Медия без
политическа реклама

Папа Франциск се обяви в полза на еднополовите двойки

За първи път глава на Римокатолическата църква излиза с такова ясно мнение по този въпрос

21 Окт. 2020
ЕПА/БГНЕС

От нов документален филм става ясно, че папа Франциск се застъпва за еднополовите двойки, предаде Католическата новинарска агенция. Премиерата на документалната лента Francesco беше днес в рамките на Филмовия фестивал в Рим. За първи път глава на Римокатолическата църква излиза с такова ясно мнение по този въпрос.

Според папата трябва да се създаде закон, който да защитава гражданския съюз между еднополовите двойки. Папа Франциск отдавна изразява подкрепата си към  ЛГБТ последователите на църквата, но неговите изказвания до този момент по-скоро целяха да приобщят хората от тази общност към църквата, а не създаването на какъвто и да е действащ закон. Свещениците в някои части на света също застават на страната на еднополовите двойки, които искат да встъпят в брак, но техните виждания, както и изказването на папата, се смятат по-скоро за отклонение от официалната църковна доктрина.

 Лентата хвърля светлина върху отношението на папата към наболелите социални проблеми като бежанската криза, бедните, сексуалното насилие, извършено от духовни лица, ролята на жените в обществото и разположението на католиците спрямо хората от ЛГБТ общността. Папа Франциск казва, че  "хомосексуалните имат право да бъдат част от семейството. Те са деца на Бог и имат право на семейство. Никой не трябва да бъде отлъчван или да страда заради това“, казва той във филма, чийто режисьор е Евгений Афинеевски.

Документалистът разказва, че е започнал да работи с  папата, когато през 2018 г. Ватиканът му разрешава да заснеме документалния филм. Снимките завършват през юни т. г. на фона на националната карантина заради коронавирус, обявена в Италия.

Афинеевски е роден в Русия, но живее в САЩ. Той е номиниран през 2015 г.  за награда "Оскар" и за награда "Еми" за работата си по  Winter on Fire: Ukraine's Fight for Freedom, документален филм, който представя хроника на протестите в Украйна през 2013 и 2014 г. Неговият филм от 2017 г. Cries from Syria е номиниран за четири награди "Еми" и три награди Critics’ Choice Awards.

"Гледам на папа Франциск не като на папа, а като на смирено човешко същество; невероятен пример за подражание за по-младото поколение, лидер на по-старото поколение, лидер на много хора, но не в смисъла на глава на католическата църква, а в смисъла на чистото лидерство", добавя Афинеевски.