Quantcast
Прокурорът, оневинил Цветанов за Апартаментгейт, става шеф | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Прокурорът, оневинил Цветанов за Апартаментгейт, става шеф

Трети ръководител бяга от спецпрокуратурата в рамките на 3 месеца
Обновена
8 489
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
След като Гешев стана главен прокурор и оваканти шефското място в спецпрокуратурата, началник там не се е задържал.

Валентина Маджарова е предложена за временен шеф на Специализираната прокуратура. В момента тя е зам.шеф там. Името й нашумя през май. Тогава стана ясно, че Маджарова е подписала постановлението, с което се отказва образуване на наказателно производство по сигнала на БОЕЦ за апартамента на Цветан Цветанов от "Артекс".

Прокуратурата беше сезирана, след като медиите разкриха, че вторият по онова време човек в ГЕРБ си е купил нов апартамент, заемащ цял етаж в една от най-луксозните сгради в София, с ВИП асансьор, който води от личния гараж на семейство Цветанови в дома им. Цветанов се е сдобил с жилището през 2018 г., като е прехвърлил на фирмата-строител на сградата два от своите стари апартаменти. И макар на практика имотите му да са намалели с един, имуществото на председателя на ПГ на ГЕРБ и зам. председател на ГЕРБ се е увеличило значително. Сделката поражда редица въпроси и съмнения, включително и как квадратният метър в луксозната сграда излиза на семейство Цветанови едва 627 евро, при положение че цените там започват от 2600 евро на кв. м.

Не е ясно дали постановлението на Маджарова вече е проверено от горната спецапелативна прокуратура и какъв е резултатът от този контрол.

Наскоро Маджарова беше наградена от главния прокурор Иван Гешев за висок професионализъм.

ГОРЕЩ СТОЛ

Да се търси временен шеф на ключовата спецпрокуратура се налага, защото Христо Динев напуска не само мястото, но и прокуратурата. Това се случва по-малко от месец, след като беше определен за временен ръководител на Специализираната прокуратура, съобщи lex.bg. Динев е бивш районен и градски прокурор на София, а в последните години е редови обвинител в Софийската градска прокуратура.

Засега не са ясни мотивите му за напускане. Предстои днес Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да гласува оставката му.

Динев е трети началник, който се оттегля в рамките на три месеца. През май титурярът Димитър Франтишек Петров подаде оставка. Той се задържа по-малко от година на поста, който наследи от Иван Гешев. За оставката на Франтишек главният прокурор обясни, че се дължи на проблем, който "в краткосрочен план му пречи да се концентрира върху длъжността". Сега обаче Франтишек е единственият кандидат да оглави спецапелативната прокуратура.

След освобождаването на Франтишек за и.д. административен ръководител беше назначен Ангел Илиев от Върховната административна прокуратура. Той обаче също не се задържа дълго - само месец. После мястото зае Динев.

ОЩЕ ТРИМА СИ ТРЪГВАТ ОТ ПРОКУРАТУРАТА

Още три оставки гласува днес Прокурорската колегия. Даниела Начева се маха от Специализираната прокуратура. Преди година Начева беше кандидат за шеф на това звено, но се отказа от участие в конкурса по лични причини. Преди две седмици тя подаде оставка и като заместник-шеф на спецпрокуратурата, а сега напуска системата. Другата оставка е на Цветомила Събинска, която до днес беше шеф на Районната прокуратура във Враца. Тя също напуска системата. Третата оставка е на следователката от СГП Росица Рускова-Петрова.

Още

Бързи и мръсни – такива са съвременните коалиции

05.10.2021

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

4454
Спецпрокуратурата крие кой ще разследва Гешев

29.07.2021

Обновена

РАДА НИКОЛОВА

3929
Прокурорите не нахлули при президента, а само пристъпили

20.07.2021

11850