Quantcast
САЩ дават 200 000 долара за проекти на независими медии | СЕГА
facebook
twitter

Медии

САЩ дават 200 000 долара за проекти на независими медии

494
 Pixabay

Американското правителство ще подкрепи с 200 000 долара независимите медии и гражданското общество в България, съобщиха от посолството на САЩ в София.

Проекти ще се набират до 20 юли. „Приветстваме предложения, които ще засилят капацитета на медийните участници и организациите на гражданското общество за противодействие на негативния ефект на COVID-19 върху обществото, свободните медии и върховенството на закона“, казват от посолството.

 

Финансовата помощ за едно предложение може да е в границите от 5000 до 25 000 долара. Темите за подкрепа са в широк диапазон.  Ще се финансират проекти за борба с фалшивите новини и за разкриване на случаи на дезинформация, за подобряване на достъпа до достоверна информация чрез мониторинг на държавните институции, за организиране на обучения на журналисти и др.  Неправителствените организации могат да кандидатстват и с идеи за подкрепа на уязвими групи, които са особено силно засегнати от корона кризата, вкл. бездомни и възрастни хора, жертви на насилие, обитатели на социални домове, на отдалечени села, ромски махали и др. Помощта може да е под формата на правни съвети, консултации за защита на правата на работници и на пациенти, консултации с психолози, подкрепа за създаване на общности  и др.

Проектите трябва да бъдат инициирани от организации на гражданското общество, законно регистрирани в България, и да бъдат географски ограничени до територията на България. Могат да участват и партньори от други държави - от нови страни - членки на ЕС, или Черноморския регион.

 

Средствата ще бъдат отпуснати чрез Американската агенция за международно развитие. Условията за кандидатстване са обявени тук. 

"Тази помощ ще допринесе за укрепване на гражданското участие и прозрачността, особено по време на пандемията COVID-19", изтъкват от посолството на САЩ в София.


 

Още

Прокуратурата: Човек от чужбина е плащал за купуване на гласове

14.04.2021

4690
БСП отново праща Борисов и обиколките му с джипа на ЦИК

08.03.2021

Обновена

9135
Как (няма) да станем Холивуд на Балканите