Медия без
политическа реклама

България изгони още двама руски дипломати по обвинение в шпионаж

Русия официално обяви случая за умишлен опит да се навреди на отношенията и се закани с ответни мерки

24 Септ. 2020Обновена
Илияна Кирилова

Руското Външно министерство реагира остро на изгонването на двамата руски дипломати, обяви българските действия като преднамерен опит да се навреди на отношенията между двете страни и се закани с ответни мерки. Това бе направено в официално съобщение.  „Изразяваме съжаление заради решението на официална София да обяви служителите на търговското представителство на Русия в България за персона нон грата на основание на измислени обвинения”,се казва в него. Тези действия ще се разглеждат като умишлен опит да се навреди на конструктивното руско-българско сътрудничество, се казва още в позицията. От руското външно министерство допълват, че ответните мерки ще бъдат обявени по-късно.

Ден по-рано стана ясно, че България гони още двама руски дипломати. Това се разбра от синхронизирани изявление на Външно министерство и съобщение на прокуратурата

Министерството на външните работи обяви двама руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата. "Руското посолство бе уведомено с нота. Двамата дипломати имат 72 часа да напуснат страната", съобщиха от българското МВнР.

По-рано днес стана ясно, че прокуратурата е събрала доказателства за извършвана разузнавателна дейност у нас от двама руски граждани, ползващи се с дипломатически имунитет. След получаването на съответните сигнали от ДАНС в Специализираната прокуратура е образувано досъдебно производство за престъпление срещу Република България – за това, че двама чуждестранни граждани са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването й на чужда държава или чужда организация.

В хода на разследването по досъдебното производство е установено, че в периода от 2016 г. до настоящия момент двама граждани на Руската федерация са осъществявали разузнавателна дейност, при която са търсили информация за плановете за модернизация на българската армия и поддръжката на техническата годност на военната техника. Целта им е била да предадат събраната информация, представляваща държавна и служебна тайна, на руското военно разузнаване в Москва. За реализирането на незаконната си дейност двете лица са осъществявали контакти и с български граждани, които са имали достъп до информация, свързана с военно-промишления комплекс на страната. В определени случаи на българските граждани са обещавани и предоставяни финансови облаги, твърди държавното обвинение. От съобщението не става ясно нито кои са българските граждани, нито какво се е случило с тях.

Съгласно Виенската конвенция за дипломатическите отношения, въпреки наличието на основания за привличането на лицата с дипломатически статут в качеството на обвиняеми, наказателното производство срещу двамата руски граждани е спряно. На 23.09.2020 г. главният прокурор Иван Гешев е уведомил официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследването и за действията на прокуратурата. След това дойде и решението на външно министерство да изгони дипломатите. От него става ясно, че двамата заподозрени са служители на Търговското представителство на Руското посолство.

"На 23 септември съветник-посланик в посолството на Русия в София беше поканен в министерството на външните работи, където му беше връчена вербална нота за обявяване на персона "нон грата" на двама служители на Търговското представителство", се казва в съобщение на руската дипломатическа мисия у нас. В него се посочва, че на руската страна "не са били предоставени доказателства, че те са осъществявали дейност, която е несъвместима с техния статут".

"Със съжаление, трябва да констатираме, че неоснователното изгонване на дипломати не отговаря на традиционно конструктивния характер на двустранните отношения. Служителите ще напуснат България в посочения срок. Руската страна си запазва правото за приемането на ответни реципрочни мерки", се подчертава в съобщението.

Според БНТ двамата изгонени дипломати са Сергей Николашин и Вадим Биков. Те били подозирани за шпионаж. Данни на ДАНС сочели, че двамата събирали нерегламентирана информация за сделката за новите бойни самолети F 16/Блок 70, както и за намеренията България да закупи бойни дронове, твърди още Националната телевизия. Справка на страница на посолството показва, че лица с тези имена са посочени като заместник-търговски представители.

След съобщението, че гони двама руски дипломати, България стана поредната държава в списъка на страните, които раздуват шпионски скандали срещу Русия. Това заяви председателят на комисията по външни работи на руската Държавна Дума Леонид Слуцки, цитиран от РИА Новости. 

