Quantcast
Осем учители в София са с Ковид-19 | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

20 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Осем учители в София са с Ковид-19

Осем учители от столичното 55-о СУ "Петко Каравелов" са с положителен тест за коронавирус, съобщи Нова телевизия, позовавайки се на информация от Столичната община. Столичната РЗИ провежда тестване на контактните лица.

Пред телевизията директорът на учебното заведение Радост Петкова заяви, че в началото на септември са имали учител, който е проявил симптоми на заразата. Направени са тестове на целия персонал - педагогически и непедагогически - общо 130 души. Късно снощи тестовете на 8 учители излизат положителни. Нито един от тях не проявява симптоми на заразата.

Във втория ден от началото на учебната година имаше и други съобщения за заразени ученици и учители. 16-годишно момче от Русе е с COVID-19, съобщиха от Областния оперативен щаб. По информация на БНТ става въпрос за ученик от 11 клас на Математическата гимназия "Баба Тонка“ в крайдунавския град. По информация на РЗИ момчето не проявява сериозни симптоми и е под домашна изолация. С положителен тест се е оказало и дете на 10 г. от Монтана.

Момчето от Русе заедно със своите съученици е участвало в кратък час на класа сутринта на 15 септември и едва в следобедните часове се е почувствал зле и си е направил тест, който е дал положителен резултат за коронавируса. Директорът на учебното заведение Галина Бобева сподели за БНТ, че цялата паралелка е под карантина и ще премине на дистанционна форма на обучение.

"Със сигурност сме вече първото училище, което още от първия ден се оказа, че има положителна проба на болен ученик. Съответно всички мерки по плана и по преминаването съответно на паралелката от присъствено в дистанционно обучение от утре сутринта ще стартира изцяло. Към момента цялата паралелка е изпратена вкъщи за карантина на учениците. Тези 14 дни, докато РЗИ не излезе с някакво становище, в момента ще се обучават вкъщи. Всички останали, спазвайки всички хигиенни изисквания, продължаваме по обичайния си начин. Извършва се постоянна дезинфекция на всички помещения в училището. Осигурени са и предпазни средства за всички учители и ученици“, коментира Бобева.

Тя уточни, че не се е наложила карантина на класния ръководител на момчето, тъй като е бил с маска по време на часа, който е проведен с учениците вчера, а и след направения тест е дал отрицателен резултат за COVID-19.

През последните 24 часа у нас са регистрирани нови 155 заразени с коронавирус, което е с 12 повече от вчера. При 4312 направени пи си ар теста процентът на новозаразените е 3.6% при 4.5 на сто за вчера. Това показват данните от Единната информационна система.

 Общия брой на заразените у нас от началото на пандемията става 18 216 души, от които активни в момента са 4423. Общият брой на хоспитализираните след последното денонощие пък е 734 души, от които 46 са в отделения за интензивно лечение. 7 души не са успели да спечелят битката срещу Ковид-19, с което жертвите на епидемията стават 736 на брой. През изминалото денонощие са се излекували 127 болни, а общо за страната те са 13 057. София и Благоевград са почти изравнени по брой новозаразени в последните 24 часа - 27 за столицата срещу 26 за Благоевград. Следват Пловдив - с 19 нови положителни случая, Варна, Стара Загора и и Ямбол - с по 10 нови случая и т.н.

Сред новозаразените на територията на област Монтана има установени 6 нови случай с потвърдена COVID-19 инфекция - сред тях са дете на 10 години, както и мъж на 76 г. от община Монтана, мъж на 45 г. от община Вълчедръм, жени на 50 г. и на 45 г. и мъж на 70 г. от община Лом. Едно лице от община Лом, което е хоспитализирано в МБАЛ „Св. Н. Чудотворец“ гр. Лом е починало, съобщиха от РЗИ-Монтана.  Към 08:30 ч. на 16.09.2020 г.  общо 36 лица са с активна COVID-19 инфекция в област Монтана.

Специално в Ямбол за коронавирус днес ще бъдат тествани 670 работници и служители от предприятие за производство и багрене на прежди. Доказано заразени там вече са 10 души. Далите положителни резултати са от една смяна и са работили в един цех. Заразените нямат сериозни симптоми и са на домашно лечение, информираха от РЗИ. Тестването на персонала ще се извършва с пулове и ще продължи до края на седмицата. Общо 366 са регистрираните случаи на коронавирус в региона. От тях 8 са хоспитализирани, 34 са на домашно лечение, починалите са 27, излекувани от заразата са 297.

"Ще има втора вълна, особено с настъпването на есенно-зимния период, когато ще дойдат и други респираторни вирусни инфекции. Неизбежно ще се получи такъв пик наново", коментира пред БНТ акад. Богдан Петрунов - имунолог и алерголог, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Той показа данните на СЗО от вчера за Европа. "След един пик през март, едно ниско ниво юни, след това започва ново увеличаване неизбежно и до вчера. Просто една много ясна крива, която показва, че има увеличение на заболеваемостта", каза акад. Петрунов.

