Quantcast
Хотелиери и ресторантьори възроптаха срещу хаотичните мерки на властта | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

17 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Хотелиери и ресторантьори възроптаха срещу хаотичните мерки на властта

С гневна декларация срещу правитеството заради "хаоса, некомпетентността и некадърността" на правителството в антикризисните му мерки излезе най-голямата браншова организация на хотелиерите и ресторантьорите. 

Протестната нота е приета на днешна среща на 26-те регионални структури на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) в Сливен. "Днес знаково се събираме в града на 100-те войводи, за да заявим за последен път, че се убива един работещ бранш, че хиляди ще отидат на улицата и да призовем правителството за незабавен диалог. В противен случай ще сме принудени да защитим оцеляването си по законоустановени начини", заяви Вени Петрова, председател  на БХРА.

От БХРА настояват до края на седмицата да бъдат приети от премиера и коалиционните му партньори.

Недоволството им е породено от "непредвидимостта на мерките, които въвежда правителството". "Преди пет дни г-н Борисов заяви, че през лятото няма да се предприемат мерки, но впоследствие пак ни затваряте/отваряте, от което ние търпим загуби, не само финансови, но и морални. Не приемаме за нормално да ни затваряте и отваряте, без предвидимост, граничеща с безобразие, от което ние търпим загуби", се казва в протестната нота.

Всичко това се случва на фона на "некоректно поднасяне" на информация за разпространението на коронавируса в страната, което стигало и до задграничните партньори на хотелиерите и носело нови загуби на пазара и то не само за тази година.

От организацията, в която членуват 2500 фирми, са гневни, че са изолирани от диалога с правителството. "Недопустимо и некоректно е БХРА, в качеството си на дългогодишен и лоялен партньор на правителството на Република България, да не бъде уведомявана за предстоящи промени по вече взети решения, пък било то и в неделен ден. Изказваме безкрайното си удивление от факта, че бяхме изолирани от участие в диалога с г-н Ананиев, касаещ отмяната на заповедта за затваряне на нощните заведения и взетото без наше присъствие решение те отново да бъдат отворени". 

Както вече е известно премиерът най-вече контактува с Асоциацията на ресторантьорите в България и нейния председател Ричард Алибегов.

Нито една от предприетите мерки от правителството не работи или поне е неприложима в туризма, се казва в протесната нота. "Категорично считаме, че за това има вина и Министерството на туризма със своята пасивност. Министерството на туризма не съумя да се окаже на висотата на сериозните проблеми в бранша и не успя с колегите си от другите ведомства, а и в самото ведомство да приспособят, иначе добре замислените мерки от правителството, да работят за бранша, въпреки многото срещи, разговори и писма", смятат от БХРА.

За пример те дават безкрайно забавеното трансформиране на мярката 60/40 в 80/20, която трябваше да влезе в сила от 1 юли, както и забавената безвъзмездна подкрепа за микро-, малки и средни предприятия. Все още неработещи са субсидиите за чартърните полети, гарантираните от ББР нисколихвени кредити от банките за фирмите от бранша, както и шумно афишираната кризисна рекламна кампамния за България като туристическа дестинация в чужбина и в страната. 

Като цяло браншът приема положително въвеждането на диференцирана ставка на ДДС за стимулиране на туристическата индустрия, каквато е практиката в другите европейски страни. Но поради намалените стокообороти, COVID-рестрикциите, орязания обхват на 9%-ната ставка извън договорените с премиера параметри и повишените с над 35% осигурителните прагове се създава изключително напрежение, което води до недоволство и финансови затруднения в голяма част от бранша, се посочва в декларацията

Затова от БХРА искат спешна финансова помощ за целия туристически бизнес, тъй като "досега на практика няма работещи мерки за бранша или ако има, те са незначителни". 

Към статията във в. СЕГА
geni1

Г-да хотелиери, ще споделя моето мнение, предполагам, не съм единствен.

 

Докато това правителство не премахне маските и не спре с истерията за корона вируса, аз на българското черноморие няма да стъпя.

 

Докато вие не се договорите и не спрете да пренаселвате черноморието, аз на българското черноморие няма да стъпя.

 

Докато не спреде да гледате на българския турист като касичка, аз на българското черноморие няма да стъпя.

 

Докато не спрете да храните българския турист с всевъзможни боклуци, аз на българското черноморие няма да стъпя.

 

Докато не се научите да уважавате българския турист, аз на българското черноморие няма да стъпя.

Shintoabe new
снимка на Shintoabe new

И тъй като не са в състояние/не искат/ да изпълнят НИТО една от точките Ви, аз от 32 години не ходя на Черното им море.

