Медия без
политическа реклама

Заразените с covid-19 за ден у нас са вече над 1000

Формира се една група от около 1,9 млн. човека, които не спазват мерките, изчисли математикът на НОЩ

20 Окт. 2020Обновена
БГНЕС

От утре влиза забрана за излизане без основателна причина на непълнолетни хора по улиците на Община Гоце Делчев, съобщи БНТ. Забраната ще важи за времето от 21.00 ч. вечерта до 6.30 ч. сутринта в рамките на 14 дни. Позволено е само излизането до аптека, хранителен магазин или за посещение при личен лекар. Кметът на общината Владимир Москов каза, че в заповедта е включена и забрана за провеждане на тържества на закрито като сватби, кръщенета и други. Причината е, че масово не се спазват мерките за безопасност срещу коронавируса и големия брой заразени в Благоевградска област

1024 са новодиагностицираните с коронавирус у нас за изминалото денонощие при направени 4406 PCR теста, сочат данните в Националната информационна система. Положителни са 23.24% от тестваните. Тенденцията 1/4 от тестваните да са заразени се запазва. Математикът проф. Николай Витанов, член на НОЩ, предупреди миналата седмица, че ако това темпо на разпространение на вируса се запази до края на октомври, местата в инфекциозните отделения в болниците ще се запълнят.

30 527 са общо потвърдените случаи на новия коронавирус у нас, от които активни 12 366. 210 са излекуваните през последното денонощие, а общият им брой е 17 153. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е: Благоевград - 60; Бургас - 63; Варна - 56; Велико Търново -20; Враца - 27; Габрово - 18; Добрич - 15; Кърджали - 18; Кюстендил – 13; Ловеч 7; Монтана - 10; Пазарджик - 14; Перник - 12; Плевен - 13; Пловдив - 109; Разград - 17; Русе - 41; Сливен - 39; Смолян - 15; София област - 13; София (град) - 292; Стара Загора - 53; Търговище - 37; Хасково - 17; Шумен - 29; Ямбол – 16. 1562 пациенти с доказан COVID-19 са настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 88 от тях се намират в интензивни отделения и клиники.

Според Националната информационна система медицинските служители, при които е потвърдена коронавирусна инфекция у нас, са общо 1622, нови 71 са регистрирани през изминалото денонощие.  23 от тях са установени при лекари, 36 - при медицински сестри, 6 - при санитари, 2 - при фелдшери и 4 - при друг медицински персонал.

Починалите лица, при които е бил констатиран новият коронавирус, са 1008. През последните 24 часа новите смъртни случаи са 22. При 9 от тях не са констатирани придружаващи болести. Сред починалите има и мъж на 42 г., за когото няма информация за придружаващи заболявания, жена на 56 г., за която към момента също няма такива данни. За жена на 61 г и за жена и мъж на по 66 г. за момента в системата също все още не е въведена информация за придружаващи заболявания. Няма такива данни и за още един починал мъж на 70 г.

Другата седмица ще заработи Национален логистичен щаб, който ще бъде ситуиран в София, най-вероятно в Министерство на здравеопазването, съобщи снощи здравният министър.

Той ще има 24-часовов работен ден и ще прилича на кол център, държавата ще бъде разделена на шест региона, всеки регион ще включва по няколко административни области на деление. "Ролята на работещите в щаба е да осъществяват и да компенсират всички дефицити в системата, така че българските граждани да получат навременна и достатъчна медицинска помощ и грижа във всяка една точка на територията на страната", обясни министърът. "Да нямаме хора, които да чакат да бъдат приети в лечебно заведение или да чакат преместването им от една област в друга област с органите на центровете за спешна медицинска помощ или пък някъде да има нужда от Ремдесивир и да се чака одобрение. Целта е да имаме бързи решения за много бързо време, защото най-важна навременната помощ и това е основен принцип в медицината", каза министърът.
 

1024 нови заразени за вчерашния понеделник! Кота 1000 е превзета. Сега е въпрос на дни да щурмуваме и кота ... не, не...

Posted by Nikolay Slatinski on Monday, October 19, 2020

 

"Още през лятото, когато имахме по 6 случая на ден, "шаранът" беше изпуснат и още тогава се формира една група от около 1,9 млн. човека, които не спазват мерките", коментира пред БНР математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов. 

Според него вече сме влезли в зоната на турбуленциите: "Виждате ги с тези резки подскоци на случаите. В тази зона има две подзони - едната е началният стадий на турбулентността, в който се намираме сега. Този стадий се характеризира с това, че в част от областите е клъстерно разпространението, а в част - дифузно. Може да ни се случи да навлезем в зоната на напълно развитата турбулентност, в която навсякъде е дифузно разпръсването на вируса, а границата за това е 2000 случая на ден. Влезем ли тази зона, вече спокойно можем да се качим до 3000, 4000 или 5000 случая дневно".

