Медия без
политическа реклама

Пост на Мария Захарова подпали голям руско-сръбски скандал

След остри реакции на Вучич и Вулин, Кремъл обяви, че никой не трябва да се съмнява в уважението на Москва към Белград

07 Септ. 2020Обновена
Фейсбук

Кремъл очаква, че никой няма съмнения относно уважението на Русия към Сърбия и нейното ръководство. Това заяви пред репортери Дмитрий Песков, говорителят на руския президент Владимир Путин, коментирайки изявленията на официалния представител на външното министерство Мария Захарова във връзка с посещението на президента на Сърбия Александър Вучич в САЩ, предава БГНЕС

"Може би наистина е имало недоразумение във връзка с някои от формулировките. Знам, че колежката се извини, затова изхождаме от предположението, че никой няма да има съмнения относно привързаността и дълбокото уважение към Сърбия като цяло и към сръбското ръководство по-специално, ", каза Песков. Той смята, че етични кодекси за поведение на дипломати в социалните мрежи не могат да бъдат разписани, но е необходимо да се обърне внимание на правилността на формулировката.  „Всички тези кодекси трудно могат да бъдат разписани, разбира се, необходимо е да се обърне много внимание на правилността на всички формулировки, за да няма недоразумения“, каза Песков, отговаряйки на въпроса дали Кремъл счита за необходимо да се определи етична рамка за дейността на дипломатите в социалните мрежи.

Само преди ден, пост на говорителя на руското външно министерсво Мария Захарова във Фейсбук подпали сериозен руско-сръбски скандал. Тя публикува протоколна снимка, на която сръбският лидер е показан седнал на стол пред бюрото на Тръмп, придружена от известен кадър от филма "Първичен инстинкт" . Тя пише под снимките и следния коментар: „Ако ви поканят в Белия дом, а столът е поставен така, сякаш сте на разпит, седнете като снимка номер две (екранна снимка от прочутата сцена с кръстосаните крака от филма „Първичен инстинкт“). Който и да сте. Просто се доверете.", разказва БГНЕС.

Веднага след това сръбският министър на отбраната Александър Вулин, директорът на Службата за Косово към сръбския кабинет на министрите Марко Джурич и самият Вучич, разкритикуваха много остро поста на Захарова.

„Представете си, че този президент не каза нито една лоша дума срещу Русия, дори на това място. Представете си, този президент чакаше час и половина за прием от руския президент и никога не поиска отделен стол. Не ви позволявам да атакувате горда Сърбия . Засрамете се! ", написа Джурич в Туитър и прикачи екранна снимка на публикацията на Захарова. 

Сръбският министър на отбраната Александър Вулин също остро разкритикува говорителят на руското МВнР. Самият Вучич даде интервю, в която нарече публикацията примитивна. Отделно от това той натърти, че е повече от странно как Москва не цени това, че единствено Сърбия не е част от антируските санкции, че купуват само руско оръжие и газ.

По-късно Захарова опита да се извини и поясни, че нейният пост във Фейсбук със снимка на сръбския президент Александър Вучич на срещата с американския президент Доналд Тръмп е бил интерпретиран погрешно и той само отразява недоволството от американската арогантност.

„Съжалявам, но постът ми беше интерпретиран погрешно", написа дипломатът на страницата си във Фейсбук. „Единственото, което съдържаше той, е недоволството от арогантното отношение на „изключителните“. Протоколните уловки се превърнаха в един от триковете, които американските официални представители редовно използват за да насочат изкуствено фокуса върху собствената си изключителност. И това е неприемливо.", добави тя.

В понеделник и Белград почна да потушава скандала. Ситуацията около изявлението на официалния представител на външното министерство на Русия Мария Захарова относно посещението на сръбския президент Александър Вучич в САЩ е изчерпана и няма да остави никакви последствия в руско- сръбските отношения. Това съобщи в понеделник сръбският външен министър, първият вицепремиер Ивица Дачич, цитиран от ТАСС. „Външният министър Ивица Дачич заяви, че сръбското външно министерство и ръководителят на руската дипломация Сергей Лавров са положили усилия да приключат случая с публикацията на говорителя на външното министерство Мария Захарова, така че да няма съмнение относно отношенията между Сърбия и Русия. Дачич заяви в сутрешната програма на Happy TV, че двете страни са стратегически партньори и ще "продължим това сътрудничество и това няма да остави следа върху добрите ни отношения“. Сръбският външен министър посочи още, че на преговорите във Вашингтон сръбската делегация не е позволила подписаният от страните документ да повлияе на отношенията на Белград с Москва и Пекин.

Дачич заяви, че сръбското външно министерство „се е обадило на руския посланик, за да му поиска устно за обяснение“ относно публикацията във „Фейсбук“. Според него, преди да се срещне с дипломата, Сергей Лавров му се е обадил и е отбелязал, че този запис не отразява позицията на руската администрация, а Руската федерация и Сърбия са братя, приятели и стратегически партньори.

Още по темата