Медия без
политическа реклама

Маските стават задължителни на открито от 22 октомври

От 22 октомври маските стават задължителни на открито за всички, съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов. Заповедта ще бъде издадена утре, за да дадем възможност на хората да се подготвят, заяви той на брифинг в Ловеч. Преследваме медицински цели - да намалим броя на заразените български граждани, подчерта министърът. Той съобщи, че от четвъртък ще бъде намалена и карантината на контактни лица от 14 на 10 дни при липса на симптоми.

Не е ясно какво ще помогне въвеждането на маски на открито, при положение че масово не се спазва дори сегашното изискване те да се носят на закрити обществени места. Маските ще бъдат задължителни до края на ноември, ако дотогава ситуацията остане същата, каквато е в момента. При промяна на параметрите, експертните съвети ще вземат необходимите становища, обясни министърът на въпрос може ли да се стигне до преждевременно премахване на изискването. Той даде да се разбере, че се наблюдават и мерките в другите страни.

Нощните заведения и фитнесите обаче остават отворени, категоричен бе Ангелов. На практика това означава, че пред дискотеката човек трябва да е с маска, но вътре в дискотеката ще може да я свали. Министърът увери, че заведенията спазвали стриктно изискванията за дистанция и имало строг контрол над тях. По-вероятното обяснение за това е специалното отношение на премиера Бойко Борисов към тях и към техния главен говорител Ричард Алибегов, който в последните дни обикаля всички министри да си издейства гаранции, че няма да се затварят този тип обекти.

Журналистите в Ловеч оспориха няколко пъти твърденията на министъра, че мерките са еднакви за всички. Те дадоха за пример, че при болно дете се поставя под карантина цял клас, докато футболните отбори продължават да участват в мачове въпреки заразените си играчи. Ангелов твърдеше, че не познава такъв случай. Личен пример, че мерките не са еднакви за всички, дава и премиерът Бойко Борисов, който не само демонстративно не носи маска, но и никой не смее да го глоби - глобата му за влизане в църква без маска скандално бе прехвърлена на Министерския съвет, който ще я плати от парите на данъкоплатците.

 

ПРЕДИСТОРИЯ

Препоръката маските да станат задължителни на открито бе отправена днес от главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и експертните съвети по епидемиология и инфекциозни болести излязоха с позиция за въвеждане на задължителни маски на открито. „Това е най-леката възможна мярка и с оглед експертизата на заставащите зад нея, считам, че трябва да я въведем. Щом експертите категорично подкрепят такъв тип противоепидемична мярка и тя по никакъв начин не е ограничаваща за гражданите, а очакванията са вследствие на засиления контрол и при условие, че всички ние спазваме мерките, заболяемостта от COVID-19 да намалее с до 30%, ще го направим“, обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.