Quantcast
Гледаме безплатно "Медена земя" и "Господ съществува, името й е Петруния" | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Гледаме безплатно "Медена земя" и "Господ съществува, името й е Петруния"

Благодарение на Европейския парламент, наградата LUX и "София филм фест"
911
"Медена земя"

Разбира се, можехте да го направите и пиратски още през карантината, но сега "София филм фест" и Европейският парламент ви дават възможност да гледате легално и безплатно онлайн два от най-интересните европейски филми на последната година - македонските "Медена земя" и "Господ съществува, името й е Петруния". Двете продукции могат да се гледат през този линк само от България.

Съседското кино не е особено популярно у нас, но има своите световни успехи още в далечната 1995 година, когато "Преди дъжда" на Милчо Манчевски бе номиниран за "Оскар" (нашите кинематографисти и до днес не могат да се похвалят с подобно постижение). Тази година то бе повторено, че и надминато от "Медена земя", спечелил безпрецедентните две номинации "Оскар" - за най-добър чуждестранен филм и най-добър документален филм, както и приза за най-добър чуждестранен филм от "Сънданс". 

"Господ съществува, името й е Петруния" пък няколко месеца по-рано взе наградата LUX на Европейския парламент. Жестът с онлайн показа е продиктуван от все още затворените или функциониращи частично киносалони в голяма част от света. По принцип лауреатите на приза се прожектират безплатно във всички страни на ЕС в годината, в която са спечелили, в рамките на филмовите дни LUX (в превод от латински - "светлина"). До 2019 г. филмът, който печели наградата, се избираше от членовете на ЕП (трите филма-финалисти обаче биват селектирани от представители на филмовата индустрия на Стария континент), но от тази година и публиката ще участва в избора, а отличието ще се пременува на "LUX - Европейска филмова награда на публиката". От 2021 г. броят на номинациите ще се увеличи на пет, като всеки от тях ще бъде субтитриран на 24-те официални езика на ЕС. 

"Господ съществува, името й е Петруния" спечели LUX през декември 2019 г. и е копродукция на Северна Македония, Белгия, Франция, Хърватия и Словения. Режисьорката Теона Митевска разказва историята на безработна жена, която успява да извади кръста от реката на Богоявление, оставяйки мъжете с пръст в уста в ледените води. Макар и да не се определя като феминистка, главната героиня отказва да се поддаде на исканията да върне кръста и решава да се бори за равни права. „Защо да нямам право на година щастие?" – пита тя, тъй като „наградата" за победителя в състезанието символизира именно това. "Господ съществува... " има в актива си още пет приза, сред които Наградата на филмовата гилдия и наградата на Екуменическото жури на "Берлинале".

"Медена земя" на Тамара Котевска и Любомир Стефанов е документална история, по-завладяваща от много измислени. В запустяло кътче на Югоизточна Европа една жена се грижи за полудиви пчелни семейства.

Хатидже Муратова и старата й майка, прикована на легло, са единствените жители на изоставеното село Бекирлия. Двете водят примитивен живот в кирпичена къщурка, без електричество и течаща вода, ала в хармония с околния свят - докато едно шумно многодетно семейство не се заселва в близост. Пасторалът неусетно се превръща в епичен разказ за безразсъдната експлоатация на природните ресурси, поразил киноспециалистите и публиката в целия свят. 

 

 

Още

Европейската публика гласува за румънския "Колектив"

10.06.2021

156
Апокалипсисът по бразилски и по гръцки
Германия, мръсна приказка