Медия без
политическа реклама

Безочието на футболните фенове доведе до превантивно извиване на ръце

03 Ноем. 2020ЯВОР ЕВТИМОВ
ЕПА/БГНЕС
Агитката на "ЦСКА-София" по време на мача срещу "Клуж" в Лига Европа на 22 октомври.

Нов връх в безочието достигнаха част от организираните футболни запалянковци в България. Недоволни от наложената временна забрана за посещаване на стадионите заради пандемията от коронавирус, привържениците на "ЦСКА-София" от фенклуб "Трибуна Сектор Г" публикуваха в социалните мрежи декларация с елементи на заплаха към държавните власти.

Ропотът на феновете е предизвикан от допуснатото изключение в заповедта на здравния министър проф. Костадин Ангелов от 27 октомври, с което в периода на действие на ограниченията (29 октомври-12 ноември) се позволява присъствието на ограничен брой зрители само за Откритото първенство на София по тенис от календара на професионалната асоциация (АТР) в зала "Арена Армеец" (8-14 ноември).

"Разбираме, че във вашите очи, организираните фенове на футбола у нас винаги са били основният проблем и необходимото зло, с което да бъдат оправдавани и замазвани редица проблеми и ситуации. Но не разбираме как може да е забранено посещаването на футбол "на открито", докато тенис турнирът Sofia Open 2020 се провежда в "Арена Армеец", и то с публика?", питат от "Трибуна Сектор Г" във "Фейсбук".

Уважаема общественост, От почти седмица вече е в сила разпоредбата за забрана на публиката по стадионите в Първа лига....

Posted by Трибуна Сектор Г on Monday, November 2, 2020

Парадоксалното е, че феновете на "червените" дават за пример собствените си нарушения на противоепидемичните мерки с надеждата това да послужи като аргумент за допускането им обратно на стадиона.

"Самите ние осъзнаваме реално тежестта на цялостната обстановка у нас, както го доказахме преди и по време на мача с "Клуж" в София. Смятаме, че по този начин би могла да протече абсолютно всяка една организация на нашите срещи и за в бъдеще", пишат запалянковците.

Именно цитираният мач с шампиона на Румъния в първия ден от груповата фаза на Лига Европа на 22 октомври стана поредното доказателство, че публиката на "ЦСКА-София" не е в състояние да спазва предписанията на здравното министерство за физическо дистанциране и правилно носене на предпазни маски. Дори гостите от "Клуж" се оплакаха, че на ст. "Васил Левски" в София не са били спазвани никакви мерки, поради което се очаква от УЕФА да наложат санкции на българския вицешампион.

Още по-абсурдното в декларацията на феновете е, че исканията им за допускане на трибуните са свързани с предстоящи два мача, които са извън периода на действие на заповедта. Тоест, дотогава забраната за посещаване на спортни събития така или иначе би трябвало да е отпаднала.

"Бихме искали да припомним на всички отговорни органи, начело с правителството, че ни предстоят мачове с ментето на efbet (б. р. - "ЦСКА 1948") и втория отбор на София от Подуене (б. р. - "Левски"). Ако дотогава не бъде намерен компромисен вариант, който да удовлетвори всички замесени в тази неприятна ситуация страни, ще сме принудени да потърсим алтернативни места, на които да наблюдаваме нашите мачове", предупреждават от "Трибуна Сектор Г".

Според сега действащата заповед ограниченията ще отпаднат на 13 ноември. Мачът между "ЦСКА-София" и "ЦСКА 1948" е заложен в програмата на XIII кръг на Ефбет лига на 21 ноември, а този между "ЦСКА-София" и "Левски" е от програмата на XIV кръг на 28 ноември.

Още по темата

ОЩЕ ОТ СПОРТ

Столичната община става собственик на стадиона на "Левски"

24 Апр. 2024

Още двама поставени се сбогуваха бързо с Шефилд

22 Апр. 2024

Късмет за шампиона за старта в "Крусибъл"

18 Апр. 2024

"Байер" стигна в сетния миг до исторически рекорд

19 Апр. 2024

Мондо Дуплантис изстреля световния рекорд в стратосферата

20 Апр. 2024