Според проф. Витанов носенето на маски на открити обществени места е резонно. Ако всички спазваха мерките, сега щяхме да сме около 500 случая на ден, категоричен беше математикът.

- Председателят на Софийския градски съд (СГС) Алексей Трифонов се е обърнал към Висшия съдебен съвет (ВСС) заради случаи на коронавирус в съда, предава "Лекс". В писмо шефът на СГС моли Съдийската колегия да провери дали не се налага промяна в правилата за работа на съдилищата в условия на пандемия, приети през май 2020 г.

Питането на Трифонов е провокирано от положителни тестове за Covid-19 на четирима съдии. Те са били констатирани в средата на миналата седмица. Веднага са били установени контактните лица, които са си направили PCR тестове. Всички са отрицателни.

Същевременно помещенията и коридорите в СГС са били дезинфекцирани, а шефът на съда е издал заповед, с която е задължил всички съдии и служители да носят маски не само в коридорите, но и в кабинетите. Указано е магистратите да са най-много по двама в помещение, като се спазва необходимата дистанция, а тези, които имат възможност, да работят дистанционно. При установен положителен тест за коронавирус, ръководството на съда трябва незабавно да бъде уведомено, делата да бъдат отсрочени за най-близката дата, а заразените да останат под карантина до получаване на отрицателен резултат от изследването.

Както е известно, от месеци наред първата точка в заседанията на Съдийската колегия на ВСС е една – обсъждане на работата на съдилищата в условията на пандемия. 

Не само в СГС има установени случаи на Covid-19. Съдия във Върховния административен съд също е дал положителна проба. Всички контактни лица са били тествани, сред тях няма заразени. Във Върховния касационен съд и в Наказателното отделение на Софийския районен съд пък положителни тестове са дали двама служители. В първия случай човекът от няколко дни не е бил на работа, когато е почувствал неразположение. Въпреки това, всички помещения и коридори са били дезинфекцирани.

Cъдийcĸaтa ĸoлeгия на Висшия съдебен съвет възложи на бюджeтнaтa ĸoмиcия към колегията да провери финaнcoвитe възмoжнocти зa пoeмaнe нa РСR тecтoвeтe нa магистрати и cлyжитeли oт cъдeбния бюджeт.

Темата влезе в дневния ред на заседанието на съдебните кадровици, след като именно пpeдceдaтeлят нa Cофийския градски съд Алексей Трифонов сигнализира за 4 cлyчaя нa cъдии c Covid-19. 

Промяна на противоепидемичните мерки в съдилищата засега няма да има, бяха категорични председателите на Върховния административен и Върховния касационен съд Георги Чолаков и Лозан Панов:„Всички следва да спазват съответно мерките, които са предписани от здравното министерство, и смятам, че това е единственият начин, за да можем ние да предпазим гражданите, съдиите и служителите, които работят в съдилищата“, каза Чолаков. „При условие, че на национално равнище нищо не се е променило, не виждам причина ние да променяме утвърдените правила. Трябва да сме в положение да следим обстановката, но да реагираме сега единствено и само за това не мисля, че е необходимо“, отбеляза Панов.

Днес стана ясно и, че втори университет минава на онлайн обучение. След МУ-Плевен, студентите и от Университета за национално и световно стопанство ще учат дистанционно от утре до 27-и октомври. Това става ясно от заповед на ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров. Докато при медицинския университет причината бе 19 заразени студенти с коронавирус, при икономическият това се налага заради нарастването на броя на новозаразените с Covid-19 и се прави с цел превенция. За същия период - от 21 до 27 октомври - се преустановяват и всички масови мероприятия, публични лекции, спортни и културни. За седмица се забранява и достъпът на студентите и външни посетители до учебните сгради на университета. Комуникацията със и между служители ще се осъществява по телефон или по е-mail. Влизането в учебната сграда на УНСС ще става само през главния вход, а останалите входове ще се затворят.

- Два столични театъра затвориха изцяло за втори път след пролетта заради коронакризата, предава БНР. Заради случаи на коронавирус Музикалният театър затваря врати до 1-ви ноември. Отменят се всички представления, както и представленията на балет „Арабеск“. Планираната премиера на „Принцесата на цирка“, която трябваше да се състои в петък, се отлага за втори път. Закупените билети ще важат за 29-и януари догодина, съобщават от оперетата. Падат спектаклите и на балет „Арабеск“ в следващите две седмици. До края на месеца затворен остава “Театър 199“.

 

 

Ключови думи:

COVID-19, заразени над 1000

ОЩЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Под паметника на Съветската армия имало зала

24 Март 2024

Демерджиев: С мигрантите влизат терористи и бивши военни

24 Март 2024

Мария Габриел се отказа от мандата

24 Март 2024

Цацаров, Гешев и Сарафов ще са следващите в комисията "Нотариуса"

28 Март 2024

ГЕРБ отхвърли офертата на ПП-ДБ за кабинет с втория мандат

26 Март 2024