Quantcast
Росатом иска да знае как ще си възвърне инвестицията в АЕЦ Белене | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Росатом иска да знае как ще си възвърне инвестицията в АЕЦ Белене

5 171
 https://www.rosatom.ru/

"Росатом" иска повече яснота за това как ще си възвърне инвестицията за строителството на АЕЦ "Белене".

Това каза директорът по развитието и международния бизнес на руската държавна корпорация Кирил Комаров по време на международна онлайн пресконференция на въпрос кога реално може да се очаква да започне строителство на атомната централа централата, съобщава dir.bg.

Според него, всеки инвеститор трябва да знае как ще си възвърне инвестицията, за да може реално да построи тази атомна електроцентрала. Комаров уточни, че тази тема многократно е обсъждана с българското правителство.

"Ние знаем, че правителството иска това да бъде търговски проект в чист вид - без каквито и да е държавни гаранции. Но такъв прецедент за реализацията на подобен тип проект в света аз не знам", изтъкна той. Според представителя на "Росатом", подобни проекти се реализират или с достатъчно сериозно взаимодействие с държавата, или получавайки някакви гаранции за възвръщаемост на инвестицията от производство на електроенергия.

Комаров посочи като пример построяването на АЕЦ във Финландия. Там всички акционери в проекта едновременно са станали и потребители на електроенергия, като са дали юридически гаранции за изкупуване на електроенергията на определени цени.

"За всеки инвеститор подобен механизъм дава яснота как ще си възвърне инвестицията. В България засега няма никакъв механизъм за връщане на инвестицията, освен продажбата на електрическа енергия на свободния пазар", заяви Комаров.

Що се отнася да подписания меморандум между "Росатом", Framatome SAS (Франция) и GE Steam Power (САЩ) за взаимно разбирателство по проекта за строителство на АЕЦ "Белене", Комаров заяви, че това е едно важно решение, защото така руската държавна компания може да реализира проекта, използвайки най-добрите световни технологии.

Комаров заяви, че "Росатом" е готова да разшири участниците в консорциума и добави: "Консорциумът далеч не изчерпва международните компании, които могат да участват в този проект".

"Що се отнася до създаването на консорциум от нас, това наистина бе много важно решеие, защото по този начин искаме да реализираме този проект с използването на всички най-добри достъпни технологии в света и да съберем такова междунорадно решение, в  което ще има руски ядрени т ехнологии, и френски технологии за турбини, и френско-немски технологии в областта на автоматизираните системи за управление на електрониката", добави Комаров.
 

"СЕГА" ПРИПОМНЯ

През юни 2020 г. "Росатом", Framatome SAS и GE Steam Power подписаха меморандуми за разбирателство по проекта за изграждане на АЕЦ "Белене". Документа предвижда обединяване на усилията им за участие в процедурата по избор на стратегически инвеститор за строителството на българската атомна централа.

Този консорциум от три фирми влезе в краткия списък на кандидати за изпълнението на проекта за АЕЦ "Белене". Другите са Китайската национална ядрена корпорация (China National Nuclear Corporation - CNNC) и Корейската корпорация за хидро- и атомна енергетика (Korea Hydro & Nuclear Power - KHNP).

Към момента процедурата за избор на инвеститор за строителство на АЕЦ "Белене" е спряна заради пандемията на коронавирус. "Защото заради ограниченията потенциалните инвеститори нямат възможност да получат достъп към data-room - мястото, в което са събрани всички материали и информацията за проекта. Точката вече няколко пъти бе премествана. Да се надяваме, че по някое време пандемията вече няма да представлява толкова сериозна опасност и може да се върнем към работа и да продължим тази история", каза по този повод Комаров.

През 2006 г. влизащата в състава на "Росатом" компания "Атомстройкспорт" спечели международния конкурс за въвеждане на два енергоблока на АЕЦ "Белене". Но през 2009 г. проектът бе спрян, а през март 2012 г. България се отказа от него. След което отново поднови желанието си за строителство.

Ключови думи:

АЕЦ Белене, Росатом
55

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Кабинетът наистина ще мести "АЕЦ Белене" в Козлодуй

20.01.2021

Обновена

2209 25
"Росатом" пусна най-голямата вятърна електроцентрала в Русия

11.01.2021

8513 35
Т. Петкова: Отказване от АЕЦ "Белене" няма как да има

14.10.2020

Обновена

4359 41

Коментари

Страници

Светозар

👍

Дан Колов

Предлагат ни нов Чернобил?

old war horse
снимка на old war horse

а другите нова фукошима, тъй ли пейливанине?!?

