Медия без
политическа реклама

АЕЖ: МВР да каже защо журналист от "Сега" е разпитван

16 Септ. 2020

Министерството на вътрешните работи (МВР) трябва да отговори защо журналист е бил привикан на разпит, след като е отправил въпроси към пресцентъра на ведомството. За това настоява Асоциацията на европейските журналисти по повод случая с репортера на “Сега” Мартин Георгиев, който в понеделник бе извикан на разпит заради писмени въпроси до пресцентъра на Министерството на вътрешните работи. Запитването е свързано с действията на полицията по време на протеста на протеста на пл. “Независимост” на 2 септември.

Въпреки това, репортерът бе разпитван, като му е обяснено, че запитването се третира като сигнал за извършено престъпление.

"Това е абсурдно, тъй като запитването се базира на кадри, излъчени по една от най-гледаните телевизии – Би Ти Ви. Видеото, на което се вижда полицай, охраняващ протеста, екипиран с бокс, както и служители на реда с нерегламентирани емблеми върху униформите даде начало на широка обществена дискусия", се посочва в позицията на АЕЖ.

Според асоциацията въпросите на Георгиев доколко е допустимо и какви мерки са предприети от ръководството на МВР  отразяват обществения интерес по темата и би следвало МВР да отговори дали е започнала вътрешна проверка, какви са резултатите и какви са мерките, предприети спрямо въпросните служители.

"Това, че вместо да даде отговор, който дължи на обществото, МВР привиква журналиста на разпит, прилича на опит за сплашване и на репресия, която вероятно цели да накара медиите да не се интересуват от подобни неправомерни действия на полицията", се казва в позицията на АЕЖ.

Асоциацията на европейските журналисти – България настоява за пълна прозрачност за това как се е стигнало до този разпит. От институцията трябва да посочат: от кого е прието запитването, към кого е разпределено, кой е взел решение да се третира като сигнал. МВР трябва да отговори има ли отклонения от вътрешната процедура за такива случаи и кой носи отговорност за решението. Други отговори, които МВР продължава да дължи, са тези на конкретните въпроси, зададени от Георгиев. Затова АЕЖ призовава колегите журналисти при всеки възможен случай да питат политическото и професионалното ръководство на МВР какви мерки са предприети спрямо полицая с бокса и колегите му с нерегламентираните елементи на униформата.

АЕЖ припомня, че миналата седмица поиска от главния секретар на МВР информация относно насилието и ареста на журналисти в нощта на 2 септември. Все още няма информация по случая от страна на министерството.

Още по темата