Quantcast
Съпруга на бивш съветник на Борисов купи бутика на Мис Бикини | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Съпруга на бивш съветник на Борисов купи бутика на Мис Бикини

Испанската фирма, която държеше луксозния магазин, е преминала и през бивш експерт в ГЕРБ
14 402

Испанската фирма, която управляваше луксозния магазин в Барселона на бившата манекенка Борислава Йовчева, е станала собственост на съпругата на бивш съветник в политическия кабинет на Бойко Борисов. Това става ясно от разследване на Бюрото за Разследващи Репортажи и Данни (BIRD).

Справка в испанския търговски регистър сочи, че на 12 март 2020 г. дружеството Ema BGS S.L., което държеше бутика, е станало собственост на Росица Велкова - бивш експерт в ГЕРБ, замесена в разследването срещу лобиста Петер Хохегер. Тогава българската компания “ВиБиДжи Енерджи” придобива капитала от 1 753 010 на испанската фирма и само ден по-късно променя собствеността си, като Велкова продава фирмата си на Десислава Спасова.

Тя е съпруга на Светослав Спасов, който през първия мандат на ГЕРБ беше назначен като съветник в политическия кабинет на премиера Бойко Борисов. Преди това беше известен активист от НДСВ, изкарал два мандата като депутат. Като млад политик той ръководи Либералната младежка асамблея заедно с Делян Пеевски. От стари интервюта на Спасов се разбира, че той има положително мнение за Пеевски и почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Десислава Спасова е адвокат и експерт по ядрено право към Международната агенция за ядрена енергетика. Пред BIRD тя коментира, че от началото на 2020 г. е във фактическа раздяла със Светослав Спасов. Адв. Спасова обаче пожела да коментира публично сделката за “ВиБиДжи Енерджи” и обстоятелствата около придобиването на Ema BGS, което е извършено преди тя да встъпи в собственост на българската компания.

БУТИКЪТ

Фирмата Emma BGS SL, която държеше луксозния магазин в Барселона, е основана през 2014 г. от бащата на манекенката Борислава Йовчева - Георги Йовчев. По-късно капиталът на дружеството е увеличен, като мъжът е инвестирал 875 хил. евро. Толкова внася и офшорната фирма Palms Enterprises, която в България  се представлява от бизнесмена Йордан Христов. Той е мажоритарен собственик на "Спортни имоти Приморско" и е спряган за влиятелна фигура в ГЕРБ. Непосредствено преди скандала с къшата в Барселона, Христов сключва брак с манекенката Йовчева. Нейният баща от своя страна все още е обект на проверка от страна на Националната агенция по приходите откъде разполага с 1 750 000 лв.

След скандала от публикацията на испанския вестник "Ел Периодико" за евентуални връзки на българския премиер Бойко Борисов в схема за пране на пари, разследвана от властите в Каталуния, луксозният бутик беше моментално затворен. Испанската прокуратура и до момента работи по случая.

Още

"Промяната" не бива да разчита само на площадна подкрепа

27.06.2022

ДИЯН БОЖИДАРОВ

3626
ГЕРБ материализира "Хемус" в луксозни хотели и сметки в чужбина
Тошко Йорданов: Петков се оказа с манталитета на Борисов

26.06.2022

Обновена

7399