Медия без
политическа реклама

Борисов ще поощри за кратко лекарите и за дълго полицаите

Премиерът размисли и за детските - преди второ четене на бюджета ще ги увеличи от 40 на 50 лв. на дете

03 Ноем. 2020Обновена
Снимка: Архив

Въпреки че бюджетните закони вече са в парламента, премиерът Бойко Борисов обяви нов рунд на раздаване на пари, като необходимите за това промени ще бъдат внесени между първо и второ четене на бюджета в Народното събрание. Така за полицаите ще има 15% увеличение на заплатите, а за лекари, медицински сестри и санитари - добавки за една година. Борисов е размислил и за детските добавки - освен че те ще бъдат за всяко дете, размерът им се повишава с 10 лв. и догодина ще бъде 50 лв.

"От 1 януари до края на 2021 г. лекарите ще получават допълнителни 600 лв. към заплатите си, сестрите - 360 лв., а санитарите - 120 лв. Мярката ще засегне близо 50 000 медици и ще струва 237 млн. лв.", обяви министър-председателят. От същото изявление става ясно, че пак по негово настояване ще има 15% ръст на заплатите на служителите в системата на МВР. Това ще струва 231 млн. лв. и обхваща 48 000 души, похвали се Борисов, който пробва по този начин и да потуши задаващите се национални протести в системата на вътрешното министерство. До днес се твърдеше, че покачването на заплатите в МВР ще бъде само 10 на сто, но очевидно след личната намеса на Борисов увеличението е скочило с още 5 на сто или с още 77 млн. лв.

Новите екстри на Борисов са под рубриката "ние се борим за хората, да измъкнем държавата от здравната, икономическата и социалната криза. В тази тежка ситуация хората имат нужда от подкрепа". "И особено всички онези българи, които работят на първа линия срещу вируса. Те трябва да знаят, че сме зад тях", твърди още премиерът.

В рубриката предложения за второ четене на бюджета е попаднало и отпадането на подоходния критерий за получаването на детски добавки, което и сега е включено в проекта. "С тази мярка ще подкрепим 710 000 деца", пише премиерът във "Фейсбук". От последвалото го съобщение на правителствената пресслужба се разбира, че всъщност става въпрос за увеличаване на самата добавка. След като от години тя е 40 лв. на дете, догодина ще бъде 50 лв. За две деца сумата се повишава от 90 на 110 лв., за три - от 135 на 165 лв., а за четири и повече деца - 185 лв.

Ние се борим за хората, да измъкнем държавата от здравната, икономическата и социалната криза. В тази тежка ситуация хората имат нужда от подкрепа. И особено всички онези българи, които работят на първа линия срещу вируса. Те трябва да знаят, че сме зад тях. Затова депутатите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" ще внесат изменения между първо и второ четене на Закона за държавния бюджет, които предвиждат: · 237 млн. лв. за добавки към възнагражденията на медиците. От 1 януари до края на 2021 г. лекарите ще получават допълнителни 600 лв. към заплатите си, сестрите - 360 лв., а санитарите - 120 лв. Мярката ще засегне близо 50 000 медици. · 15% ръст на заплатите на служителите в системата на МВР. Това ще струва 231 млн. лв. и обхваща 48 000 души. · Допълнителни 143 млн. лв. за отпадане на подоходния критерий за детските надбавки. С тази мярка ще подкрепим 710 хил. деца. Не приемам оценки от човек, който наруши изричните препоръки на ген. Мутафчийски учението на "Корен" да не се провежда. ВМА е пълна с военни и продължава да ми се размахва юмрук - с какво право? И аз мога да отговоря подобаващо, но това няма да помогне на държавата. Редовните избори наближават, тогава ще си премерим възможностите и ще стане ясна оценката на хората. Гарантирам, че кабинетът ще осигури финансов ресурс до ноември догодина, за да преминем през кризата и да има стабилност. Продължаваме да работим върху мерките, за да помагаме на хората.

Posted by Boyko Borissov on Tuesday, November 3, 2020

ПРОТЕСТ

Премиерът Бойко Борисов лично е уверил служителите на МВР, че ще получат от догодина 15% увеличение на възнагражденията, вместо първоначално предвидените 10%, съобщиха представители на синдикат "Огнеборец" след среща с министъра на вътрешните работи Христо Терзийски. По време на преговорите между ръководството на МВР и представители на синдиката, в разговорите се е включил и Бойко Борисов, тъй като по това време е течало и онлайн заседание на Министерския съвет. Премиерът е заявил, че ще бъдат предвидени в новия бюджет допълнителни 5%, с които да бъдат увеличени заплатите на всички служители в МВР.

"Лично разговаряхме с премиера Бойко Борисов, който пое ангажимента да се предвидят в бюджета за Министерството на вътрешните работи по перо "Персонал" за следващата година, финансов ресурс за увеличение на възнагражденията с още 5%", заяви Венцислав Станков от синдикат "Огнеборец". Освен това увеличение на възнагражденията, пожарникарите, които работят на първа линия в борбата срещу коронавируса, също ще получат индивидуални награди, както и служителите на полицията.

От синдикат "Огнеборец" заявиха, че тепърва ще обмислят дали да има протести. Така националния протест на служителите в МВР в неделя остава под въпрос. В понеделник преговорите между ръководството на вътрешното министерство и полицаите не постигнаха резултат. "Ще ви призная нещо - разочарован съм. И съм разочарован не от липсата на резултат, а от причината за липсата на резултат. Имах някаква надежда, че наистина ще преговаряме. Оказа се, че министърът няма мандат да преговаря", заяви след срещата Валентин Попов - председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР, цитиран от БНТ.

От вътрешното министерство са изчислили, че са необходими 154 млн. лв. за 10-процентно увеличение на заплатите. Сега не е ясно дали работещите в силовото ведомство ще се задоволят на 15% по-високи заплати, тъй като досега те настояваха увеличението да бъде с 30%. Зам.-председателят на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР коментира, че в самия проектобюджет е записано, че е осигурено 30-процентно увеличение на заплатите на всички системи и персонал на администрации, които са ангажирани с овладяването и преодоляването на последствията от пандемията. "Де факто и де юре това означава, че за Министерски съвет и за нашето министерство всички служителите в системата на МВР до момента, а и в бъдеще, не участват в този процес", посочи той.

Синдикалната организация на МВР остана разочарована от срещата си с ръководството на вътрешното министерство, която се проведе днес.

 

Още по темата

ОЩЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Служебният премиер няма да предлага нов външен министър

19 Апр. 2024

МВР арестува журналиста от "Бърд" Димитър Стоянов

23 Апр. 2024

Съд пусна арестуван за имотни измами полицай, защото бил награждаван

19 Апр. 2024

Кирил Петков разкри фрапантни случки от задкулисието

20 Апр. 2024

България и САЩ правят промени в договора за първите 8 F-16

22 Апр. 2024