Медия без
политическа реклама

Над 9000 деца продължават да чакат за място в детска градина

Четвъртият протест на родители е насрочен за 14 септември

Илияна Кирилова

Над 9000 деца продължават да чакат за място в детска градина в София. Това е равносметката от вчерашното класиране - на 29 август, когато част от местата за хронично болни деца традиционно се прехвърлиха към общата опашка. Това става ясно от данни от информационната система за обслужване на детските заведения и подготвителните групи в училищата в столицата, както и от коментари на родители в социалните мрежи.

Кандидатите за забавачка са били общо 13 014, като 1622 от тях са били за преместване в друга ясла или градина (или подготвителна група в училище). Приети са 2093 деца, а за място остават да чакат 9299 деца. Данните на практика опровергават твърденията на Столичната община, че в края на август ще бъдат разкрити над 3000 места, а недостигът е за около 5-6 хиляди малчугани.

Тази година родители сигнализираха, че в някои детски градини за свободни са се обявили всички незаети места за деца с хронични заболявания и със специални потребности. Това обаче е равносилно на ощетяване на специалните деца, които могат да се диагностицират целогодишно, както и на влошаване на качеството на образователния процес в препълнени групи. Освен това означава и надхвърляне на допустимият брой деца в група по наредба. Точно заради превишаване на разрешените бройки някои директори в последствие оттеглиха част от отпуснатите свободни бройки, което пък предизвика разнобой сред родители.

 

ПРОТЕСТ

Заради дългогодишния недостиг на места в столичните детски градини и ясли на 14 септември родители стягат нов, четвърти пореден протест с искане за ваучери за всяко неприето дете.

"През 2005-2006 г. недостигът на места в столицата беше 3000. Сега, 15 години по-късно, "изпадналите" от системата са над три пъти повече. Блокове се строят със скорост на изтребители, за сметка на това градини и ясли - НЕ! Кметството лъже: нонстоп бълва новини за "нови" градини, които всъщност са единствено ремонтирани и обновени стари сгради. Истински новите градини са единици. Родителите на приетите в градина деца се борят ежедневно срещу опитите на общината да "натъпче" групите до пръсване. Дори тези жалки нарушения на наредбите ще "запушат" устата едва на 1500 деца. Останалите 8500 пак ще са ЧАКАЩИ", мотивират се родителите.

 

Ключови думи:

детски градини, недостиг

Още по темата