Медия без
политическа реклама

Футболист на годината? Не, Краев е Голямата уста на 2020 г.

СПОРТАЛ

В последните две седмици Божидар Краев отново предизвика полемики с няколко свои изказвания и се превърна в най-дискутирания футболист в националния отбор. Резултатът бе, че този действително перспективен играч успя да настрои срещу себе си двама клубни президенти у нас, съотборниците си в държавния тим, а вероятно и голяма част от феновете. 

 

Казана дума

С какво успя да провокира Краев? Още след победата с 1:0 над Чехия на 17 ноември м.г. той заяви, че е готов да бъде новият №10 в националния тим на мястото на отказалия се Ивелин Попов. "Мисля, че аз съм човекът, който трябва да играе тази роля с №10 в центъра на терена. Щом го казвам, значи се чувствам готов."

След това, след влизането на отбора му "Мидтиланд" в Шампионската лига, той отсече пред TV+: "Трябва да е гордост за цяла България, че съм представител на България в Шампионската лига, също и моя детска мечта, не става въпрос за пари в този момент".

А в дните, когато националите записаха 3 загуби за 6 дни - от Унгария (1:3), Финландия (0:2) и Уелс (0:1), той отново прояви самочувствие. "На мен се пада да бъда основна фигура в един от най-тежките периоди за националния отбор. Готов съм за това. Не ми тежи. Справям се като професионалист (...) В краткосрочен план съм си поставил целта да съм Футболист на България за 2020 г."

 

Реакциите

Не закъсняха и критиките срещу тези думи. Пръв бе цветистият президент на "Славия" и член на Изпълкома на БФС Венцеслав Стефанов: "Не се ли гордеете, че едно къдраво, с опашле, ще играе в ШЛ?! Не? И аз не съм от тия. То каза, че е готово за лидер преди известно време. Сега трябвало да се гордеем. За такива трябва една тояга".

Последва го друг обичайно емоционален клубен шеф - собственикът на "Локомотив" (Пд) Христо Крушарски: "Едно момче искал да става Футболист на годината... Щял да става. За да станеш Футболист на годината, трябва да си съдереш задника от работа. А не да гледаш мачовете отблизо. Три мача го гледах. Той си гледаше мача отблизо. Щял да играе в Шампионска лига?! Боже мой. Ако искаш, играй… Ако и там така играеш, ще гледаш мача не отблизо, а малко по-отстрани".

По-страшната присъда обаче дойде от съблекалнята. Вратарят Николай Михайлов, който е приел ролята на лидер не само в "Левски", а и при националите, заяви по адрес на Краев: "Един мой съотборник излиза онзи ден и заявява, че България трябва да се гордее с него, защото играе в Шампионската лига. Какво да коментирам. Всеки трябва да си направи равносметка къде се намира в момента, защото някои - хайде да не конкретизирам, аз им го казах вече в съблекалнята - малко трябва да слязат на земята".

 

Заслугите

Какво всъщност е сторил Божидар Краев през 2020 г. и имат ли претенциите му покритие? През първата половина на годината той все още бе под наем в португалския "Жил Висенте". Там от януари до юли се представи добре - 18 мача и 5 гола, а тимът завърши на 10-о място. След това се върна в датския "Мидтиланд" и до момента има 8 мача и 1 гол. В така подчертаваната от него Шампионска лига той записа 3 минути като резерва при тежката домакинска загуба с 0:4 от "Аталанта". За държавния тим, каквото и да е направил (а то е 5 мача и гол - при 1:1 с Ирландия), то няма особена тежест предвид срама, който ни донесоха националите. Сумарно Краев не е постигнал нещо особено, че да стане №1 за 2020 г. в България. Друг е въпросът, че нивото на футбола ни е толкова ниско, че дори и влизане в Шампионската лига вече е нещо.

Дали има някой по-заслужил - едва ли. Но Божката, както е известен, сам си вкара автогол и настрои дори гласуващите срещу него. Макар че най-прав в цялата история е бившият национал Емил Кременлиев, който каза: "Бих му простил, ако трябва въобще да му се прощава за думите му, а аз не смятам, че е направил нещо кой знае какво. Младо момче е. Дори не бих обръщал толкова сериозно внимание на това, което говори".

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?