Quantcast
Фондът на фондовете бави схемата за COVID-кредити за 700 млн. лв. | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

Фондът на фондовете бави схемата за COVID-кредити за 700 млн. лв.

799
 Илияна Кирилова

Фондът на фондовете, който се хвали, че разполага с ресурс от 1.2 млрд. лв. от няколко европейски програми, още договаря условията за отпускане на евтини заеми за пострадалите от коронакризата фирми.

Обещаният за септември достъп до кредити за 700 млн. лв. все още не е възможен. "До дни ще финализираме първите договори с търговските банки, които ще отпускат гарантирани от фонда кредити на компании в затруднено положение", обяви изпълнителният директор Владимир Данаилов по време на уебсеминар "Държавата в подкрепа на бизнеса", организиран от Агенцията за малки и средни предприятия. С хоризонт "есента на 2020 - пролетта на 2021 г." е и друга специална мярка за евтини кредити, предназначени за компании, които се занимават със земеделски дейности.

Още през юли беше обявено, че 9 търговски банки са заявили желание да се включат в гаранционната схема на Фонда на фондовете. Той ще отдели 160 млн. лв. за гаранции, с които се надява банките-посредници да предложат четири пъти по-голям кредитен ресурс за пострадалите от коронакризата фирми. Гаранцията, която ще предложи фондът, е до 80% от размера на всеки кредит, срещу което съответната банка ще отпуска заеми при преференциални лихви - не повече от 4%, и изисквания за обезпечения не по-големи от 20-30%. Таванът на заемите е 1.5 млн. лв. при 5-годишен срок на изплащане. Предвижда се и лихвена субсидия за предприятията, които въпреки финансовите затруднения, задържат персонала си.

Предстои да стартира и схема за облекчено кредитиране на земеделски производители и други бизнеси в селските райони. Максималният размер на заема е 1 млн. евро. За целта с 40 млн. лв. от Програмата за развитие на селските райони Фондът на фондовете ще сключи гаранционни споразумения с търговски банки за отпускане на заеми с ниска лихва и гратисен период до 36 месеца. От своя страна банките също трябва да осигурят кредитен ресурс, като разчетите са общата сума за заеми да надхвърли 31 млн. евро.

Към момента Фондът на фондовете е стартирал само две по-малки гаранционни схеми. Едната е съвместна с Уникредит Булбанк за заеми до 50 000 евро за социални и стартиращи предприятия. Гаранционното покритие, осигурено от фонда, е за 5 млн. лв., а банката ще предостави собствени средства са още 20 млн. лв.

На пазара е подобна схема с Първа инвестиционна банка и още две фирми посредници - Микрофонд и Сискредит, които общо отпускат 30 млн. лв. за микрокредити отново за социални предприятия и стартиращи фирми.

Още

Банките се активизираха да вдигат лихвите по заемите

21.11.2022

Обновена

МИЛА КИСЬОВА

10138
Отпадат всички антиковид мерки в България

16.11.2022

2704
Банки изненадаха стари клиенти с двоен скок на лихвите по ипотеки

14.10.2022

МИЛА КИСЬОВА

38980