facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Пада забраната за влизане на граждани на ЕС в България

Няма да има карантина за българи и чужденци, които съжителстват с български граждани, но само при престой до 7 дни
3 441
 Илияна Кирилова
Кирил Ананиев

От утре отпада забраната за влизане в страната на граждани на държави членки на Европейския съюз и на страни по Шенгенското споразумение. Това гласи нова заповед на здравния министър Кирил Ананиев, публикувана тази вечер.

Запазва се изискването за задължителна 14-дневна карантина за всички лица, които влизат на територията на България, с едно ново изключение - български граждани и граждани на ЕС няма да стоят под карантина, ако са членове на семейството на български гражданин или се намират във фактическо съжителство с такъв и влизат в страната за престой до 7 дни. На карантина, както досега, не подлежат и хората, които пътуват по хуманитарни причини, представители на фирми, изграждащи ключова инфраструктура у нас, водачите на международни автобуси и товарни автомобили, както и медицинските работници, работници, които участват в медицински доставки, погранични работници и официални лица.

Хората, които влизат без карантина у нас, ще подписват декларация, че нямат симптоми на COVID-19, не са поставени под карантина и пътуват на собствен риск, както и че ще спазват противоепидемичните мерки в България.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

50% от чужденците преминават през България транзитно

29.09.2020

303 2
МФ не иска да сложи таван на високите такси на банкоматите

18.09.2020

МИЛА КИСЬОВА

1724 9
Дания извади България от списъка на страните с карантина

27.08.2020

707

Коментари

BL.N.Lmt

Латинска Америка изпреварва САЩ, Европа по нови коронавирусни заболявания

 

Едуин Мора

21 май 2020 г.

 

https://www.breitbart.com/latin-america/2020/05/21/report-latin-america-overtakes-u-s-europe-new-coronavirus-cases-past-week/

 

 

 

Латинска Америка, движена до голяма степен от ситуацията в Бразилия, съобщава, че е надминала Съединените щати и Европа по броя на новите ежедневни случаи на коронавирус, съобщени през последната седмица.

Това съобщи агенция Ройтерс в сряда:

Латинска Америка представлява около една трета от 91 000 случая, съобщени по-рано тази седмица. Европа и Съединените щати представляват малко над 20% от БВП.

Голям брой от тези нови случаи са докладвани в Бразилия, която наскоро изпревари Германия, Франция и Великобритания и се превърна в третото най-голямо огнище на болестта в света след Съединените щати и Русия. Случаите на болестта в Бразилия понастоящем се увеличават ежедневно, на второ място само в Съединените щати.

В момента Бразилия е най-бързо развиващата се точка на разпространение на коронавирус в света.

Въпреки увеличението на броя на случаите на заболявания, много латиноамерикански страни, особено страните с най-големи икономики в региона (Бразилия, Мексико, Аржентина, Колумбия), или вече са започнали да отслаби своите ограничения на блокиране, или скоро ще го направят, след прекратяване на работа, за да се спре разпространението на вируса.

COVID-19 вероятно ще опустоши икономиката на Латинска Америка, както и останалата част от света.

Коронавирусът се приземи в Латинска Америка на 26 февруари, когато Бразилия потвърди първия си случай. Оттогава правителствата в региона са предприели редица мерки за защита на своите граждани и ограничаване на разпространението на вируса.

От понеделник броят на жертвите на вируса в Латинска Америка надхвърли 30 000 души, което представлява около десет процента от всички съобщени смъртни случаи, отбелязва Ройтерс.

Междувременно Европа представлява повече от половината от повече от 329 000 смъртни случая на COVID-19 в световен мащаб. Смъртността от коронавирус в Съединените щати представлява около 30% от общия брой смъртни случаи в света. Много страни съобщават само за смъртни случаи на COVID-19, които се случват в болниците.

Агенция Ройтерс отбелязва, че значително увеличение на броя на случаите на заболявания в Латинска Америка представлява "нов етап в разпространението на вируса", който първоначално е достигнал своя връх в Китай през февруари, преди да последват големи огнища в Европа и Съединените Щати.”

От четвъртък в света има повече от пет милиона потвърдени случая на болестта

Влез или се регистрирай за да коментираш