Boris65

Украинците ни организираха Чернобил, Японците Фукушима. Кошмар. 

The Pal
снимка на The Pal

И солта, и тоягите и всичко каквото има на главата ни...

Под мъдрото му ръководство за две петилетки се набълбукахме като за двайсе

Мариана Кълвачева

Въпросите - след изборите.

Ако е останало нещо в бюджета.

muscleagents bayern

Другарят от Росатом каза след Пандемията! 

valio99

В България не се инвестира. Тук едни пари просто се дават на едни хора зад паравана на нещо си – енергийна ефективност, екология, иновации, конвергентни програми, бизнес паркове – кой каквато глупост си избере.

TheCrusader: Когато си сключил 30 годишни договори с ВЕИ, когато с е страхуваш да оставиш миньорите на улицата и също изкупуваш тока на ТЕЦ-овете – демек едновременно цапаш и чистиш, като за това си гарантирал (държавно!) повече от 80% от потреблението – АЕЦ и на половин цена да произвежда мегават енергия – пак няма на кой да продава :)

muscleagents bayern

Вальо, дано другарят от Росатом прочете твоят анализ. Той лети нанякъде с патките! 

valio99

Чак пък Анализ? Да кажеш, че някой тъпanaP краде не е точно "Анализ"....:)

muscleagents bayern

Както ида е. Важно е да се чуе, че ако произвеждаш нещо, трябва да имаш идеята как ще го продадеш. В стратегически отрасли правителствата по света наистина наливат пати и от бюджета. Но тази огрухана държава ако иска да гарантира този огромен проект без ясна стратегия за развитие на отрасъла, трябва да го гарантира с ризите от гърбовете ни. Да прочетем още един път за Финландия, интересно е! 

valio99

Причината да създаваш продукт е печалбата. Няма нормален човек, който да иска да прави нещо на загуба. Но тук не е точно така. Умрели проекти и идеи се финансират и създават, само за да се помогне на някой. И обратно – истински живи бизнес идеи умират само защото нямат политическо лоби. Ето един пример: защо трябваше да се наливат повече от 3 милиарда в саниране, като една газификация на цялата страна щеше да струва не повече от 2? Първото не носи нищо и в зародиша си е чиста кражба на държавен ресурс, като няма абсолютно нищо „стратегическо“, а второто е практика в цяла нормална Европа. Никой от 20 години в тази държава няма не само стратегия, няма дори и бегла представа за енергетиката. Иначе защо биха направили „междусистемна газова връзка с Румъния“, като там мрежата е 30 атмосфери, а тук – 50? Децата от класовете по физика ще им кажат на ТЪПAHAPИTE, похарчили половин милиард, че газа не можа да върви към нас от Румъния!

usmivko

Росатом иска да знае

 

Ами питайте баварската полиция, там сигурно знаят😉

inventus

Мисля ако им се дадат такива гаранции каквито се дадоха на "американските" тецове това би ги устроило. Още повече че тецовете си бяха построени и се нуждаеха от малко ремонт а това е ново строителство.

Гласът

Мисля ако им се дадат такива гаранции каквито се дадоха на "американските" тецове това би ги устроило

Гаранциите към "американските" тецове не бяха ли заробващи? Или просто поробителя е бил погрешния?

inventus

Не знам за поробителя. Но след прецедента със изключителните условия предоставени на въпросните тецове от страна на държавата руснаците едва ли ще се съгласят на нещо по малко. И да не забравяме че за разлика от някои други народи южно от нас... на руснаците първото предложение е най доброто. Трудни са пазарлъците с хора които не са свикнали да се пазарят. От личен опит знам.

paragraph39

/:/През юни 2020 г. "Росатом", Framatome SAS и GE Steam Power подписаха меморандуми за разбирателство по проекта за изграждане на АЕЦ "Белене"...

"За всеки инвеститор подобен механизъм дава яснота как ще си възвърне инвестицията. В България засега няма никакъв механизъм за връщане на инвестицията, освен продажбата на електрическа енергия на свободния пазар", заяви Комаров...

........................................................................................................................

Първо, Меморандум НЕ е договор и НЯМА силата на договор, нито предвижда наказване на който се откаже от описаното в подписан и от него  Меморандум! Меморандумът е "Паметна записка"/на български/ и сочи само за изразено писмено съгласие за бъдещо съставяне и подписване на договор! Меморандумът даже НЕ е Предварителен договор!

