Медия без
политическа реклама

Австрия изгони руски дипломат, Русия - австрийски

24 Авг. 2020Обновена
ТАСС
Посолството на Русия във Виена

Австрия обяви за персона нон грата и гони от страната руски дипломат, съобщава ТАСС. Според МВнР на страната работата на руснака противоречи на Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

"Мога да потвърдя, че руски дипломат ще бъде изгонен от страната. Поведението му противоречи на Виенската конвенция за дипломатическите отношения", заяви говорителят на външното министерство Клаудия Тюрчер в коментар.

Русия незабавно отвърна по същия начин и обяви за нежелана персона австрийски дипломат в Москва. Посланикът Йоханес Айгнер бе извикан в руското външно министерство, за да му бъде заявено, че това решение се основава на принципа на взаимността.

Тази сутрин в. "Кронен Цайтунг" съобщи, че Австрия за първи път обявява руски дипломат за персона нон грата и той трябва да напусне територията на страната до 1 септември.

Според вестника, дипломатът е заподозрян в промишлен шпионаж - събирал информация чрез австрийски гражданин в едно от австрийските високотехнологични предприятия. Австриецът обаче информирал ръководството си за шпионажа в предприятието и посочил руския дипломат. Последният е отказал да показания, като се е позовал на дипломатическия си имунитет.

Руското посолство във Виена изрази възмущение от решението на австрийските власти и изрази увереност, че ще последва огледална реакция от страна на Москва.

"Възмутени сме от неоснователното решение на австрийските власти, вредящо на конструктивните руско-австрийски отношения. Уверени сме, че огледалната реакция на Москва няма да закъснее", заявяват от посолството.

Още по темата