facebook
twitter

Култура

СГХГ представя Константин Щъркелов в 400 страници

Акварелите на "Скитникът самотник" също могат да се видят до август в галерията
413
 Снимка Емил Л. Георгиев
Константин Щъркелов, "Рилска Света обител"

По случай 130 години от рождението на художника Константин Щъркелов СГХГ издаде каталог, посветен на "самотника скитник”, в който са събрани над 400 репродукции и  текстове, хвърлящи повече светлина върху живота и творчеството на художника. Каталогът ще бъде представен утре от 18:00 ч. в СГХГ.

Той е продължение на изложбата, открита през май (с повече от два месеца закъснение), като част от творбите в експозицията се показват за първи път. Изложбата трябваше да отвори врати на 18 март и да продължи до юни, но заради извънредното положение, възникнало вследствие на коронавируса, кураторите решиха да оставят експозицията до края на август. Това е най-мащабната изложба на Царя на акварела, както е наричан Щъркелов още приживе, през 30-те години на XX век. Сред българските художници няма друг, отдал толкова последователно и безусловно творческата си енергия на този жанр, а любовта си - на природата.

В голямата зала на първия етаж кураторите Аделина Филева, Красимир Илиев и Пламен Петров са подредили хронологично акварелните пейзажи на Щъркелов, във втората, вътрешна зала са представени рисунки и потрети, а военните му работи са изложени в малкото пространство в дъното ѝ. Има и няколко картини с маслени бои, но те са по-скоро изключение. Изложбата разказва живота и творчеството на Константин Щъркелов през архивните материали – снимки, лични дневници, спомени, писма на негови съвременници, документи, статии и отзиви във вестници и списания, съпътствали неговите художествени изяви, и и чрез около 300 произведения от десетки галерии в страната. Някои от тях - осигурени от  Художествения фонд на МВнР и колекцията на БНБ, досега не са представяни публично.   

Константин Щъркелов (1899-1961) добива популярност още съвсем млад и прави десет самостоятелни изложби до 1935 г., като на последната е дори награден с орден, а поздравления му изпраща и монархът цар Борис III. Следващата му изложба обаче е чак през 1961 г., защото след комунистическия преврат той е заклеймен като "официален художник на буржоазния режим и царски любимец", а творчеството му - като "чуждо на прогресивните и революционни идеи". Реабилитиран е след смъртта на Сталин, но скоро след това умира.

Каталогът възстановява хронологията на живота  и творчеството на художника. Екпитът на галерията е отделил доста време в проучване и преглеждане на стотици документи, статии, спомени и всякакви архивни материали, за да намерят неизвестни досега факти за него.

Все още няма коментари

Още

Детството и младостта на Кристо припомнят в Градската галерия на Варна

06.08.2020

422
Триумф, мечта и надежда от Кристо и Жан-Клод в „Квадрат 500“
Центърът Помпиду отвори с „Кристо и Жан-Клод, Париж!“

02.07.2020

177

Влез или се регистрирай за да коментираш