Медия без
политическа реклама

И управляващи депутати бяха спипани без маска

След хайка в парламента РЗИ глоби по 300 лв. общо 24 народни представители

02 Юли 2020
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Красимир Велчев е за пример - с шлем.

24 депутати са глобени по 300 лв., защото не ползват задължителните предпазни средства на закрито място. Сред тях има доста представители на управляващото мнозинство. Това се знае до момента за резултата от хайката, която РЗИ организира днес в сградата на Народното събрание. Инспекторите обиколиха стаите на парламентарните групи и връчиха актове. 300 лв. е минималната стойност на такава глоба.

От ГЕРБ признаха, че шестима от депутатите им са хванати в нарушение. „Подписали са си актовете. Който е сбъркал, ще си понесе санкция. Не е най-правилното, но всеки бърка. Не мога да съдя всички колеги", заяви зам.-председателят на групата на ГЕРБ Красимир Велчев. Самият той дефилираше с шлем на главата.

Сред нарушителите са и трима депутати от НФСБ. Според партийния им лидер Валери Симеонов те обаче могат да обжалват актовете. „Как може да поемеш глътка напитка, без да си свалиш маската? Това се вижда от записа“, коментира той.

Иначе Симеонов подкрепя спазването на мерките. „Всеки ден има по 150-160 заболели. Мерките трябва да се спазват, заповедта на министъра в валидна за всички“, каза той. И жегна депутатите от БСП, понеже се държали демонстративно. „Не носят маски или ги носят като добитък юлари“, пошегува се той, цитиран от БГНЕС.

Симеонов обаче ще предложи промяна в регламента в НС, като ще иска от председателката Цвета Караянчева народните представители да говорят от парламентарната трибуна без маска. "Сега изказващият се подлежи на санкции съгласно заповедта на здравния министър. Погледнато формално е така. Но когато се говори с маската, се затруднява дикцията. Измерих разстоянието от председателстващия и оратора на трибуната и то е повече от 1,5 м", аргументира се лидерът на НФСБ.

Атакистът Павел Шопов също е сред санкционираните. Той пък покани инспекторите да му връчат акта в зала „Запад“, където се помещават журналистите, защото така било „най-прозрачно“.

Ключови думи:

депутати, глоби, маски

Още по темата