Каубой
снимка на Каубой

Ний хотелиерите Исками да ни обеЗщИтите Директно с пари в Брой. Иначи-ОСТААААВКААА!

never-mind

Ресторантьори..уж,пък стояли гладни

Кой знае какво и как готвят щом самите те не го ядат

Намерили кой да им реши проблемите. София само създава проблеми (властта)..тя не може и не иска да решава

Колко Барни може да реши някой проблем в праСовъдието..

Навсякъде Калинки.начело с Калинчо Тиквов

Stern

Абе няма ли веднъж поне да видите и гредата в собствените си очи?

Не се ли замисляли защо хората са готови да чакат часове под слънцето за да отидат в Гърция?

Дори и след като тя всячески им пречи - QR-декларации, тестове. И пак не идват при вас.

Свалиха ви ДДС, вие най-нагло казахте, че няма да намалите цените. Това ДДС е данък към хазната, не част от печалбата ви. Освен това и вдигнахте цените. Не просто ги вдигнахте, а ги надухте безбожно.

Като вдигахте хотел връз хотел, не помислихте ли как ще се пълнят?

Как очаквахте да ви плащат по 50-100 лв. за сянка и шезлонги?

Берете си това, което сеехте години наред.

inventus

Прав е колегата Стерн по горе. Щом като българите предпочитат да идат на море в Гърция независимо от всички пречки и оскъпяване  а не на родното черноморие това означава че по една или друга причина те това черноморие вече са го отсвирили. И няма да се върнат докато условията там не се променят. Така че излишни са опитите на държавата да се опитва да спаси тези хотелиери и ресторантьори които са решили да се давят от инат да не се променят те самите и то да ги спасява с нашите пари. Те от години са си турили камъка на врата и се опитват да се давят.Оставете ги! Дано тези които оцелеят също и да поумнеят!

PlaNed
снимка на PlaNed

хаоса, некомпетентността и некадърността на правителството в антикризисните му мерки

И ти ли Бруте?!

Защо се сетих се и за друга фраза:

"на умряло куче, нож вадят"

Остава и фризьорките да Му скочат и ще хвърли кърпата

volog2

Взимайте си 9% ДДС и се махайте, наглеци. Какво искате да бъде направено за вас!?? Ами на хората не им се ходи на почивка или на ресторант. Основателно или не, се притесняват. Насила ли да ги карат, или направо директно пари от хазната да изливат при вас!?

YMCA

Ами излизайте при протестиращите, не се мазнете на тиквата ами го свалете. Той ви лъже постоянно, Коня замазва проблемите и той сезонът си мина. Ще плащат 35 евро на седалка на чартърите на кукуво лято. Сезонът преполви вече, к**а ми янко платиха. Той от шкафчето кинти не дава. 

Evasion

БХРА са  наивни, ако очакват от калинката ангелкова адекватни мерки в подкрепа на техния бранш. Но те не са наивни и знаят какво е нивото ангелково... Значи искат нещо друго, най-вероятно - пари. Щото са смотани и некадърни да привлекат българските туристи да харчат парите си в България. Тогава защо трябва да им се помага, те ще са в затруднено положение сега, догодина, след 5 години, след 10 години  Трябва да пратят прошение до Борис Джонсън да насърчи английската измет да пътува до слънчака, че митю очите требе да се откупи от ареста...

риболовец 5

  Приятно някак ми става, когато на тръгване от "шофьорския плаж", минавам край пустеещите чадъри и пластмасови миндери на "Дюни".

Здравка
снимка на Здравка

Каквито хотелиерите, такЪва и министърката им. Защо се оплакват?!  Туристи няма, няма и да има това лято. Гърците са на път да хлопнат мандалото и на Промахон, предпочитат хората да са бедни, но здрави и напълно ги разбирам. Слушах днес чакащи на опашка за PCR тестове в благоевградските лаборатории. Хората, за които е непосилно оскъпяване да платят по 100 грешни лева на член от семейство се отказват да почиват в Гърция, НО няма да почиват на българското черноморие. Разбирам ги.

Yankov

Не виждам накои от моите познати, които дават апартаменти или къщи под наем по южното черноморие да се оплаква. Те са свикнали да работят с по-скъсаните български туристи 45 дни в годината и при тях е sans changement.

Здравка
снимка на Здравка

Защото Вашите познати не са собственици на бетонни мастодонти с по няколкостотин стаи и отвратително обслужване. Къщите за гости и частните квартири са друг сегмент от бранша, да не смесваме нещата. 

Yankov

Ми щото не са от ранга на Маджо или братята Велчеви.

 

ПП Те обслужване нямат. Само сменят чаршафите. Клиентите сами си пазарят и готвят.

ППП Помислих, че ми задаваш въпрос. То било защото.

вила

Няма държава, а пожарникария, командорена от Boss