Медия без
политическа реклама

17-годишен българин попадна сред 60-те топталанти в световния футбол

08 Окт. 2020
Instagram
Димо Кръстев позира за Купата на Италия за юноши, която спечели това лято с тима на "Фиорентина" до 19 години.

Българският футболист Димо Кръстев беше включен в годишната селекция на авторитетния британски в. "Гардиън" за най-големите таланти в световен мащаб. 17-годишният дефанзивен халф на "Фиорентина" беше нареден сред 60-те най-обещаващи играчи, родени през 2003 г.

От английското издание са публикували визитка на българина, изготвена от българския спортен журналист Методи Шуманов:

"Кръстев идва от футболно семейство, като неговият баща - Николай, също е бил професионален футболист. Кръстев-младши се присъедини към академията на "Фиорентина" миналата година и бързо си проби път през различните формации. Първоначално той започна да играе за състава на "Ла Виола" до 17 години, но бързо хвана окото на бившия халф на "Ливърпул" Алберто Акуилани, който в момента е начело на юношите на "Фиорентина" до 19 години. През август Кръстев, чиято предпочитана позиция е дефанзивен халф, но може също да играе и като централен защитник, спечели Купата на Италия в Примаверата, след като "Фиорентина" победи "Верона" с 1:0 на финала. Капитанът на българския национален отбор до 17 години игра 86 минути в мача и беше най-младият на терена."

Димо Кръстев е роден на 10 февруари 2003 г. в Бургас и е продукт на школата на "Нефтохимик", в която като треньор работи неговият баща. Самият Николай Кръстев е бивш играч както на "шейховете" (1997-2006), така и на другия бургаски клуб - "Черноморец" (2006-2011), като има и шест мача за националния отбор (2003-2004). В момента Кръстев-старши е асистент на старши-треньора Диян Петков в представителния тим на "Нефтохимик", който е на последното 17-о място в класирането на Втора лига.

В списъка на "Гардиън" Кръстев-младши е в компанията на редица изявени таланти. Сред тях се открояват синът на бившия аржентински национал Фернандо Редондо - Федерико ("Архентинос Хуниорс"); гвинеецът с испански паспорт Илаиш Мориба ("Барселона"); японецът Такухиро "Пипи" Накай ("Реал"); и интернационално трио от школата на "Байерн" - германецът Торбен Райн, англичанинът Джамал Мусиала и шотландецът Лиъм Морисън.

Още по темата