Медия без
политическа реклама

Борисов нареди да се свали охраната на НСО от Доган и Пеевски

Събитията в София се финансират извън България, заяви главният секретар на МВР

11 Юли 2020
Маринов: Ще поискам оставката на директора на ОДМВР-Бургас по настояване на премиера

Маринов: Ще поискам оставката на директора на ОДМВР-Бургас по настояване на премиера

Posted by Novini.bg on Saturday, July 11, 2020

Министър Младен Маринов заяви, че премиерът е настоял още днес да бъде свикана комисията, която да вземе решение да бъде свалена охраната от НСО на Ахмед Доган и Делян Пеевски. "Също така по разпореждане на премиера ще бъдат освободени задържаните лица в Росенец. Ще поискам оставката на директора на СДМВР-Бургас", каза още Младенов. 

"Настоявам охраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски да бъде свалена. Това може да се случи още днес, ако изпълняващият длъжността началник на НСО свика незабавно заседание на комисията, която преценява нуждата от охрана. Разпоредил съм на главния секретар на МВР и председателя на ДАНС да гласуват "за" на заседанието", гласи и публикация отпреди минути във фейсбука на премиера. Дни наред Бойко Борисов твърдеше, че няма нищо общо с охраната на политиците и НСО е прерогатив на президента Румен Радев. Вчера дори даде цяла нарочна пресконференция по този въпрос.  

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган и депутатът от движението Делян Пеевски обаче цакаха управляващите и заявиха, че сами се отказват от държавната охрана, още преди да е свикано заседанието. Двамата призоваха президента, под чията шапка е НСО, да пази олигарсите, които ограбиха България, както и лидера на ДБ Христо Иванов, съобщава "Дарик". Според двамата няма нужда да ги охранява служба, компрометирана от политическите провокации от последните дни, чийто вдъхновител е Радев. Те препоръчаха НСО да изпрати държавни гардове и в Дубай, да пазят Васил Божков. 

"За нас няма кой е министър-председател, кой е президент, нашата работа е да пазим обществения ред", коментира в днешния си брифинг главния секретар на МВР Ивайло Иванов: "Целта беше да не се допусне сблъсък между служители на реда и протестиращи, както между протестиращи и контрапротестиращи. Българската полиция не е враг на никого. Не искаме да задържаме никого".

 

ОСТАВКА

Минути по-късно Директорът на ОДМВР-Бургас Радослав Сотиров подаде оставка. По-рано днес кметът на града Димитър Николов определи като грешка действията на полицията, спиращи достъпа на български граждани до плажа Росенец, където се намира Догансарай. 

"Оценявам като грешка решението на полицията за недопускането на протестиращите до парк Росенец, написа и във Facebook Димитър Николов. Категорично смятам, че именно това покачва градуса на напрежението. Срещнах се с част от протестиращите пред Общината и изразих тази позиция. Отивам на място със заявителя на протеста Христо Иванов, за да разговарям с органите на реда за осигуряване на достъп", каза кметът на Бургас.

Ключови думи:

полиция, протести

Още по темата