Медия без
политическа реклама

Медици на първа линия пак не получават 1000 лв.

Министерството се оправдава за забавянето с многото хора, които трябва да получат добавка за работа с COVID пациенти

28 Ноем. 2020
Мая Илиева
Плакат от протестите на медицински сестри в София.

Днес из родопските села премиерът Бойко Борисов се хвалеше как ще раздаде 80 млн. за един месец на медиците на първа линия, но реалността в някои болници отново драстично се разминава с премиерските думи. Медицински сестри от болницата в Поморие разказаха, че не са получили добавки за работа в COVID отделението, въпреки че през октомври една седмица не са излизали денонощно от него. От публикувани във "Фейсбук" фишове се вижда, че жените получават под 950-те лв., които уж трябва да са минимално заплащане за медицинските сестри.

"Дойде време за заветните заплати. В COVID отделението и в операционната положението е следното. Това не ни демотивира...обижда ни...и ни горчи", пише Димитрина Москова, медицинска сестра и публикува своя и на колежката си Христина Стойчева фишове със заплати. За един месец работа тя е получила чисто 640 лв. Във фишовете не се вижда добавка за работа на първа линия.

COVID секторът на болницата в Поморие е разкрит в последната седмица на октомври, с 15 легла. Първоначално заради липсата на персонал в него работят денонощно, без да го напускат, 2 медицински сестри, директорката на болницата, която е лекар ендокринолог и двама санитари.

След като в социалните мрежи се вдига шум за фишовете на сестрите, те получават обещание до 10 декември да получат COVID добавките си. "Само че това е третото обещание, което получаваме", коментира Христина пред телевизия "България он Еър". От министерството на здравеопазването признават пред Би Ти Ви, че забавяне има и данните за хората, които трябва да получат 1000 лв. продължават да се обработват. Забавянето се дължи на увеличения брой медици, сестри и санитари, които работят на първа линия в последните седмици, когато здравната система беше залята от болни с COVID-19, твърдят от министерството.

Точно този увеличен брой медицински работници премиерът Борисов намира за редно да ползва за реклама и днес обясняваше в родопското село Биркова как правителството му увеличава с 10-15% доходите на хората и ще раздаде рекордните 80 млн. лв. на медиците на първа линия.

Още по темата