Медия без
политическа реклама

Съдът върна ЛиЛана окончателно в ареста

Певицата Лиляна Деянова, по-известна като Лилана, трябва да остане задържана под стража. Това реши състав на апелативния специализиран наказателен съд, след като преди седмица първоинстанционният съд промени мярката ѝ за неотклонение в домашен арест. Днес магистратите решиха, че има обосновано предположение за извършени престъпления от страна на Деянова, а заради тяхната тежест може да се допусне, че има вероятност да извърши и друго престъпление, ако остане на свобода.

Разследващите твърдят, че няколко фирми, контролирани от обвиняемата, са усвоявали средства по европрограми, като декларирали покупка на един и същ софтуер от юридическо лице, регистрирано в чужбина, което не е осъществявало търговска дейност. Реално софтуерът бил придобит с финансиране по европрограмата от действащо българско дружество, което го е предоставило за "ползване" на разследваните фирми. Към наказателна отговорност заедно с Деянова са привлечени и нейният брат - известният бийтбоксър Александър Деянов-Скилър, както и съдружникът ѝ Мартин Димитров.

Освен това Лиляна Деянова е обвинена за заплашване на служебни лица от Агенция "Пътна инфраструктура". На днешното съдебно заседание стана ясно, че прокуратурата търси наказателна отговорност на певицата и за трето престъпление - за деклариране на неверни данни, в следствие на което са получени средства от европейските фондове. За това престъпление е повдигнато обвинение и на бившата дуетна половинка на Деянова - Ася Йочева.

Прокуратурата е внесла още два тома с доказателства по делото, съобщи още съдът. Според разследващите има и частични самопризнания на Ася Йочева, която казва, че не е имала възможност технически да изпълни договори, а фирмата й не е разполагала никога с техническо обезпечение да изработи софтуер, нито е имала договори, а в същото време е издавала фактури.

Защитата на обвиняемата изтъкна пред съда, че обвинението за заплахи към длъжностни лица е несъстоятелно, тъй като искането на оставка на държавен служител не е съставомерно, а заплахата за уволнение, няма как да бъде изпълнена, тъй като Деянова няма правомощията да освобождава чиновници в Агенция "Пътна инфраструктура". Съдебният състав се съгласи с тези мотиви. Що се отнася до другите обвиения, съдът прие, че има обосновано предположение за извършено престъпление.

Деянова е на мнение, че акцията срещу нея, брат ѝ и бизнес партньорите е в услуга на конкуретния доставчик на електронни винетки "Интелигентни пътни системи". "На 28 април, три дни, след като бяхме задържани, трябваше да пуснем електронни винетки, направихме ги предплатени, имахме сключен договор с най-големия мобилен оператор - "Виваком", и с няколко бензиностанции. Единственият, който има интерес да не стартираме екетронните винетки, е тази фирма", обясни деянова пред журналисти, цитирана от bTV.

"Няколко дни преди да влезем в ареста няколко бензиностанции се отказаха да работят с нас, като ни казаха, че са получили писмо от "Интелигентни системи" да не работят с нас, тъй като нашата система не била достатъчно добра и ние сме нямали право да работим. Мислехме да сезираме КЗК", посочи още тя, като уточни, че става дума за "Лукойл" и "Шел".

Адвокат Николай Хаджигенов, който защитава Лиляна Деянова подчерта: "Защитата не може да си обясни какъв е този перверзен интерес към трети лица по това дело - първите въпроси към свидетелите дали познават Васил Божков, Борис Бекяров, Георги Попов, фирма "Декарт". Единствената връзка с Васил Божков са въпросите на прокуратурата към свидетелите дали го познават".

Въпреки че известният бийтбоксър Александър Деянов - Скилър трябваше да заплати преди повече от седмица паричната си гаранция от 50 000 лв. постановена му от съда, държавното обвинение не е направило искане за налагане на по-строга мярка за неотклонение.