Quantcast
Членовете на СИК ще следят чистачите в изборните помещения | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Членовете на СИК ще следят чистачите в изборните помещения

Мярката се налага заради нуждата от честа дезинфекция на местата за гласуване заради COVID-19
883
 Илияна Кирилова

На фона на продължаващата здравна криза Централната избирателна комисия (ЦИК) издава предписания към общините и изборните чиновници по места за мерките срещу коронавируса, които да се вземат при провеждането на гласувания. Конкретният повод са частичните избори, които се проведоха на 27 септември.

На заседание на ЦИК от 18 септември беше представено писмо от община Бяла Слатина. В него се информират изборните комисари, че съгласно приетия от местния кмет план за ограничаване на разпространението на COVID-19, определено от общината лице се предвижда да почиства и дезинфектира помещението за гласуване на всеки 2 часа.

Тази мярка обаче повдига въпроса с достъпа, който ще получат чистачите до изборните помещения. По принцип такава възможност по Изборния кодекс се полага само на членовете на избирателните комисии, наблюдателите, застъпниците и представителите на участниците в изборите, които разполагат със съответните отличителни знаци.

"Да предвидим, когато такива мерки, утвърдени за прилагане в изборния ден, включват и възможността определено от общината лице да извършва почистващите и дезинфекционни дейности, по никакъв начин да няма достъп до изборните книжа и материали, до избирателна кутия, до кутията с отрязъци, както и до бюлетини, протоколи, избирателни списъци и т.н.", предложи Севинч Солакова, секретар на ЦИК.

За тази цел всяка избирателна комисия ще трябва да подбере свои членове, които да следят чистачите, докато те си вършат работата. Наблюдаващите трябва да бъдат поне двама и да са предложени от различни партии или коалиции. "След почистването и дезинфекцията трябва да се проверява химикалката, с която гласуващите отбелязват избора си в бюлетината, за да няма съмнения, че може да е била подменена", препоръчва още Солакова.

Всеки път, когато гласуването се спира поради тази причина, избирателите трябва да бъдат уведомявани за прекъсването, а членовете на избирателната комисия – да съставят протокол, който трябва да подпишат.

Солакова призна, че законът стриктно определя кои са лицата, оправомощени да присъстват в изборните помещения. Но с оглед на това, че мярката се въвежда, за да се опазят здравето и животът на гражданите, тя смята, че може да се направи изключение – стига да се спазват предписанията на ЦИК, споменати по-горе. На същото мнение бяха и колегите й в комисията, които единодушно подкрепиха мярката.

Още

До края на август в България ще има по 1000 нови случая ковид на ден

03.08.2021

Обновена

5183
Pfizer/BioNTech и Moderna са повишили цените на ваксините в ЕС

02.08.2021

633
СЗО предупреди за появата на по-опасни щамове на коронавирус

02.08.2021

4070