Quantcast
Хр. Иванов: Гешев да бъде разследван, че ползва СРС-та за пропаганда | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Хр. Иванов: Гешев да бъде разследван, че ползва СРС-та за пропаганда

Съпредседателят на "Демократична България" сезира прокуратурата срещу шефа ѝ
2 274
 Илияна Кирилова

Ден след като Конституционният съд се произнесе, че всеки прокурор има независимост от главния и може спокойно да го разследва, съпредседателят на "Демократична България" внесе сигнал срещу Иван Гешев в Софийската градска прокуратура. Според Иванов има основания срещу Гешев да стартира наказателно производство. Преди дни Иванов поиска и премиерът Бойко Борисов да нареди на правосъдния министър Данаил Кирилов да инициира дисциплинарно производство срещу главния прокурор.

"Преди време пресцентърът на Главна прокуратура обяви материали, добити с използването на специални разузнавателни средства. Има специални текстове в НК, които криминализират използването на материали със СРС за цели различни от съдебното производство. Гешев ги използва за пропаганда", обясни Иванов. Това е най-простото престъпление, за което Гешев може да бъде разследван, смята бившият правосъден министър.

В сигнала се цитира съобщението на прокуратурата от 28 януари, когато бяха разпространени СРС-та с президента Румен Радев и обясни, че "са констатирани данни и доказателства "за висока степен на вероятност за съпричастност към престъпна дейност, предмет на разследване, на лице, заемащо висша държавна длъжност – президент на Република България, като установените евентуални престъпни действия не са свързани пряко с изпълнение на службата му." Това обаче не е единственият случай, в който прокуратурата разпространява избрани СРС-та с оправданието, че го прави в обществен интерес. Последният случай беше на огласени телефонни разговори на укриващия се в Дубай Васил Божков, с които обвинението опита да докаже, че той в опита й да докаже, че той стои зад протестите срещу правителството и главния прокурор.

Законът за специалните разузнавателни средства разписва ясни правила, че резултатите, получени чрез специални разузнавателни средства, не могат да бъдат използвани за друго освен за предотвратяване, разкриване и доказване на престъпления и за защита на националната сигурност. Използването на информация, събрана чрез използване на специални разузнавателни средства, извън нейното предназначение за опазване на националната сигурност или за целите на наказателното производство, е престъпление според Наказателния кодекс.

В сигнала Иванов посочва, че уредбата в НПК материалите по разследването да не се разгласяват без разрешение на прокурора "не съдържа в себе си овластяване на прокурора да разкрива и оповестява резултатите от прилагане на СРС". "Приемане на обратното би ни довело до абсурдното заключение, че прокурорът може свободно да разгласява вън от наказателния процес всякакъв вид информация, независимо от степента ѝ на специална защита, само защото я е придобил в рамките на конкретно разследване", пише Иванов.

Според него има достойни прокурори, той дори познавал лично такива и знаел, "че много от тях симпатизират на протестите и усещат срама от действията на настоящия главен прокурор. Време е да покажат лицата си, да напуснат омертата и да покажат на целия български народ, че има прокурори в България", каза Иванов.

Христо Иванов призова и депутатите, които предстои да изслушат Гешев по предложение на БСП да се преборят за правото на парламента да задава въпроси на Гешев за това как той прилага държавната наказателна политика по конкретни дела. "Или ще приемат унижението този нахален тип да им размахва статистика и да откаже да им отговори за конкретни драматични потъпквания на конституцията и на закона, които той извършва практически всекидневно. Българският парламент не може да сведе глава пред тази бухалка", каза Иванов.

 

13

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ВСС не се трогва, че всички бягат от поста на апелативен спецпрокурор
Франтишек вече не иска да е шеф на спецапелативната прокуратурата

21.11.2020

2361 6
Прокурорските провали ни излизат твърде скъпо

20.11.2020

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

4395 8

Коментари

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Ицето тоя път май му изигра яко немци в тил. Нема мърдане, ще боли боаза!

Luckbox

Христо Иванов най накрая се светна, че ако иска да са голяма партия, трябва да прави провокативни и леко популистки акции - Росенец, сега това. 

 

Всичко това е добра новина - защото между ''вие сте прости, и ние сме прости''  (ГЕРБ, Патриоти, Воля) и ''ние сме много куул, вземаме големи заплати и ядем хляб от лимец в ресторантите около Докторски паметник'' (Да България),  има една огромна незапълнена ниша - нормални хора - непростаци, които просто искат да живеят в нормална страна, и които не искат да гласуват за БСП, и затова или не гласуват, или гласуват с погнуса за ''вие сте прости, и ние сме прости''.  Според моите изчисления има поне около 300-400 000 такива човека. 

