Медия без
политическа реклама

Гешев: Живея в държавен имот по препоръка на всички служби

Главният прокурор не каза къде точно е настанен и на какво основание

26 Авг. 2020Обновена
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

“Живея в държавен имот по препоръка на всички служби за сигурност, включително и Националната служба за охрана. Семейството ми плаща наем по пазарни цени, от този храст няма да изскочи заек,” обяви главният прокурор Иван Гешев пред Нова тв.

Повод за изявлението му станаха въпроси на "Отровното трио" - живее ли главният прокурор в държавна резиденция "Бояна", по силата на каква нормативна уредба е разрешено обитанието му на дом номер 5, имал ли е друг главен прокурор подобна привилегия досега, извършен ли е ремонт преди нанасянето му и на каква стойност, проведен ли е търг за ремонта и ако да - кой го е спечелил, охраняван ли е Иван Гешев от Бюрото за закрила на свидетелите на територия, която се охранява от НСО.

Гешев не отговори дали имотът, в който живее, е в Бояна, както и какъв е наемутре, дали е извършван ремонт и каква е неговата стойност. Главният прокурор не обясни и на какво точно основание се е преместил да живее във въпросния имот. От думите му не стана ясно дали има някаква конкретна заплаха, както и кои са всички тези служби за сигурност, които са му препоръчили мастото за живеене.

Темата бе подхваната  преди повече от месец в Бургас от лидера на АБВ Румен Петков, който наблегна на възможен конфликт между Бюрото за охрана на главния прокурор и НСО. “Утре, ако се изпогърмят, кой носи отговорност? Още когато Борисов посегна на НСО през Закона за МВР, съм попитал това. Ако стане белята, излиза въпросът кое  НСО е по-НСО и кое е по-тежко - това на главния прокурор, това на министър-председателя, НСО-то на прокуратурата, НСО на НСО, това на МВР или кое?”, попита Петков.

Гешев беше един от първите, които се отказаха от охрана на НСО и се пази от Бюрото за защита, което е под негов контрол и ръководство. По твърдения на прокуратурата това е станало, след като служител на НСО бе обвинен като организатор на убийството на Станка Марангозова в столичния квартал “Младост”.

Според Гешев новата конституция и ВНС не са най-важните и належащи проблеми на хората, но ако бъде поискано становище от прокуратурата, то ще да бъде дадено. 

Главният прокурор натърти, че държавното обвинение не проверява частни бизнеси, а само приватизационни сделки. Той нарече фейк новина твърдението, че се проверяват конкретни предприятия и работници. Не е ясно кой твърди подобно нещо. Гешев допълни, че прокуратурата проверява крадливи български политици. 

 

 

Още по темата