Медия без
политическа реклама

Коронавирусът вече се разпространява дифузно у нас

Рекордни 166 са новозаразените с COVID-19 в България

26 Юни 2020Обновена
Брой заразени на 100 000 души население през последните две седмици

Коронавирусът вече се разпространява дифузно в България. В София на различни места в града са възникнали малки семейни огнища без връзка помежду им. "Вече определено става дума за дифузно разпространение", заявиха от столичното РЗИ пред БНТ. Варненската инспекция съобщи за същото - само двама от общото осемте заразени през последното денощие са били във връзка. Другите нямат общо и помежду си, и с досега установените носители.

Всичко това се случи в ден, в който България стигна до поредния си рекорд по брой новозаразени - 166 души (при направени 2775 PCR теста). Новите случаи са с 38 повече от предходното денонощие, сочат данните от Единния информационен портал. С тези резултати продължаваме да се отдалечаваме от групата на най-слабо засегнатите от пандемията страни. 

Хоспитализираните вече са 384, от тях в интензивни отделения се намират 16. Починалите през последното денонощия са двама, а излекуваните 107. 

Най-много са новите случаи в София-град - 60, София-област - 15, Пловдив - 13 и Кюстендил -12  

Разпределението в останалите области: Варна - 8, Благоевград - 6, Сливен - 6, Смолян - 5, Плевен - 5, Разград - 5, Бургас - 4, Пазарджик - 4, Шумен - 4, Велико Търново - 3, Габрово- 2, Кърджали - 2, Русе - 2, Враца - 1 и Перник - 1.

Към 26 юни общият брой на заразените от началото на март вече е 4408 души, от тях са починали 211, а излекувани и оздравели са 2370. ---

Директорът на “Пирогов”, проф. Балтов, коментира през Нова ТВ: „Това не е един прост грип, а много тежък вирус, при който 20% от заразените стигат до болнично лечение“.  Той съобщи, че в момента в “Пирогов” има 22 пациенти, приети за лечение и един, който е в интензивно отделение на апаратна вентилация. Капацитетът на болницата е много по-голям, това е около  1/3 от него.

Но след две малко по-леки седмици почивка, от 10 дена сме в пик. Отново тече реорганизация и подготовка за ново влизаме в режим на готовност за приемане на повече пациенти с коронавирус“, каза директорът.

Четирима учители и двама квестори от Самоков, участвали в Националното външно оценяване, са дали положителни теставе за коронавирус, съобщи кметът на града Владимир Георгиев. Една от учителките е приета в болница, останалите са под домашна карантина с леки симптоми.

Според кмета, случаите са се увеличили, защо през юни много хора са престанали да носят  маски, не спазват дистанция и увеличават контактите си. В ромската махала на града квартал 7, където случаите са най-много, карантината се удължава с още седмица.

Междувременно се разбра, че единият от новозаразените във Варна е общински служител, поради което сградата на община Варна затвори. Ще бъде извършена дезинфекция, а от понеделник работата ще бъде възстановена. Двама от другите новозаразени са посещавали дискотека.

Сградата на Окръжен съд - Пазарджик е затворена заради дезинфекция. Причината - съдия от институцията е дал положителна проба за коронавирус, съобщава Нова тв. Делата, които трябваше да се проведат днес, са отложени, информираха от пресцентъра на съда. Сградата ще бъде отворена отново на 29 юни. Тогава ще бъде възстановена нормалната работа на Окръжния и Районния съд, както и на Окръжна прокуратура в града. 

 

ЧАСТНИ ЛАБОРАТОРИИ

5872 души са тествани в цялата страна от 6 април до днес в частни лаборатории с бързи тестове за антитела, показва статистиката на сайта www.labtestcovid19.com. От тях в 118 (2%) случая са регистрирани положителни проби за антитела IgG, а в  62 (1.1%) случая - за антитела IgM. Първото означава, че тестваният е прекарал инфекцията, а второто, че заразата е в ранен етап.

Има и 55 (0.9%) проверени, при които са открити и антела IgG, и антитела IgM. Тестваните с по-бавните, но считани за "златен стандарт" PCR-тестове са 691, от които 12 (1.7% ) са дали положителна проба за коронавирус. Статистиката в сайта се базира въз основа на извършени тестове от лицензирани лаборатории в страната, които са се регистрирали в системата и споделят данни.

Ключови думи:

коронавирус, COVID-19