Quantcast
450 фирми взимат до 24 000 лв. за сайтове, е-магазини и киберзащита | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

450 фирми взимат до 24 000 лв. за сайтове, е-магазини и киберзащита

Прословутата схема за ваучерно подпомагане на малкия и среден бизнес най-сетне ще стартира
3 177
 Pixabay

Историческата схема за подпомагане на малки и средни фирми чрез ваучери най-сетне ще стартира. Дребният бизнес ще получи „бележки“ на стойност до 24 000 лева, срещу които ще може да си поръча различни ИКТ услуги – разработване на сайт, на платформа за е-търговия, внедряване на киберзащита и др. 

Мярката е на обща стойност 9.18 млн. лева, финансира се от оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност“, а фирмите ще могат да кандидатстват за тази помощ от 31 август до 30 септември.

Схемата с ваучерите е „историческа“, защото за прилагането ѝ се говори от години, а става едва сега. При това управляващите се опитват да я представят едва ли не като антикризисна мярка заради COVID-19, а тя е заложена още при разработването на европрограмата за периода 2014-2020 г.

Предвижда се помощта по тази схема да стигне за около 450 предприятия. Има два типа ваучери. Едните, на стойност до 6000 лв. с ДДС, ще се предоставят на фирми, които искат да си направят сайт, мобилно приложение и др. подобни. За по-скъпи ИТ услуги – в сфертата на дигиталния маркетинг и оптимизирането на процеси например, ще се дават ваучери на стойност 24 000 лв. с ДДС.

Отговорници за ваучерното подпомагане са Миинистерството на икономиката и подопечната му Агенция за малките и средните предприятия - ИАНМСП.

Заявленията ще се подавата приемат и обработват по електронен път чрез ИСУН - Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС. Пълна информация за необходимите документи и условията за кандидатстване са публикувани на: https://www.sme.government.bg/?page_id=51249.

Малкият бизнес няма да си търси сам разработчици на сайтове и прочее, а ще може да избира от "меню" с вече одобрени от агенцията и министерството доставичици на ИКТ услуги. Списъкът с 300 фирми от ИТ сектора е публикуван на ttps://www.sme.government.bg/?page_id=49462

Кандидатите ще имат възможност да задават въпроси, свързани с кандидатстването, изпълнението и отчитането на процедурата на електронен адрес: [email protected] до 5 дни преди крайния срок за подаване на проектни предложения. Отговорите на въпросите ще се публикуват на интернет страницата на агенцията, както и в системата ИСУН.

Целта на ваучерната схема е да подкрепи дигитализацията на българските предприятия, като улесни достъпа им до цифрово ноу-хау и технологии, като същевременно с това им помогне в преодоляването на икономическите от пандемията COVID-19 и насърчи създаването на нови бизнес партньорства между секторите на ИКТ и производството, обясняват от икономическото министерство.

За какво могат да се използват ваучерите:

Ваучери тип 1 - 6000 лв. с ДДС:

 • фирмени web-сайтове;

 • фирмени web-сайтове за електронна търговия;

 • опростени мобилни/таблет приложения за електронна търговия и/или ИКТ бизнес решения;

 • решения и платформи за електронна търговия, базирани на ИКТ бизнес решения;

Ваучери тип 2 – на стойност 24 000 лв. с ДДС:

 • Услуги, базирани на VR технологии, отразяващи дейността на фирмата и качване в Интернет пространството, вкл. добавена реалност;

 • Софтуерни разработки и внедряване на VR технологии в производствения сектор;

 • Издаване на уникални идентификационни номера за продукти на компанията с признаване в цял свят;

 • Осигуряване на достъп до електронна платформа за въвеждане на продуктова информация, която в последствие се синхронизира с електронна платформа за продуктова информация;

 • Софтуерни решения, насочени към оптимизиране и проследяване на управленски процеси;

 • Софтуерни решения, насочени към оптимизиране и проследяване на производствени процеси;

 • Софтуери решения, насочени към оптимизиране и проследяване на логистични процеси.

 • Осигуряване на кибер и информационна сигурност на продукти чрез прилагане на blockchain технология и доставяни ledger-технологии;

 • Осигуряване на кибер и информационна сигурност на процеси чрез прилагане на blockchain технология и доставяни ledger-технологии, в т.ч. процеси, свързани с доставката на суровини и/или производствени процеси и/или логистични процеси по дистрибутирането на стоката/услугата.

 

Ключови думи:

ваучери, ИКТ, киберзащита

Още

Ваучери за бизнеса за милиони левове затънаха в бюрокрация
Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от данъка върху доходите

25.12.2020

МИЛА КИСЬОВА

1633
356 малки и средни фирми са получили ваучери за IT услуги за 6.1 млн. лв.

01.12.2020

209