Медия без
политическа реклама

Хотелиери и ресторантьори възроптаха срещу хаотичните мерки на властта

С гневна декларация срещу правитеството заради "хаоса, некомпетентността и некадърността" на правителството в антикризисните му мерки излезе най-голямата браншова организация на хотелиерите и ресторантьорите. 

Протестната нота е приета на днешна среща на 26-те регионални структури на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) в Сливен. "Днес знаково се събираме в града на 100-те войводи, за да заявим за последен път, че се убива един работещ бранш, че хиляди ще отидат на улицата и да призовем правителството за незабавен диалог. В противен случай ще сме принудени да защитим оцеляването си по законоустановени начини", заяви Вени Петрова, председател  на БХРА.

От БХРА настояват до края на седмицата да бъдат приети от премиера и коалиционните му партньори.

Недоволството им е породено от "непредвидимостта на мерките, които въвежда правителството". "Преди пет дни г-н Борисов заяви, че през лятото няма да се предприемат мерки, но впоследствие пак ни затваряте/отваряте, от което ние търпим загуби, не само финансови, но и морални. Не приемаме за нормално да ни затваряте и отваряте, без предвидимост, граничеща с безобразие, от което ние търпим загуби", се казва в протестната нота.

Всичко това се случва на фона на "некоректно поднасяне" на информация за разпространението на коронавируса в страната, което стигало и до задграничните партньори на хотелиерите и носело нови загуби на пазара и то не само за тази година.

От организацията, в която членуват 2500 фирми, са гневни, че са изолирани от диалога с правителството. "Недопустимо и некоректно е БХРА, в качеството си на дългогодишен и лоялен партньор на правителството на Република България, да не бъде уведомявана за предстоящи промени по вече взети решения, пък било то и в неделен ден. Изказваме безкрайното си удивление от факта, че бяхме изолирани от участие в диалога с г-н Ананиев, касаещ отмяната на заповедта за затваряне на нощните заведения и взетото без наше присъствие решение те отново да бъдат отворени". 

Както вече е известно премиерът най-вече контактува с Асоциацията на ресторантьорите в България и нейния председател Ричард Алибегов.

Нито една от предприетите мерки от правителството не работи или поне е неприложима в туризма, се казва в протесната нота. "Категорично считаме, че за това има вина и Министерството на туризма със своята пасивност. Министерството на туризма не съумя да се окаже на висотата на сериозните проблеми в бранша и не успя с колегите си от другите ведомства, а и в самото ведомство да приспособят, иначе добре замислените мерки от правителството, да работят за бранша, въпреки многото срещи, разговори и писма", смятат от БХРА.

За пример те дават безкрайно забавеното трансформиране на мярката 60/40 в 80/20, която трябваше да влезе в сила от 1 юли, както и забавената безвъзмездна подкрепа за микро-, малки и средни предприятия. Все още неработещи са субсидиите за чартърните полети, гарантираните от ББР нисколихвени кредити от банките за фирмите от бранша, както и шумно афишираната кризисна рекламна кампамния за България като туристическа дестинация в чужбина и в страната. 

Като цяло браншът приема положително въвеждането на диференцирана ставка на ДДС за стимулиране на туристическата индустрия, каквато е практиката в другите европейски страни. Но поради намалените стокообороти, COVID-рестрикциите, орязания обхват на 9%-ната ставка извън договорените с премиера параметри и повишените с над 35% осигурителните прагове се създава изключително напрежение, което води до недоволство и финансови затруднения в голяма част от бранша, се посочва в декларацията

Затова от БХРА искат спешна финансова помощ за целия туристически бизнес, тъй като "досега на практика няма работещи мерки за бранша или ако има, те са незначителни".