Медия без
политическа реклама

ЛиЛана: Изкарах 3 месеца в ареста, а още нямам обвинителен акт

Представят китайски дрон за разработен с европари, отговори прокуратурата

10 Авг. 2020Обновена
БГНЕС архив

Независимо, че изкарах три месеца в ареста, и до момента срещу мен няма внесен обвинителен акт по делото за евросредствата. Това обяви Лиляна Деянова, известна и като певицата ЛиЛана, пред Би Ти Ви в първото си интервю, след като само преди дни бе пусната под домашен арест.

"Завършила съм бизнес икономика в престижен университет в Лондон, слушала съм лекции на Тони Блеър, Орхан Памук, Хенри Кисинджър, но реших да се върна в България. През 2017 г. кандидатствахме, спечелихме и участвахме в два европроекта, но 3 години по-късно специализираната прокуратура се сеща, че има нещо нередно. А през цялото време ни проверяваха, включително и софийска градска прокуратура. Толкова проверки ни направиха, че си казахме през 2018 г., че повече никога няма да участваме в такива проекти за евросредства", разказа тя.

Деянова бе арестувана в края на април т.г. Прокуратурата твърди, че няколко фирми, контролирани от нея, са усвоявали средства по европрограми, като декларирали покупка на един и същ софтуер от юридическо лице, регистрирано в чужбина, което не е осъществявало търговска дейност. Реално софтуерът е придобит с финансиране по европрограмата от действащо българско дружество, което го е предоставило за "ползване" на разследваните фирми, твърди обвинението. Към наказателна отговорност заедно с Деянова са привлечени и нейният брат - известният бийтбоксър Александър Деянов-Скилър, както и съдружникът ѝ Мартин Димитров.

Освен това Лиляна Деянова е обвинена за заплашване на служебни лица от Агенция "Пътна инфраструктура". Наскоро стана ясно, че прокуратурата я разследва и за трето престъпление - за деклариране на неверни данни, в следствие на което са получени средства от европейските фондове. За това престъпление е повдигнато обвинение и на бившата дуетна половинка на Деянова - Ася Йочева.

Според Деянова всички обвинения срещу нея са несъстоятелни. "Твърди се, че съм заплашила  шефа на АПИ, че ще остане без работа, той се почувствал заплашен, че ще му искаме оставка, че свикаме пресконференция и ще сезираме прокуратурата. Ние като граждани какво трябва да направим, ако видим, че дадена институция не работи - да емигрираме или да подадем сигнал?”, коментира още Деянова.

Бившата певица каза, че познава отдавна бизнесмена Васил Божков, но той нямал нищо общо с бизнеса й. "Не са бизнес отношенията ни", каза Деянова. Тя му искала съвети, макар и той да не разбирал и да не бил специалист в IT сектора. "Като искахме да се занимаваме с електронни винетки, обсъдих с него и той ни каза, че няма да ни го дадат на нас", разкри Деянова. 

“Усетих лек субективизъм на начина, по който доказателствата са посочени, начина, по който са разпитвани свидетелите. Самият факт, че на третото изречение от всичките свидетели и служители на нашата фирма говорят за Васил Божков. Предвид, че ни обвиняват за евроизмами и заплахи, да се говори за Васил Божков и да се разпитват свидетели за него... За мен това оставя усещане, че аз не съм тук, никой от нас не е тук, заради тези проекти, предвид че те преди три, четири години вече са изпълнени. А сме тук, защото познаваме един човек, който е невинен все още”, обяви преди дни тя пред апелативния съд, по време на едно от заседанията, свързани с мярката й за неотклонение.

Прокуратурата търси връзка между певицата ЛиЛана и бизнесмена Васил Божков, когото опитва да върне от Дубай заради 11 обвинения.  "Кога последно съм ходила в Дубай.

ОТГОВОР

Прокуратурата: Представят китайски дрон за разработен с европари

Спецпрокуратурата отговори на Деянова със специално съобщение. Обвинителите подчертават, че до момента 10 съдебни състава на Специализирания наказателен съд и Апелативния спецсъд са приели тезата им, че от събраните доказателства може да се направи обосновано предположение, че Деянова е извършила престъпленията, за които е обвинена.

"Категорично установено е, че активът по един от проектите, представляващ безпилотен летателен апарат (дрон), е с произход Република Китай, а не фирмата на обвиняемата по същото дело Ася Йончева, получила европейско финансиране за неговото разработване", обяснява прокуратурата.

И допълва, че се разследват 11 договора с европейско финансиране на обща стойност 4 883 298 лева. След старта на разследването със Във връзка с действията по разследването и събраните документи от ДАНС и спецпрокуратурата Министерството на икономиката е предприело процедури по пълно възстановяване на платените суми по 4 договора. Два от договорите са прекратени, без по тях да са предоставяни средства, а един е в процес на прекратяване. По останалите 4 договора са назначени технически експертизи, чиито заключения се очакват.

За разследването на 11-те договора е информирана Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, допълва спецобвинението.

Още по темата