Медия без
политическа реклама

САЩ са бесни, че Турция е активирала руските С-400 срещу гръцки F-16

Засилват се съобщенията, че Анкара ще изпробва ракетните комплекси на Черно море

06 Окт. 2020Обновена
ЕПА БГНЕС архив
Турция получи ракетните комплекси с няколко полета на руски военни транспортни машини

Индикациите, че Турция е активирала радарите на закупените от Русия зенитно- ракетни системи С-400, за да засече произведените в САЩ гръцки изтребители F-16 при завръщането им от учението „Евномия“ на 27 август край Кипър, очевидно са предизвикали безпокойство във Вашингтон за ситуацията в Източното Средиземноморие, предава вестник Kathimerini, цитиран от Агенция Фокус. Според гръцкото издание, именно това е предизвикало посещенията на държавния секретар на САЩ Майк Помпео в Кипър на 12 септември и Гърция на 27-29 септември.

Визитите ясно говорели, че активацията на С-400 наистина е подразнила Вашингтон, който по-рано заплаши да наложи санкции на Турция, ако руските системи бъдат задействани. Според съобщения на част от турските опозиционни медии, Анкара планира да проведе общи изпитания на системите С-400 край град Синоп на черноморското крайбрежие.

Независимо от решенията, които Анкара ще вземе по отношение на своята противовъздушна отбрана, тридневното посещение на Помпео от миналата седмица, което го отведе в Солун и базата в залива Суда на Крит, се счита за такова от голяма важност.

Разполагането за постоянно на американския кораб USS Hershel “Woody”Williams в пристанището на базата Суда е силна индикация за намерението на САЩ да засили значително присъствието си на Крит. Подкрепата на 106 000-тонен десантен кораб, способен да превозва хеликоптери, дронове и други системи, изисква значително подобрение на съоръженията в базата.

Още от 2016 година САЩ са много активни в усилията си да подобрят способностите на военноморската си база в залива Суда, отбелязва изданието.

Крит като цяло изглежда се превръща в център за концентриране на военна мощ с инфраструктура, която може да приеме не само гръцки и американски сили, но и части от арабските страни, както беше през последните седмици с самолети от Обединените арабски емирства, посочва Kathimerini.

По-късно ТАСС обяви, че Турция може скоро да проведе изпитания на руските зенитно-ракетни системи С-400 на черноморското крайбрежие, като се позовава на в."Йени Акит". Изданието помества видеокадри, от които според вестника се вижда, че част от системите за ПВО С-400 "Триумф" се транспортират от град Самсун към окръг Синоп в северната част на страната.

 

СЕГА припомня:

Турция е започнала да изпробва придобитите руски зенитно-ракетни системи С-400 срещу произведените в САЩ изтребители F-16, написа още през ноември м.г британското издание The Times
Тогава бе разказано, че турската телевизия е показала неясни кадри от първото изпитание на радарите на С-400, което започнало край столицата Анкара. Американските бойни самолети, които са на служба в турските военновъздушни сили (ВВС) вече 32 години, са били използвани като учебни цели. Властите в Анкара са предупредили жителите, че в близките дни F-16 и други самолети ще летят ниско над земята.

С-400 бяха доставени в страната през юли м.г. след почти три години преговори между Реджеп Таийп Ердоган и Владимир Путин. В резултат на това Турция беше изключена от програмата на НАТО за производство и закупуване на стелт изтребители от ново поколение F-35. Според турските медии С-400 ще бъдат разположен в Анкара и ще бъдат напълно действащи през април 2020 г. През лятото разгръщането на комплексите спря вследствие на факта, че Вашингтон се опитваше да „върне Ердоган във военната система на САЩ“. Вашингтон се опасява, че С-400 ще помогнат на Москва да събира информация за западните военни технологии, включително F-35, „много по-бързо от обикновено“. Следователно решението на Турция да закупи система за противовъздушна отбрана от Русия предизвика криза в рамките на Северноатлантическия алианс, особено на фона на конфронтацията между двете страни „в стила на Студената война“, обяснява The Times.

Още по темата