Медия без
политическа реклама

Пореден турски гражданин е експулсиран след разговор Борисов-Ердоган

МВР: Не е вярно, просто приложихме мярката "връщане до страна на произход"

20 Септ. 2020ОбновенаДОРОТЕЯ ДАЧКОВА
БГНЕС

Броени дни след като турските медии съобщиха за телефонен разговор на премиера Бойко Борисов с турския президент Реджеп Ердоган, стана ясно, че от България по спешност е експулсиран пореден турски гражданин - Селахаттин Юрюн. Това е станало въпреки висящото му съдебно производство срещу отказа да получи убежище у нас. Борисов обикновено се хвали с разговорите си с чужди лидери в социалните мрежи и през правителствената пресслужба, но този път запази мълчание. 

Евродепутатът Иво Христов сподели във Фейсбук историята на Юрюн. "39-годишният активист на Демократичната партия на народите и бивш кандидат за кмет на град Улудере, окръг Шърнак, днес (петък, 18 септември, бел.ред.) трябваше да бъде освободен от затвора в Казичене, а на 29 септември трябваше да се яви в административния съд на дело за бежански статут. Вместо това е натоварен в бронирана кола и отведен до границата, където към 16 ч е предаден на турските власти", гласи споделеният от Христов пост.

Още един политически скандал, още една човешка трагедия. Georgi Zelengora: Днес диктаторът Борисов услужливо и в пълно...

Posted by Ivo Hristov on Friday, September 18, 2020

Според деловодството на Софийския административен съд за 29 септември наистина е насрочено делото по жалбата на Юрюн срещу решението на агенцията за бежанците. Адвокатът на Юрюн, Валерия Иларева, каза пред "Сега", че в петък той й се е обадил, че служители на "Миграция" го вземат от Затворническото общежитие в Казичене, но не му казват къде ще го водят. "Те отказаха да разговарят с нас. Подадохме спешно искане до съда в Страсбург да се спре депортацията, но разбрахме от трети лица, че веднага същия ден г-н Юрюн е депортиран в Турция" допълни адвокатът.

В събота "Сега" изпрати въпроси по темата и до пресцентъра на МВР, но от там обясниха, че преди понеделник няма кой да отговори. Все пак в неделя силовото министерство излезе с официално съобщение. Според него не отговоря на истината, че Юрюн е бил експулсиран или депортиран, нито има незаконни действия на дирекция "Миграция".

В съобщението се обяснява, че Юрюн е изтърпял 9-месечна присъда в България и след това, тъй като е бил незаконно пребиваващ в страната, на 18 септември гранична полиция е приложила мярката "връщане до страна на произход" в изпълнение на Споразумението за реадмисия между ЕС и Република Турция. От съобщението не се разбира за какво е бил осъден чужденецът.

Процедурата по изпълнение на мярката е започнала още на 2 септември, след правосъдното министерство, което отговоря за затворите, е информирало МВР, че Юрюн ще бъде освободен на 18 септември. "След извършени справки в информационните масиви на МВР е установено, че лицето е с отказан статут на бежанец и с наложена административна мярка "връщане до страна на произход" от 18 декември 2019 г., съгласно член 41 от Закона за чужденците в Република България", обяснява МВР. И допълва, че не е имало данни за промяна на статута на Юрюн. Затова и гранична полиция приела, че няма правни пречки, създала организация "незабавно след освобождаването на Селехаттин Юрюн от затвора в София на 18.12.2020 г. (вероятно има техническа грешка и става дума за 18 септември, бел.ред.) той да бъде изведен извън общите граници на Европейския съюз".

МВР добавя, че след сключването на Споразумението за реадмисия между ЕС и Република Турция, от 2016 г. досега, само от територията на България са били изведени 431 души, пребиваващи незаконно у нас.

От съдебното определение за насрочването на делото на Юрюн става ясно, че той оспорва отказа по Закона за убежището и бежанците да му бъде предоставена международна закрила. По закон молбата се отхвърля като неоснователна, когато ги няма определени условия и чужденецът "се позовава на основания извън предмета на този закон".

Той казва, че статут на бежанец се предоставя на чужденец, който поради основателни опасения от преследване, основани на раса, религия, националност, политическо мнение или принадлежност към определена социална група, се намира извън държавата си по произход и поради тези причини не може или не желае да се ползва от закрилата на тази държава или да се завърне в нея.

Хуманитарен статут се предоставя на чужденец, който не отговаря на изискванията за предоставяне на статут на бежанец и който не може или не желае да получи закрила от държавата си по произход, тъй като може да бъде изложен на реална опасност от тежки посегателства, като смъртно наказание или екзекуция, или изтезание, нечовешко или унизително отнасяне, или наказание, или тежки заплахи срещу живота или личността на цивилно лице поради безогледно насилие в случай на въоръжен международен или вътрешен конфликт.

Българската държава е нарушила международни конвенции и правни принципи, като е помогнала на Турция в преследването на няколко опоненти на режима в Анкара.

 

Още по темата

ОЩЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Арестуваните у нас и в Италия десетки българи ги чакат до 30 г. затвор

14 Март 2024

Мария Габриел: Готова съм утре да върна мандата

17 Март 2024

Корнелия Нинова бе оперирана по спешност

17 Март 2024

КС отказа да гледа първото дело по искане на редови съдия

17 Март 2024

Борисов и Пеевски налагат безмислени законови промени

15 Март 2024