуална принуда, ще се се гледат чрез видеоконферентна връзка. Ако не може да се спазят мерките за безопасност, делата ще се отсрочват за друга дата.

Влизащите в съдебните палати трябва да имат предпазни средства като ръкавици и маски. За всеки случай до входовете ще има резервни. Въвежда се еднопосочност на движението вътре в зданието. Запазва се обслужването на гражданите и страни на едно гише като в по-големите съдилища може да бъдат и повече. В деловодствата, адвокатските стаи и други подобни помещения ще се допуска влизането на един или двама човека, в зависимост от големината му и при спазване на необходимото разстояние. В този случай е дадена и алтернатива – адвокатите и страните по дела предварително да дадат заявка по мейла или телефона, че искат да се запознаят с конкретно дело. Служител ще определя по график в кой ден и час може да дойде страната или адвокатът и ще му се определя време, през което да чете делото. От коридорите ще се приберат всички пейки, столове и др., за да няма струпване. 

Кадровиците решиха още съдиите и служителите, които не са дежурни и не са включени в график, да продължат да работят дистанционно.

Поне веднъж месечно призовкари и служители от регистратурата ще се тестват с PCR тестове.

Още по темата