„С изгонването на двамата руски дипломати, България влезе в списъка на държавите, които раздуват бездоказателствени шпионски скандали срещу Русия. При това заявленията на българската прокуратура и МВнР са написани като под индиго... Не изключвам, че това е част от продължаващата стратегия за демонизация на Русия на европейския континент“, цитира думите на Слуцки неговата пресслужба. Депутатът отбеляза, че демаршът на София няма да остане без симетричен отговор от страна на Русия. „Трябва да съжаляваме, че по такъв начин на руско-българските отношения се нанасят големи поражения“, добавя Слуцки.

 

"Сега" припомня:

 

Това са поредните руски дипломати, които България гони през последните няколко месеца. Последно пред януари т.г. българското външно министерство извика руският посланик Анатолий Макаров и му връчи нота, в която настояваше в рамките на 48 часа двама други руски дипломати, за които прокуратурата също твърдеше, че са шпиони, да напуснат България. "Не бяха представени каквито и да е доказателства, които да потвърждават осъществяване на дейност, несъвместима с техния статут", написа по онова време в официално съобщеие на руското посолство в София. Тогава българската прокуратурата обяви, че единият дипламат е събирал информация за изборния процес, а другият - данни за енергетиката. 

Прокуратурата беше активна по темата и през миналата година. Тогава държавното обвинение изненадващо обяви, че руски дипломат е уличен в шпионаж в България. В ДАНС бил получен сигнал, че дипломатът е осъществявал разузнавателна дейност от септември 2018 г. Провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на  България, ЕС и НАТО. Целта на срещите е била придобиване с разузнавателна цел на такава информация, представляваща държавна тайна, включително и чрез предложения за материални облаги. Шпионинът е работел като първи секретар в руското посолство. Първо бе обявено, че е изгонен, после се оказа, че не е. В крайна сметка след кратка суматоха той и семейството му действително си тръгнаха към Москва. По същото време стана ясно, че България е отказала да пусне в страната назначения нов руски военен аташе. Оказа се, че той е сред лицата, които нямат право да пребивават в страни от ЕС. Стана ясно, че дипломатът се е опитал да вербува ръководител на българска специална служба. Последният бил достоен и патриот и сам подал сигнал. И до момента не е ясно кой точно е това.

Тогава  премиерът Борисов обясни колко разбран е Путин,  защото не изгонил наши дипломати реципрочно, както се прави в такива случаи. "Путин ме познава добре, знае, че не се поддавам на натиск и не изгоних руски дипломати, когато всички гонеха. Но когато дипломат на висок пост го хвана да вербува мои началници, мигновено го парирам! Ако пратя шпионин да вербува някой от началниците на служби на президента Путин, гоненето ще му е малко наказание", коментира българският министър-председател тогава и обяви, че руският президент много разбира от тези неща и се надява, че Путин  ще оцени по достойнство защо гоним дипломата. Борисов благодари на Москва, че засега не е взела реципрочни мерки.

Месец по-късно обаче Русия опроверга премиера и изгони български дипломат. Посланикът на България в Русия Атанас Кръстин беше извикан в Министерството на външните работи в Москва, където му бе връчена нота за обявяването на наш дипломат обявен за персона нон грата. “Българският дипломат е с ранг, равностоен на ранга на руския дипломат в София, който бе обявен за персона нон грата в края на октомври 2019 г.  Българският дипломат напусна Руската федерация в указания в нотата 24-часов срок", съобщи външно министерство.

Случаят с руския дипломат дойде само дни след като на посещение в САЩ бяха и главният прокурор Сотир Цацаров, заместникът му Иван Гешев и шефовете на ДАНС, външнополитическото и военното разузнаване. Те бяха приети на сравнително високо ниво, включително и в Белия дом, от съветник на Доналд Тръмп. Веднага след срещата "Свободна Европа" съобщи, позовавайки се на свои източници, че прокурорите и хората от специалните служби са обсъждали шпионския скандал около движение "Русофили" и неговия председател Николай Малинов. Приоритетна тема от американска страна било "чуждестранното зловредно влияние", което се свързва с подкрепяни от Кремъл дейности на територията на България, твърдеше по онова време "Свободна Европа".

 

Още по темата