Quantcast
Борисов не носи маска, глобяват Министерския съвет | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Борисов не носи маска, глобяват Министерския съвет

60 граждани са санкционирани за същото нарушение в градския транспорт в София
Обновена
5 158
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Освен че не обича маските, премиерът е известен и с това, че не умее да си ги поставя, както трябва.

Всеки, който не носи маска на закрито обществено място, подлежи на 300 лв. глоба, освен ако не е премиерът Бойко Борисов. За неговите нарушения ще платят данъкоплатците, които издържат администрацията на Министерския съвет. Това става ясно от отговор на РЗИ-Ловеч до в. "Сега".

На 28 септември премиерът Борисов бе на посещение в Ловеч и околните села, където ходи във фирми и катедралния храм "Св. Св. Кирил и Методий". Тогава той за пореден път пренебрегна правилата, наложени от неговия кабинет - не сложи маска нито във фирмите, нито в църквата, като влезе в близък контакт с гражданите и отците, повечето от които също бяха без маски. От здравното министерство веднага съобщиха, че за нарушенията ще бъдат връчени актове за административни нарушения на организаторите на въпросното събитие, а също и на организаторите на конгреса на БСП и учредителните форуми на партията на Цветан Цветанов "Републиканци за България". Впоследствие на въпрос ще бъде ли глобен персонално и премиерът, както се процедира с всички други граждани, главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев се измъкна от конкретен отговор, като прехвърли горещия картоф на подчинените си от регионалната инспекция в Ловеч.

"Сега" попита РЗИ-Ловеч наложени ли са глоби, на кого и в какъв размер за въпросните провинения. Оттам посочиха, че при въпросното посещение в храма "от публикуваните материали в национални и регионални медии се установи, че представителите на Министерския съвет са без маска или друго средство, прикриващо лицето, което е в нарушение на т. 5 от Заповед № РД-01-487/31.08.2020 г. на Министъра на здравеопазването, с която са въведени временни противоепидемични мерки на територията на цялата страна". Поради това на 1 октомври т.г. е "съставен акт за административно нарушение на юридическо лице, а именно на Администрацията на МС, като организатор на събитието в Ловеч, представлявана от главния секретар на МС и изпратен за връчване". Наказателното постановление се издава, след като актът се връчи и подпише. Според Закона за здравето имуществената санкция е от 500 до 2000 лв. за първо и от 2000 до 5000 лв. за повторно нарушение, поясняват от РЗИ. И допълват, че на територията на област Ловеч не са съставяни актове на политически партии.

Обясненията на РЗИ-Ловеч показват очевиден двоен стандарт при осъществяването на контрол за спазването на противоепидемичните мерки. Ако гражданин влезе в магазин без маска, на глоба подлежат и гражданинът, и магазинерът, който го е допуснал. Организаторите на посещението на премиера Борисов в Ловеч могат да носят отговорност за спазване на дистанция и пр., но няма как да поемат вместо премиера личната му отговорност за това, че отказва да носи маска в църква, където това е задължително според заповедите на здравния министър. По този начин Борисов за пореден път даде пример на населението как може да се нарушават правилата и след това да не се носи санкция за това. Той няколко пъти си позволи да се оплаква и шегува, че го глобявали за такова нарушение.

"Сега" зададе същите въпроси на МС, както и на още няколко регионални здравни инспекции - тези в Кюстендил, Стара Загора и София, заради други идентични нарушения на Борисов и екипа му. Все още очакваме отговорите на някои от тях.

РЗИ-Кюстендил например отговаря за налагането на глоба на Борисов за юнското му посещение в Рилския манастир, където беше без маска заедно с екипа си. Оттам първо неофициално коментираха, че глоби са наложени, след което поискаха въпросите да се изпратят по Закона за достъп до обществена информация, въпреки че тази процедура няма място в случая.

РЗИ-Стара Загора би следвало да санкционира Борисов и партията му заради нарушено изискване за носене на маски на партийна среща в града на 22 юни. От МЗ съобщиха, че за това ще бъде наложена глоба от 3000 лв. Отговорът на РЗИ-Стара Загора до "Сега" гласи, че към днешна дата в инспекцията не е постъпвала информация за проведена среща на премиера с актива на партията в Стара Загора на въпросната дата, съответно не са предприемани и действия по съставяне на актове за установяване на административни нарушения на ГЕРБ или на други партии. Оттам посочват, че в случая актове за административно нарушение са съставени от Столичната регионална здравна инспекция - очевидно практиката е различна в сравнение с последния повод Борисов да бъде глобен.

От Столичната РЗИ очакваме да отговори на въпроса дали действително са санкционирани за неспазване на противоепидемичните мерки партиите ГЕРБ, БСП (по време на 50-ия конгрес), както и "Републиканци за България", както и има ли глобени депутати.

ГЛОБИ

60 души са глобени за това, че не носят задължителните маски в градския транспорт в София за последните три месеца. Това обясниха пред bTV от Центъра за градска мобилност (ЦГМ). Проверките за маски се правят от 2 екипа, като при възможност се включва и трети.

ОТ ЦГМ допълниха, че са толерантни към пътници, които не носят маска, но имат такава в себе си. Репортер на "Сега" засече в градския транспорт и контрольори без маски. За тях от ЦГМ не казват нищо.

10

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Художникът на Б.Б. и тръбата: И Тициан е рисувал по поръчка

22.01.2021

3563 55
ГЕРБ започва да набира кандидати за депутати

22.01.2021

ТАНЯ ПЕТКОВА

3893 40
Борисов подари на Вучич картина от строежа на Балкански поток

21.01.2021

Обновена

22778 107

Коментари

Минувача
снимка на Минувача

Диктакторът е глобяван многократно. Изпразнили са му чекмеджето.

ИлияНиколов

"Дик-так-тор" - готино, харесва ми. По - добро е от "диктатор".

А може и "дик-тартор".

Льо Клер

Той не се отчита на парламента, та някаво РЗИ... Борисовленд! 🐒🐔🐗

Джиджи

Борисов не носи маска, глобяват Министерския съвет

Борисов са пра'и на Тръмп /дето и на него му е толкоз акълА/ ... 😂

 

Само че Тръмп го прибраха в болница, а тук глобиха Министерски съвет. 👎👎👎

 

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Да не искаш да кажеш, че Борисов не може да си го позволи? 😁

И в двата случая плащат данъкоплатците.

MAPOH

Диагностикът да му плати глобата. Аз една стотинка не давам за този тапир...

Льо Клер

Борисов не носи маска, защото носи червен конец. Завъртал се, преди да продължи, ако му мине черна котка път,  пък ако е с охраната, карал кортежа да се върне и да мине  от друго място. В понеделник не се бръснел, не си режел ноктите...

За какво да носи маска, като е взел всички необходими мерки?

 

Доц.Трътлев

И става сутрин винаги с десния крак напред.

Perun

 

 По логиката, по която глобяват Министерския съвет заради Борисов, заради нередовността на тези 60 граждани би трябвало да бъде глобен градския транспорт. 

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Немой се кахърете, граждани😨

Разгеле и ний няма да платим ни глоби, ни данъци😎

Дорде не ни покажат глобите, платени лично от Боко след всяка негова поява без маска в телевизора😷

Влез или се регистрирай за да коментираш