Медия без
политическа реклама

Съпротива сви силно плановете за нови пешеходни зони в София

Проектът "Зелени улици" ще започне на 31 юли с затварянето за автомобили на части от ул. "Иван Вазов" и бул. "Цар Освободител"

23 Юли 2020
Илияна Кирилова

Инициативата на Столична община за повече свободни от автомобили улици в центъра на София и за повече пешеходни зони, наречена амбициозно "Зелени улици", ще се реализира на не повече от 10-20 на сто от първоначално планираните участъци, реши днес Столичният общински съвет. Причината е, че живеещите по няколко улици в центъра, които общината планираше да затвори за коли в почивните дни през лятото, се противопоставиха силно на идеята. Така от 31 юли до 22 септември затворена за движение през уикендите ще бъде ул."Иван Вазов" в частта от ул."6-ти септември" до ул."Кузман Шапкарев", в която почти няма жилищни сгради. Втората централна градска част, по която също няма да има движение на МПС през следващите уикенди на лятото, ще е по бул. "Цар Освободител" от ул. "Г.С. Раковски" до бул. "Дондуков". Към тази част ще бъде присъединена и ул. "Княз Александър I" пред БНБ. Проектът "Зелени улици" ще започва в петък в 18.30 ч. ще приключва в 16 ч. в неделя. Краят на инициативата през септември ще бъде отбелязан с традиционното затваряне на целия център на София за автомобили, което ще се проведе за шести път.   

Както "Сега" писа, първоначалните планове на общината бяха  изцяло пешеходна да стане ул. "Сан Стефано", а ул. "Ангел Кънчев" да се освободи от коли в участъка от ул. "Гладстон" до площад "Гарибалди". След обявяването на "Зелени улици" обаче се оказа, че живеещите по "Ангел Кънчев" събират подписка да бъдат извадени от проекта, вследствие на което от градската управа решиха да проведат допълнителни консултации с тях.    

"Проведохме срещи и дискусии с хората, които живеят и работят на тези улици в центъра. Искахме те да се включат в инициативата по свое желание. За съжаление се оказа, че от страна на живеещите по "Сан Стефано" и по "Ангел Кънчев" има съпротива, за която и районните кметове не можаха да убедят хората. Така на практика проектът "Зелени улици"  се сви доста. В същото време бе решено след всеки изминал уикенд да се събираме и да отчитаме как е преминал той, какво може да се подобри, има ли пропуски и т.н. Моето виждане е, че ако покажем успешен модел, постепенно той сам ще бъде поискан и от хората от други части на София", коментира един от вносителите на предложението за "Зелени улици" - общинският съветник от ГЕРБ Малина Едрева.

Общинският съвет реши днес още да не се затваря и улица "Цар Иван Шишман" между "Граф Игнатиев" до ул. "Паренсов". Причината е предстоящ ремонт в участъка.       

Още по темата