Quantcast
Московски съд прати за 16 г. в лагер американец за шпионаж | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Московски съд прати за 16 г. в лагер американец за шпионаж

Вашингтон изрази възмущение от присъдата
2 133
По време на процеса Пол Уилън бе държан в стъклена клетка, откъдето можеше да отправя писмени послания към външния свят само по време на кратките фотосесии.

Съединените щати изразиха днес възмущение от осъждането за шпионаж на американо-британския гражданин Пол Уилън, предадоха световните агенции. Московски съд прати в лагер със строг режим за 16 години бившия морски пехотинец, арестуван през декември 2018 г. "на местопрестъплението". Той получил в московски хотел флаш памет със секретна информация, но според твърдението му това било провокация.

Процесът протече при закрити врата заради секретните материали по делото. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео изпрази съжаление, че "процесът бе секретен и с доказателства, пазени в тайна". Той поиска незабавно освобождаване на 50-годишния Уилън.

Все още не е решено дали американецът ще обжалва присъдата или ще изчака тя да влезе в сила, за да се обърне към президента Владимир Путин с молба за помилване. Адвокатът му съобщи, че не се изключва вариантът той да бъде разменен за някой от осъдените в Съединените щати руски граждани.

Руски медии, цитирани от БНР, споменават името на Виктор Бут, който изтърпява в американски затвор 25-годишна ефективна присъда по обвинение в незаконни сделки с оръжие и финансиране на тероризма.

Американският посланик в Москва Джон Съливан нарече процеса "подигравка с правосъдието" и изрази тревога, че ще навреди на отношенията между Русия и САЩ.

 

Ключови думи:

Пол Уилан, шпионаж, присъда

Още

6 неудобни въпроса по делото "Иванчева"
Русия отказа да предаде виновниците за сваления боинг

18.11.2022

1464
Трима получиха доживотни присъди за свалянето на "Боинг" над Украйна

17.11.2022

3671