Медия без
политическа реклама

Божков топи Горанов, че му е помогнал да пести хазартни такси

Бизнесменът пусна нова серия неудобни въпроси и "уличаваща" заповед с подписа на финансовия министър

20 Юни 2020ОбновенаЮЛИАНА БОНЧЕВА
Заповедта на министър Горанов

Хазартният бос Васил Божков огласи нови серия неудобни въпроси, с които атакува лично министъра на финансите Владислав Горанов.

"Владислав Иванов Горанов не само не зачита, но и дори и не чете закони, които е гласувал, подписал и е длъжен да прилага. И ако глупостта и „услужливата памет“ са извинение, злоупотребата с власт и лъжите на член на управляващата #хунта са престъпление. Рано или късно се носи отговорност",  коментира Божков на фейсбук страницата си тази сутрин. В последните дни той се опитва да докаже, че е изряден данъкоплатец - и като физически лице, и като собственик на хазартни фирми.  

Сега бизнесменът, пребиваващ в Дубай, задава на Горанов следните въпроси  (те всъщност са свързани със спора, който той води с властта от половин година - че не е укривал  задължения от хазната, а е тълкувал в своя полза неясни формулировки в Закона за хазарта):  

1. Ако „в нито един момент законът не е допускал подобно прилагане“, то тогава защо одобрената лично от него декларация за дължими такси предлага две графи за облагане – с 15% върху залозите и за 20% върху получените комисионни?

2. Ако „20% върху комисионната“ е само за покер турнирите – защо в същата одобрена от него декларация, опцията за „покер турнир“ изобщо не съществува?

3. Пред кого отговаря ДКХ и кой е отговорен за ежемесечно одобряваните декларации?

4. Всеки месец ДКХ одобрява подадените декларации за дължими такси и всяка година Владислав Горанов прави одит на комисията – как би могло да е „незаконно“ ежемесечно одобрявано таксуване?

За да подкрепи тезата си, Васил Божков припомня чл. 30, ал. (3) от Закона за хазарта след поправката на Менда Стоянова. Въпросният текст е приет на 5 декември 2014 г., влязъл е в сила от 1 януари 2015 г. Именно на него се позовава Божков, като твърди, че лотарийният му бизнес е плащал не 15% върху всички приходи от лотариите, а 20% само върху комисионите и таксите, които фирмите му са събирали от участниците в лотариите, защото законът му позволява.  Този сюжет бе развит и в комикса, който по-рано бизнесменът публикува. В него се разказваше как хора от властта са прокарали мъглявия текст в Закона за хазарта срещу  заплащане от Божков. Снимка на Васил Божков.

От самото начало на този спор Божков твърди, че години наред си е плащал на най-високо равнище, за да се ползва от по-ниско облагане, и че години наред го е получавал.  Горанов, Менда Стоянова, както и бившият депутат и зам.-министър на финансите Георги Кадиев обаче обясняват, че режимът за 20% ставка върху комисиони и такси се отнася само за покер турнири, за които картоиграчите плащат на казиното, което организира турнира.  

 

Защитната тактика на хазартния бизнесмен, когото прокуратурата обвинява в 18 престъпления, е ясна - нападението е най-добрата отбрана. 

Факт е обаче, че държавата е проядена -  от 2015  до 2019 г. институциите така и "не забелязаха", че фирмите на Божков организират моментни лотарии (с главоломно растящи приходи), но плащат такси като за казина, организиращи покер турнири, спестявайки си по този начин над 500 млн. лева.  Министерството на финансите, Държавната комисия по хазарта, депутатите "спаха" цели пет години.  За "тълкуването" на закона се разбра само защото Божков се скара със съдружниците си и те го натопиха - първо пред медиите, после и в прокуратурата. 

Сега бизнесменът прилага факсимиле, което показва, че на 13 януари 2015 г.  министър Горанов собственоръчно е одобрил декларацията, която трябва да подават организаторите на хазартни игри. 

Публикувал е и част от въпросната декларация, за да покаже, че в нея има 20% ставка върху комисионите и че никъде не пише, че тя се прилага само за организиране на покер турнири.

Снимка на Васил Божков.

МИНИСТЪРЪТ: 

Вчера финансовият министър даде някои обяснения в Народното събрание по темата, придържайки се към своята защитна тактика - - за всичко е виновна само и единствено Комисията по хазарта:

"Няколко организатори на лотарийни игри са включили в своите правила превратно тълкуване, като са решили, че игрите могат да се облагат не с 15% върху оборота, а с такси и комисионни. В нито един момент законът не е допускал подобно тълкуване", заяви Горанов по време на парламентарния контрол .


"Комисията по хазарта още от 2014 г. е утвърждавала подобни правила за игри в разрез със закона и е допускала подобно прилагане на закона от някои хазартни оператори. В края на 2019 г. при мен дойде сигнал от организатори на хазартни игри за подобно неправилно прилагане на закона. Веднага възложих проверка на Държавната финансова инспекция, която установи разликата и некоректното прилагане на закона", обясни Горанов, като изтъкна, че въпросните такси, заедно с лихвите за забава, възлизат на около 700 млн. лева. 

Това, коети министърът на финансите упорито избягва да коментира, е как така пет години не се е сетил да проучи защо процъфтяващите лотарийни игри на Божков носят толкова скромни приходи в бюджета.  

 

ОПОЗИЦИЯТА:

По време на парламентарния контрол вчера депутатът Румен Гечев (БСП), предупреди Владислав Горанов: "Оттук нататък ще питаме всеки петък, на всеки километър, как 700 млн. лв. се озоваха в чекмеджетата на властта.

 

Ключови думи:

Васил Божков, хазарт

Още по темата