Той заяви, че няма никакво съмнение, че БЦЖ ваксината помага в такава ситуация. "Данните в Нидерландия го показаха. Това си беше сериозно проучване. Няколкостотин медици студенти, които бяха имунизирани, се оказа, че те имат стимулиран клетъчен имунитет, че имат по-малко процент на заболели между тях. Това е сериозно доказателство", допълни имунологът. На въпрос трябва ли децата да бъдат ваксинирани, когато ваксина вече има, той отговори, че това ще зависи от показанията на ваксината, тъй като има ваксини, които могат да се правят на децата от 6-годишна възраст, но има и такива, които могат да се правят от 12 или 18-годишна възраст. Според него докато не завърши истинската трета фаза на ваксините, не може да се каже дали ще се правят на деца. Акад. Петрунов каза още, че маските и шлемовете не могат да ни предпазят от вируса, но е важно носенето им, защото с тях се намалява "количеството на вирусния товар, който се появява в нас". Той препоръча носенето на маски, а не на шлемове.

Днес стана ясно, че за периода 9 -14 септември 2020 г., в Детска градина № 17 „Знаме на мира” в Стара Загора са установени четири потвърдени случая на COVID-19. Те са при едно дете и трима души от персонала, предаде БГНЕС. В тази връзка две от групите са поставени под карантина за 14 дни. Към момента заразените са в добро общо състояние и са в домашна изолация. В детското заведение са взети всички необходими противоепидемични мерки. Извършена е крайна дезинфекция, осъществява се ежедневен сутрешен филтър при приема на децата в останалите групи. Прави се качествена текуща дезинфекция на помещенията и се оказва стриктен контрол за носене на лични предпазни средства от персонала.

"Първият сигнал получихме на 10-ти вечерта за заболяване с положителен COVID тест на една от служителките и на медицинското лице. Веднага предприехме действия за цялостна дезинфекция във вечерните късни часове и на другия ден в сградата, след което се получи резултат и за едно от децата. Детето е във втора група мисля, което е с положителен тест", заяви Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора. Веднага е сезирана Регионалната здравна инспекция. Направени са PCR тестове на всички деца и персонала. Един от тях е положителен - на възпитателка в група.

Още една детска градина днес също не работи - Детска градина "Детелина" в с. Оризово, община Братя Даскалови - заради потвърден случай на COVID-19 от 14-и септември на представител на персонала в забавачката. По тази причина днес са взети 17 проби за изследване с PCR тест на контактния персонал, съобщи директорът на РЗИ д-р Станимир Станков. Със заповед на кмета на община Братя Даскалови, дейността на детското заведение е преустановена за периода 15 - 22 септември 2020 г. Взети са всички необходими противоепидемични мерки, връчено е предписание за извършване на крайна дезинфекция от лицензирана фирма.

Вчера новозаразените у нас бяха 143-ма при 3163 направени PCR теста, с което потвърдените случаи на Ковид -19 станаха 18 061, от които 4402 активни. Най-много бяха новите регистрирани в Бургас (24) и в Кърджали (19), след което Стара Загора - 15 болни, София и Благоевград - с по 12.

Вчера стана ясно и, че сред новозаболелите има трима педагози от Сливен, които обаче са се заразили с коронавирус извън работното си място. От местната  РЗИ не съобщиха кои са учебните заведения, но е ясно, че в единият от случаите става дума за детска градина, където е предписана карантина на група от 12 деца.

Всички влизащи в Гърция по суша или въздух от България ще трябва да продължат да предоставят отрицателен PCR тест до 30 септември, съобщи МВнР. Влизащите в Гърция българи ще трябва да представят и исканата досега декларация Passenger Locator Form с QR код, както бе през по-голямата част от лятото. Изявлението на гръцкото министерство за гражданска защита се очакваше вчера, тъй като в полунощ изтече срокът на действието на досегашните ограничения.

Задължителното попълване на PLF и представяне на QR код при влизане в Гърция, както и задължително представяне на отрицателен резултат от тест за COVID-19 по метода PCR, се прилагат по отношение на пристигащите с МПС, самолет или плавателен съд. Изискването за представяне на PCR тест не се прилага по отношение на шофьорите на товарни камиони. Запазва се ограничението в товарните камиони, преминаващи през ГКПП Илинден - Ексохи да бъде само водачът.
От МВнР припомнят, че преминаването на камиони за транспорт на стоки е възможно през следните гранични контролно-пропускателни пунктове на Гърция: Промахон, Какавия, Кристалопиги, Евзони, Нимфея, Орменион, Кипи и Екзохи.

 

Към статията във в. СЕГА