Luckbox

Не, не искам да кажа нищо от това, което си написал. Нищо против срещу хората с големи заплати и собствени бизнеси, напротив.  Просто казвам, че комуникацията на Да България досега беше насочена основно към тези хора, а тези хора са прекалено малко в България, за да може Да България да бъде голяма партия. Затова приветствам стремежа на Да България да излезе от ролята на бутикова партия чрез малко по-популистки и гръмки акции, за да може да достигне до повечко хора. Няма лошо. 

Luckbox

абе и аз така си казвах вече няколко пъти (след Царя, след уродливата коалиция на Станишев), ама все бърках - може да се свали винаги летвата явно. Тиквона настина свали летвата много ниско, но Валерката примерно е още по-голям простак и нагляр от него. 

BL.N.Lmt

🇧🇬Оставка Гешев сега🇧🇬

🍺Енергията на протеста се подменя с прояви които 

противопоставят "протестиращите" срещу останалата част от обществото, като се подменят "Исканията" на протестиращите със така нареченото 

гражданско неподчинение 📌 ГЕРБ,ДПС,БСП,НФСБ се водят от "Jail", prison, tactics where the police and security force separates the prison population by ethnic and "gang" rules for an easy jail population control.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Гешев да бъде разследван за:

- сделки с обвиняеми с цел отпадане на обвинения (ДДСарската афера);

- неразследване на грамадата скандали около властта.

 

ВВС очевидно няма да си влезе във функцията и да го разкара.

Нито някой прокурор ще го обвини, за да отговаря за препятстването на правосъдието.

 

Затова: граждански натиск, съчетан с използване на всички процедури, изискващи действия на трите* власти.

 

След всеки отказ на властите да изпълняват функциите си по закон -- логично следва гражданско неподчинение.

 

_________________________

*и оставка на Кошлуков заради превръщането на обществената телевизия в слугиня на ОПГЕРБ и съучастниците ѝ

cymen

Шкембе реформаторът веднъж да напипа пулса и настроенията, веднъж да се разходи извън жълтите павета, и пак обратно в реформаторската мъгла. Снимката е хубав детайл - говори по мегафон през маска. Някой колега извън София да сподели, дали на протестите има някой подобен говорител, че така е просто жълтопаветна гротеска.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

 

Правилникът за учтивост не е труден и е кратък -- писа преди 155 години авторът на Макс и Мориц.

 

Спазването на правилата е елементарно задължение за всеки, особено ако те пазят здравето на ближния.

 

За герберясалите това е непостижима наука, очевидно.

cymen

Учтивостта ще ме възпре да ти кажа правичката какво си мисля за вас жълтопаветниците. Мислех си обаче, че от Посолството са ви раздали набор цитати, които сте назубрили. Явно сте пропуснали Джеферсън - If a law is unjust, a man is not only right to disobey it, he is obligated to do so.

 

Я хвърли един поглед в университетската болница в Пловдив, да видиш лекарите как "пазят здравето на ближния". Или Реформата разбира повече от тях? Всички що годе информирани сме наясно, че копира господарите си от демократичната партия в САЩ.

cymen

Я виж в Пловдив протестите. Единствените с маски са куките. Или и хората, дето протестират срещу Бойко са герберасти - https://www.youtube.com/watch?v=y5djokHAV6I

 

А? Без помощ от Посолството сте жалки.

Yellow Jacket

 Всички БКП екскременти са еднакви.

Вероятно. Вероятно и твоите екскременти са същите, не вярвам да ги дефекираш в целофан.

Което никак не доказва твърдението ти, каквото и да е то - аз не разбрах да имаш такова.

Щото мафията се крепи само от мафиоти, а те се намират по целия вертикал и хоризонтал от престъпници.

Но, при дефекиране е така.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Нямах предвид наредбите на Ананиев, писани на коляно под диктовката на корифея на всички науки.

 

Думата беше за елементарното зачитане на правата на другите. Маската пази другите и показва съобразяване с техните чувства. Е, никога не можеш да угодиш на всички. Някой непременно ще се почувства засегнат, щото сам той не е учтив. Друг пък ще се присмее. Нещата от живота.

Силният не опитва да угоди на всички. Опитва да научи кое е право, а след туй -- да го следва.

 

Посолствата са проблем на Боко.

Останалите някак поминаваме и без тях.

Дори Тодор Живков беше по-независим от СССР, в сравнение с боколизачеството на всички дирници, дето ги уж с 200. Е, от неговата уста това звучи поетично, разбира се.

ИвКо

Дори Тодор Живков беше по-независим от СССР,

 В България ТЖ е един от хората дето най много мразеха СССР и поданиците им, може би с изключение само на Брежнев, но и затова не съм сигурен. Колко повече време минава от тогава толкова повече хора ще са на това мнение.

Влез или се регистрирай за да коментираш