Quantcast
Шефът на Би Би Си се готви да уволнява за политически пристрастия | СЕГА
facebook
twitter

Медии

Шефът на Би Би Си се готви да уволнява за политически пристрастия

Първият застрашен е легендарният футболист Гари Линекер
368
 БГНЕС
Генералният директор на Би Би Си Тим Дейви.

Генералният директор на Би Би Си Тим Дейви заплаши, че ще уволнява служители, които не се съобразяват с правилата за безпристрастност в социалните мрежи и ги използват, за да изразяват политическите си възгледи. Думите му са отправени към работещите във всички звена на Би Би Си, но "топ водещите" на медията ще бъдат наблюдавани изкъсо. Дейви, който зае поста генерален директор в началото на септември, обеща новите правила за използването на социалните платформи да бъдат обявени до няколко седмици. Той заяви, че на най-влиятелната медия във Великобритания са й необходими безпристрастни журналисти, а не политически агитатори.

"Готов съм да предприема съответните дисциплинарни мерки, дори това да доведе до уволнения", категоричен беше Дейви в изявлението си пред депутатите от комисията за култура, медии, дигитализация и спорт в Камарата на общините. Той дори се закани да закрива "Туитър" акаунти, ако това се наложи. Заплахата дойде, след като бившият футболист и водещ на предаването Match of the Day по Би Би Си 1 Гари Линекер, който не се притеснява да споделя политическите си виждания, заяви, че възнамерява да сподели имението си в графство Съри с бежанец с посредничеството на благотворителна организация. Линекер също така помоли британците да са съпричастни с бежанската криза. Голмайсторът на Мондиал '86 не се трогна от заканите на новия генерален директор и написа в социалната мрежа: "Мисля, че само "Туитър" може да трие акаунти от "Туитър". 

Попитан как ще си извоюва правото да трие регистрации, Дейви поясни, че ще поиска от мениджмънта на дигиталната платформа да блокира профили, ако провинилите се искат да останат на работа в Би Би Си.  "Новите насоки за социалните медии ще  поставят ясни граници. Ако някой е лице на Би Би Си, не мисля, че е редно да говори за политическите си предпочитания. Аз съм генерален директор, така че сега аз водя шоуто и според мен политическите пристрастия не са правилното нещо, ако някой иска да е  част от безпристрастна новинарска организация. Новите насоки за социалните медии ще се отнасят за всички, които работят за Би Би Си. Летвата ще е по-висока за работещите в новините и актуалните събития", поясни той. "Тук не става въпрос за забрана на използване на новите форми за комуникация. Дори напротив, ние трябва да се възползваме от тях, но вярвам, че безпристрастното поднасяне на новините може да бъде нещо интересно. Погрешно е схващането, че е скучно", допълни той.

Преди да заеме поста на генерален директор след напускането на сър Тони Хол, който 7 г. оглавяваше Би Би Си, Тим Дейви е бил изпълнителен директор на продуцентската и дистрибуторска компания "Би Би Си Студиос". Още от първия си ден като генерален директор той се зае да променя комедийната програма на компанията, която според него била "твърде едностранна".

Сред другите промени в компанията са съкращаването на 900 работни места и намаляване на разходите. Това ще се отрази на заплатите на "звездите" на Би Би Си, сред които е и Линекер. Спортният водещ беше най-високоплатеният кадър със заплата от 1,75 милиона паунда за изминалата година. Според новия договор, който е подписал за следващите пет години, през 2020 г. Линекер ще получи с 23% по-ниска заплата. Също така бившият футболист обещава да ограничи политическите си коментари в "Туитър" и другаде. 

Организации за защита на правата на работниците скочиха върху заканите на Тим Дейви и го посъветваха да обмисли внимателно решението си дали да уволнява заради постове в социалните мрежи. Според организациите служителите имат законни очаквания за неприкосновеност на личния живот и трябва да им се даде възможност да обяснят своята позиция. Становището е, че в повечето случаи те няма как да бъдат наказани за мнението си, защото постовете им са плод на собствените им възгледи и вярвания, а пък това е защитено от антидискриминационното законодателство.

Водещият на главната политическата  програма на Би Би Си - Андрю Мар, подкрепи Тим Дейви. Той каза пред "Гардиън", че съществува порив Би Би Си да се унищожи: "Тази идея е намерила своите поддръжници в правителството и това е много труден момент за новия генерален директор Тим Дейви. В момента Би Би Си е на много опасно място и хора като мен са поели задължението да внимават какво и как говорят“. 

Огласените намерения на Дейви няма да са първите радикални промени в Би Би Си. При предишния шеф Хол през лятото обществената медия обяви мащабна програма за инвестиции на 100 милиона паунда в рамките на 3 г. Идеята е 20% от работещите в Би Би Си да бъдат представители на недобре представени във Великобритания етнически и социални групи - чернокожи, азиатци, етнически малцинства или хора с увреждания. 

Ключови думи:

Би Би Си, Тони Хол, Тим Дейви

Още

Ако Русия спре доставките на газ, ние ще спрем износа на ток

11.02.2022

24582
Ако Платон туитваше, а Сократ бе трол
Би Би Си е в центъра на скандал с интервю с принцеса Даяна

20.05.2021

1742