Второ, отдавна вече НЯМА "Свободен пазар", щом и докато има търговско-икономически САНКЦИИ от САЩ, ЕС и "пуделите" срещу Русия, както и срещу всеки друг, който нарушава тези Санкции! Така че, дори и да има сключен инвестиционен договор, той, ако САЩ, ЕС и "пуделите" наложат санкции, договорът  може да се окаже само къс хартия- дори и ако в него са предвидени Гаранции!

 

Диагностик

Нещо около Козлодуй:

 

https://lupa.bg/f/news/b/89/c9f99fc64107461c0f78399c105dee14.jpeg

 

 

paragraph39

/:/ През 2006 г. влизащата в състава на "Росатом" компания "Атомстройкспорт" спечели международния конкурс за въвеждане на два енергоблока на АЕЦ "Белене". Но през 2009 г. проектът бе спрян, а през март 2012 г. България се отказа от него...

.........................................................................................................................

Само да припомня, че:

ПРЕДизборно, през 2009 г., Б. Борисов и ГЕРБ обещаваха, ако дойдат и бъдат на власт/цитирам/: "Ще достроим АЕЦ "Белене" и ще я пуснем в експлоатация"! И българските Избиратели гласуваха масово "За!", а "Атака" подкрепи и подкрепяше / почти година и половина време!/  Правителството на ГЕРБ-"Борисов 1"!

Но... СЛЕДизборно, Б. Борисов, Правителството Му и партията Му ГЕРБ направиха точно обратното на обещаваното ПРЕДизборно- първо спряха, а после и се отказаха от проекта АЕЦ "Белене"!!! 

Дан Колов

Имаше референдум за Белене? Е ,и?

magina7

При положение че цялата власт е в козяк,то Росатом може да си върне инвестицията,САМО с оръжие.

Дан Колов

Ми да опита..с оръжие

inventus

Така както са се ожесточили отношенията между Русия и останалите държави страхувам се че точно това ще се случи.

Светозар

Ето в кого  цялата власт:

„Как Русия си взе газопровода и 3 млрд. лева

Документи вече доказват, че Русия строи „Турски поток" през България, като е „превзела" саудитския консорциум Arkad и е наела свързани с „Газпром" подизпълнители.

Разходите от 3 млрд. лв. за този газопровод се плащат от българските данъкоплатци, които няма да спечелят нищо в следващите поне 15 години.

Крайният резултат е още по-силно руско влияние в страната и блокирана газова мрежа за алтернативни доставки и транзит.“, 10.10.2020 г. - capital.bg/biznes/energetika/2020/10/16/4127009_kak_rusiia_si_vze_gazoprovoda_i_3_mlrd_leva/?ref=header-theme

редник

Дан Колов

Ми да опита..с оръжие

 

Поради липса на "Игнор",  съм принуден да чета неостротиите Ви - де опитайте се първо да помислите, пък след това пишете...

редник

Параграфе,

Така е - ГЕРБ обещаха и досега АЕЦ "Белене" можеше да е завършена...

ИвКо

 Реално сега руснаците имат добра възможност да ни изнудват не виждам нито една причина да не го правят. Преди не се пазареха дажи ни правиха какви ли не отстъпки и то при цена 6,7 млрд. Сега благодарение на "мъдрата" политика на съвсем случайни идейни или купени хора цената на построяване на АЕЦ-а ще бъде поне 2,5 пъти по голяма.

dembik

Като не четат туткалчев и хамел, ще питат. Иначе щяха да знаят.

Magi

Ако имаше нормално управление сега Белене щеше да работи и да дава енергия.

muscleagents bayern

Къде отиде нормалното управление? Ако приемем , че тия които започнаха проекта преди 35 години са нормалните. 35 години се дъвче един проект за атомна централа. След нормалните майки и бащи на проекта, се изнизаха сума ти наследници на нормалните и не знам си колко пъти го съживяваха и единственото което постигнаха е загробване на огромни суми пари. Всъщност пари които хранят енергиината мафия в България и другите участници в проекта. Мафията харесва това. На мафията не й трябва електроцентрала, на мафията й трябва проект-алиби за потоците държавни пари към техните джобове. По тази причина Проектът ще се материализира в Централа само ако стане чудо. Някоя Коледа, когато стават чудесата. 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш