Медия без
политическа реклама

Професор проповядва расизъм и омраза в Софийския университет

Студентска общност се обяви категорично против лекциите по социология на проф. Михаил Мирчев

12 Ноем. 2020Обновена
БГНЕС
Професор Михаил Мирчев

Скандал с обвинения в ксенофобия,  расизъм  и език на омразата тече в Софийски университет. Студентското общество за равенство при СУ публикува открито писмо, в което се обявява категорично против курса на проф. Михаил Мирчев „Социална работа с етно групи“. 

Откритото писмо

е адресирано и до министъра на образованието, ректора на СУ и други преподаватели - и в него студентите алармират, че програмата на курса и досега проведените лекции са изпълнени с расистко, ксенофобско и антисемитско съдържание, което нарушава принципите, на които се изгражда университетското образование.

Проф. Мирчев има канал в YouTube, в който от няколко дни качва лекциите си от своя курс „Социална работа с ЕТНО групи“. До днес е качил 8 лекции „в които разгръща крайнодесни и фашистки теории, отдавна отхвърлени от научната общност. — пишат студентите. —  Сред множеството расистки и обидни примери, които той предлага на своите студенти, се открояват квалификациите срещу роми, бежанци и мигранти, чернокожи хора, афганистанци, пакистанци, араби, турци, помаци, евреи“

 

Кой е проф. Мирчев?

Михаил Мирчев е професор от УНСС, преподава и в Софийския университет, член на Българската социологическа асоциация и Съюза на българските журналисти, кандидат-кмет на София от „БСП – лява България“ през 2015 г. който се обяви за по-лявомислещ от БСП и се класира трети с 8.4%. Син е на бившия секретар нa ЦК нa БКП  прoф. Cтoян Михaйлoв (1930-2020),  завеждащ  отдел Агитация и пропаганда, един от инициаторите на т. нар. „Възродителен процес“.  Баща е на депутата от БСП  Стоян Мирчев.

 

Какво има в лекциите му? 

В лекциите си професорът изказва расистки предразсъдъци срещу ромите и мигрантите, отрича способностите им да учат, обявява ги за „годни само за някакъв много примитивен ръчен труд“ и за „доста агресивна общност с много агресивно поведение“. Говори как циганите като общност не си плащат тока и „вече никой не им проверява електромерите“, и че „когато извършват престъпления, настояват да не бъдат залавяни и вкарвани в затвора“.  Притеснява се, че „Арабите, които сега ни ги вкарват под формата на бежанци, като станат повечко, 100 хиляди-150 хиляди ... ще поискат да си водят предизборните кампании на арабски език“. 

Притеснява се, че раждаемостта при ромите е висока.  И предупреждава, че евреите, които у нас са съвсем малко, са „свръхпривилегировани“ и „изключително значими, понеже имат голяма вграденост в цялата политическа, държавна, медийна и комуникационна структура, в цялата сфера на изкуството… и имат огромно значение за всичко, което става в страната и нещата, на които се пречи да станат“ и т.н.


Професорът конспиролог

Преди около пет години проф. Мирчев, който е и политолог, заяви, че ако до един месец Ангела Меркел не бъде изгонена с камъни, Европейският съюз ще се разпадне. Преди около 5 месеца, без да е епидемиолог или инфекционист, той „разкри“  в един популярен сайт, че „няма никаква епидемия, защото у нас липсват 5G антени“, но „няма и да има - защото БЦЖ ваксината ни предпазва“.

Онзи ден разказа във Фейсбук как Тръмп е заложил хитър капан на Байдън и сега ще отвърти главите на много хора и институции… За съжаление, такива типични представители на хората, вярващи в конспиративни теории, стават все повече, но едва ли вече не са останали други, за да бъдат оставяни да преподават във висши учебни заведения или където и да е.  

Предстои да видим дали СУ, УНСС, БСА, СБЖ, БАН и може би БСП ще предприемат нещо, за да се разграничат от възгледите на своя служител, член и избраник. Комисията по етика на СУ съобщи в последствие, че ще разгледа случая и ще уведоми за решението си.

"Аз имам студенти и студенти. Нормално е да са с различно мислене и понякога с различен идеен догматизъм. Моята работа като учител е да ги уча да мислят сами, с главите си. Но въз основа на факти. А фактите са всякакви. От всекидневието. От статистиката. От специални изследвания. От изкуството и етиката. От политиката и институциите. От религията." Така проф. Михаил Мирчев коментира пред Клуб Z отвореното писмо.  Той е разпространил и "контрамолба", адресирана до ръководството на Алма матер, подписана от трима студенти по право от Юридическия факултет на университета. В него те говорят, че отвореното писмо на Студентското общество за равенство е "донос" от изминалото време на тоталитаризма. Посочват още, че лекциите на Мирчев са "реалистично поставяне на проблемите пред обществеността". "Обсъждането на културните норми в Пакистан и Афганистан като „примитивни“ не представлява проява на расизъм, а обективно изтъкване на културни различия между нашата култура на демокрация, свобода на вероизповеданията и словото с държави, в които преобладаващо се правораздава от религиозни съдилища", заявяват още тримата третокурсници.

Още по темата