Медия без
политическа реклама

Националите биха митничари и елтехници с 3:0

СПОРТАЛ
Димитър Илиев (вляво) получава поздравления за гола си срещу Гибралтар, който бе негов първи за националния отбор на България.

Националният отбор на България успя да се измъкне на косъм от срама да няма победа в продължение на една календарна година. За да не се стигне до такъв резил, БФС реши да организира подходяща контрола - срещу Гибралтар, който е №195 в световната ранглиста. За щастие, не се стигна до поредно излагане от страна на националите ни, които спечелиха мача на ст. "Васил Левски" с 3:0. Именно на този стадион бе и последната победа, която България постигна - с 1:0 в евроквалификацията срещу Чехия на 17 ноември 2019 г. В шестте мача оттогава нашите имаха 5 загуби и 1 равенство.

Разликата в класите между България и Гибралтар бе очевидна. Все пак срещу селекцията на Георги Дерменджиев се изправиха играчи, повечето от които упражняват професии, далеч от футбола - полицай, електротехник, закупчик, санитар, управител на нощен бар, начален учител. Капитанът Рой Чиполина пък работи като митничар.

Първият гол падна неочаквано бързо и с късмет. Халфът на "Берое" Александър Цветков шутира в 6-ата мин., топката се отклони от крак на гибралтарец и влезе в мрежата за 1:0. Голмайсторът бе улеснен, тъй като в тази ситуация вратарят на гостите Кайл Голдуин бе паднал и показваше, че е ударен, но реферът Константин Колцеску (Румъния) не спря играта. Веднага след това именно Чиполина пропусна да изравни в 8-ата мин., а с това и спести подигравки на вратаря Мартин Луков, че е пуснал гол от митничар.

В 15-ата мин. нашите вече водиха с 2:0, след като крилото на "ЦСКА-София" Георги Йомов направи добър пробив отдясно. Последва пропуск на Галин Иванов на празна врата. Точно преди почивката футболист №1 на България за 2019 г. Димитър Илиев бе точен с глава за 3:0.

Комфортният аванс и осигурената победа накараха нашите да свалят рязко темпото през втората част и да заиграят почти на ходом. Това контрастира с желанието и настроението, което демонстрира тимът на Гибралтар до самия край. Явно, след като успехът бе в кърпа вързан, националите започнаха да пазят сили за последните си два мача за годината - от група 4 на Лига В в турнира Лига на нациите. В неделя България приема Финландия, а на 18 ноември гостува срещу Ирландия. Тренировъчното темпо принуди тв коментатора да разкрие на зрителите основните географски и исторически особености на Гибралтар.

Поне Дерменджиев пусна като титуляри няколко млади футболисти - Валентин Антов и Георги Йомов ("ЦСКА-София"), и Доминик Янков ("Лудогорец"). Като резерви пък се появиха Светослав Ковачев ("Арда"), Виктор Попов ("Черно море"), Здравко Димитров ("Левски"), като за последния това бе дебют при мъжете.

"Наясно съм с качествата на отбора, срещу който играхме. Но съм доволен от победата. Все пак има много какво да се желае от нашия тим. Въпреки класата, която бе съперникът, ми се иска ние да бъдем интелигентен отбор. Всяка победа носи самочувствие, независимо какъв е съперникът. Нека младите да влизат в отбора. Важно е, когато влизат с победа. Самочувствието е различно, когато един млад игач влиза в първи и втори мач с негативен резултат. Ние сме гъвкави около играчите и състава, важното е в следващите два мача да се опитаме да спечелим точки", заяви селекционерът пред БНТ след мача.

Още по темата