Медия без
политическа реклама

Парламентът запази 60-годишните концесии за подземни богатства

От ГЕРБ заподозряха политически умисъл във ветото, което президентът наложи върху специалния закон в края на юли

02 Септ. 2020ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Pixabay

Депутатите одобриха повторно промените в Закона за подземните богатства, приети по предложение на правителството, с които се уреждат различните етапи от процедурите, свързани с разрешенията за търсене и проучване на подземни богатства и концесиониране.

В края на юли т.г. президентът Румен Радев наложи частично вето върху закона. Несъгласието на държавния глава беше обусловено от отделни разпоредби, свързани с използването на ресурси на трети лица, разширяването на правата на концесионерите, удължаването на срока на концесията и създаването на рискове за околната среда и здравето на хората (цялостните мотиви на ветото могат да бъдат намерени тук).

Споровете около закона се завихриха най-вече около сроковете на концесиите. По принцип стандартният срок е до 35 години - както е в Закона за концесиите. Може да бъде удължен до 50 години, ако концесионерът го поиска и предостави на властите план за разработка на находището и финансово-икономическа обосновка за удължението. С промените в Закона за подземните богатства обаче управляващите обаче добавиха и възможност да се продължи с още 10 години максималният срок - тоест, до 60 години. Условието е, ако находището все още разполага с остатъчни запаси до изтичането на 50-годишния срок, но те са твърде малко, за да се обяви процедура за отдаване на нов концесионер.

От ГЕРБ заподозряха "политически умисъл" в президентското вето. Като доказателство посочиха, че депутатите от БСП, които единствени подкрепиха връщането на закона от Румен Радев, подкрепили три от четирите разпоредби, отхвърлени от държавния глава, при разглеждането на закона. "Никой не се изказа против. И изведнъж някакво вето ... Ако знаеха, че има някакъв лобизъм, щяха да гласуват "против" още когато гласувахме на второ четене закона", заяви шефът на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов от ГЕРБ.

Той прикани останалите депутати да приемат отново закона с аргумента, че имало предприятия, които спрели работа и "чакат докато ние политически саботираме процеса". Колегите му го послушаха и го одобриха със 133 гласа "за" и само по един "против" и "въздържал се".

Още по темата