Медия без
политическа реклама

Кабинетът отпуска близо 2 млн. лв. на Рилския манастир

Парите са за ремонти и пречиствателна станция

02 Юни 2020Обновена

Posted by Boyko Borissov on Tuesday, June 2, 2020

Правителството ще отпусне близо 2 млн. лв. на Рилския манастир. От тях 600 000 лева ще бъдат гласувани ще тази сряда на заседание на Министерския съвет, за да може манастирът да продължи реконструкцията си и изографисването. Отделно ще бъдат отпуснати и 1.3 млн. лв. ще бъдат за пречиствателна станция. 

Това обеща премиерът Бойко Борисов, който днес посети светата обител.

По-рано през деня игуменът - Андреанополският епископ Евлогий, се оплака по Нова тв от лошото финансово положение на Рилския манастир. "Финансовата криза е невиждана, а до дни ще бъде открита дарителска сметка, за да не се стигне до фалит. Заради карантината посещенията са намаляли значително. Освен това държавните средства за издръжка на манастира за 2020 г. като паметник на ЮНЕСКО, също не са получени", заяви дядо Евлогий.

Субсидията, която манастирът трябва да получи тази година, е в размер на 597 000 лева. Парите са предвидени за реставрации, ремонти и поддръжка.

Манастирът вече получи пари по схемата „60 на 40“ за заплати на служителите си.

"Като чух, че на игумена не му стигат парите, ми стана болно, па и ме хвана яд. Затова дойдох на крака да му изкажа своите почитания и да чуя неговата болка", каза премиерът Бойко Борисов. "Взехме решение и утре ще го гласуваме в Министерския съвет 600 хил. лв., извън заплатите, които сме дали за капитални ремонти на синода, защото ние там ги превеждаме парите от правителството, така че утре ще имаш парите директно от Министерството на финансите да си направите ремонта, да се разплатиш с хората", обеща Борисов на игумена.

Средства ще се отпуснат и за една нова църква в Пловдив, както и за два други манастира, добави още премиерът Бойко Борисов.

Още по темата